Ülkenin asıl gündemi bu tabloda gizli

HABER ANALİZ | MUHSİN AHMET KARABAY

Kamuoyu araştırma şirketleri farklı konularda anketler yapar. Bu şirketler ne yazık ki sadece “Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsin?” sorusuna cevap arandığı seçim anketleriyle hatırlanırlar. MetroPOLL Araştırma’nın “kalmak mı/gitmek mi” üzerine yaptığı anket tüyler ürpertici. Ülkede yaşayan seçmenlerin yüzde 53’ü yurt dışına gitmek istiyor.

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin yaptığı araştırmalar var. Zaman zaman belirlenen konularda anketler yapıyor. Seçmen eğilimleri dediğimiz seçim anketini ise her ay düzenli olarak gerçekleştiriyor.

Benim, dikkatle takip ettiğim iki anket şirketi var. Konda ve MetroPOLL. Pek çok şirket gibi bu şirketler de sahada yaptığı çalışmaları data olarak işleyip sonuçları kamuoyuyla paylaşıyor.

BU YAZIYI YOUTUBE’DA İZLEYEBİLİRSİNİZ ⤵️

Özer Sencar’ın başında bulunduğu MetroPOLL’ün son seçim anketini takip etmiş olmalısınız. Ben konuyu dağıtmamak amacıyla onun detaylarına girmeyeceğim. Özer Sencar’ın Türkiye’nin gidişatına ilişkin paylaştığı grafiği buraya almakla yetineceğim.

Özer Sencar’ın bu grafiği paylaşırken eklediği not şöyle:

“Meraklı okuyucularımız için, AK Partinin kararsızlar dağıtılmamış oy oranları ile Türkiye’nin gidişatı, Erdoğan’ın görev onayı ve Erdoğan’ın popülaritesi arasındaki ilişki. 2 yıllık verilerden oluşan grafik.”

Grafikte yaklaşık iki yıllık bir sürede seçmenin 4 farklı konudaki eğilimleri bir araya getiriliyor.

-Bu Pazar milletvekili seçimi olsa AKP’ye oy vereceğim.
-Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görev yapış tarzını onaylamıyorum.
-Türkiye kötüye gidiyor.
-Erdoğan’ı beğeniyorum.

Öteki sonuçları sizin değerlendirmenize bırakıyorum. Ben sadece üçüncü sırada yer verilen Türkiye’nin gidişatına ilişkin insanların değerlendirmesini yansıttığı bölüme dikkat çekmek istiyorum.

“Türkiye kötüye gidiyor” diye düşünenlerin toplumdaki oranı, 2020 yılının Mart ayında yüzde 56,6 idi. İnsanlara aynı soruyu bu yılın Ocak ayında tekrar sormuşlar. Sonuç yüzde 71,9.

TÜRKİYE, VATANDAŞLARININ KAÇMAK İSTEDİĞİ ÜLKE OLDU

Özer Sencar, ekibine bu yılın ilk haftalarında yeni bir görev veriyor. “Türkiye’nin Nabzı Ocak 2022” adı altında toplanacak bir araştırma yaptırıyor. Bu araştırmada hayli farklı konu başlıkları yer alıyor.

Benim burada dikkatinize sunmak istediğim bir sonuç var. “Türkiye’de mi, yoksa yurt dışında mı yaşamak istersiniz?” sorusuna verilen cevap hayli şaşırtıcı. Türkiye’de her yüz kişiden 53’ü bu soruya “Yurt dışında” diye cevap veriyor.

Yurt dışında yaşamak istemeyle ilgili soruya geçtiğimiz yıl bu ayda verilen cevap ise yüzde 47,3 idi. Bir yılda yüzde 5,7’lik bir artış yaşanıyor. Toplumsal konulardaki farklılaşmada değişim öteki konulardaki kadar fazla olmaz.

Her şeye rağmen Türkiye’den ayrılmak istemediğini söyleyenlerin oranı 45,9’dan yüzde 44,8’e geriledi. Burada yüzde 1,1 fark var. Geçen yıl gidip gitmeme konusunda “kararsızım” diye görüş beyan edenlerin oranı yüzde 6,8 idi. Bu kararsızların yüzde 4,7’si düşüncelerini gitmek tarafında netleştirmiş.

İşin ilgi çekici tarafı, neredeyse her üç MHP’liden birisinin de gitmeyi istiyor olması.

Gitme düşüncesi en düşük olan parti AK Partililer. İktidarın ana ortağına oy verenlerde bu oran yüzde 21,4’te kalırken CHP’liler arasında oran yüzde 76,1’e çıkıyor. İYİ Partililer arasında oran yüzde 57,1’e tabloya yansıyor.

Bu oranın en yüksek çıktığı partililer ise HDP seçmenleri. Her 100 HDP’liden yüzde 82,3’ü yurt dışında yaşama isteğinde.

VATANDAŞLARININ KENDİLERİNİ HAPİSHANEDE HİSSETTİĞİ ÜLKE

Bir ülkenin vatandaşı doğup büyüdüğü toprakları niçin terk etmek ister? Bilmediği, tanımadığı, belki hiç görmediği bir ülkede yaşama arzusunun insanın içinde filizlenmesi çok zor. Zor olduğu kadar acı da.

Yıllardan bu yana tanıdığım bazı kişiler var. Bir semtten bir semte göç ederken, yeni yerine alışıp alışamayacağı endişesi yüzünden karar vermekte zorlanmışlardı. Bu insanlardan bir kısmı şimdi Türkiye dışında yaşıyor.

MetroPOLL’ün bu anket sonuçlarını gördüğümde üniversite eğitimini yurt dışında yapan ve şimdi bir Avrupa ülkesinde yaşayan bir arkadaşımla sohbet ettim. Bu arkadaş, bulunduğu ülkenin vatandaşı ve yıllardan bu yana da yaşadığı ülkenin önemli bir kamu kuruluşunda yönetici konumunda.

Ona, yaşadığı ülke insanlarının ne kadarının başka bir ülkede hayatını sürdürmek istediğini sordum. Buna ilişkin hiçbir araştırmayı okuduğunu hatırlamadığını söyledi. Esas önemli bulduğum noktaysa “Böyle bir araştırmanın yapılmış olduğunu sanmıyorum” demesiydi.

Söz konusu ülkede öyle bir araştırmanın olup olmadığı ayrı bir konu. Arkadaşımın şu sözleriyse altı çizilecek türdendi:

“Bu ülkenin insanları başka ülkelere olan merakını zaten her yıl farklı ülkelerde yaptıkları tatillerle giderebiliyor. Bunun için farklı bir ülkede yaşama ihtiyacı duymuyorlar.”

Ergenekon fırtınasında Türkiye’den kopup giden Dr. Turhan Çömez, Özer Sencar’a sosyal medyadan bir çağrı yaptı:

“Özer Hocam, fırsat bulursanız bu araştırmayı bir de doktorlar üzerinde yapsanız. 2021’de yurt dışına giden hekim sayısı 2000 civarında. 2022’de 3000’i de geçecek. Binlercesi sınavlara hazırlanıyor.”

Yetişmiş insan gücündeki fiili kaybı, Dr. Çömez’in paylaştığı rakamlar ortaya koyuyor. İmkanları olsa öteki mesleklerdeki tablo da farklı olmayacak muhtemelen.

1000 yıl önce Orta Asya’dan göçmüştük. Sebep başlarda bölgedeki kuraklıktı. Sonra ise Moğol zulmü göçlere yol açtı.

20 yılda birilerinin hakim olma hevesi ülkeyi ne hale getirdi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin