Türkiye’nin yükünü bu ‘Japon’ çekiyor

Tr724 OTOMOBİL | YUSUF DERELİ

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 14 bin 521 adet pick-up satıldı. Peki en çok hangi markanın pick-up’ının tercih edildiğini biliyor musunuz? Hemen söyleyelim; Mitsubishi L200… Geçtiğimiz yıl 3 bin 335 adet pick up satışı yaptı Mitsubishi. Liderliği Toyota Hilux’den alarak, pazar payını yüzde 23’e çıkardı. Mitsibushi’yi yine iki Japon izledi: Toyota Hilux ve Nissan Navaro. Sözün kıssı; Japonlar, pick-up işini çözmüş!

Artık pick-up’lar da evrim geçirdi. Neredeyse SUV’lar kadar konforlu ve yakıt konusunda cimri. Özellikle son 2 yılda şehirlerde, asfalt yollarda daha çok görünmeye başladılar. Türkiye’de  geçtiğimiz yıl en fazla tercih edilen pick-up listesinin ilk beşinde tam 3 japon var. İlk sırada bu konudaki iddiasını her zaman gösteren Mitsubishi bulunuyor. L200 modeliyle yollara çıkan marka, geçtiğimiz yıl 3 bin 335 adet satış rakamına ulaştı. Pazardaki payı ise otomotiv Distribütörleri Derneği’nin rakamlarına göre yüzde 23. Pazarın 5’de birinden daha fazla bir orana sahip. Mitsubishi Motors, ODD tarafından bu yıl 9.’su düzenlenen Satış ve İletişim Ödülleri Ödül Töreninde “Hafif Ticari Araçlarda En Hızlı Büyüyen Marka” ödülüne de layık görüldü.

70 YILLIK TECRÜBE

Peki bu başarının sırrı ne? Tek kelimeyle tecrübe diyebiliriz. L200, Mitsubishi Motors’un 70 yıllık pick-up teknolojisi ile baştan aşağı yeniden tasarlandı. Donanım seviyesi yükseltildi. Yakıt tüketimi düşürüldü. Manevra kabiliyeti en üst noktaya çekildi. Sınırları zorlayan L200, RISE gövde yapısı, darbe emici şasisi ve gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde her türlü yol koşulunda rahatlıkla ve sorunsuz yol almanızı sağlıyor.

HİLUX KOLTUĞU KAPTIRDI!

L200’ü bir başka Japon, Toyota Hilux izliyor. Satış rakamı 3 binin üzerinde. 2016 ve 2017’nin birincisi Toyota Hilux, ilk 1968’de piyasaya çıkmıştı. Üst seviye sürüş konforu vaad eden ve geliştirilen off-road özellikleriyle Hilux sınıfında sınırları zorlayan bir pick-up. Sağlamlığı tescilli bir pick-up Hilux. Fiyatı 140 bin liradan başlayıp 170 bin liraya kadar çıkan Hilux’un ardından Nissan Navaro geliyor. Ford Ranger, Mercedes X-Class ve VW Amarok da listede japonların hemen arkasında yer aldı listede.


İhracatın şampiyonu belli oldu: Ford

Otomotiv endüstrisinde 2018’in şampiyonları belli oldu. Geçen yıl toplam 31,6 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Ford Otomotiv zirvede yer aldı.

Ford’u Toyota ve Tofaş izledi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) verilerine göre, bu üçlüyü sırasıyla Kibar Dış Ticaret, Oyak Renault, TGS Dış Ticaret, Mercedes-Benz Türk, Bosch Sanayi ve Ticaret, Man Truck & Bus ve Tırsan Treyler Sanayi ve Ticaret takip etti. OİB verilerine göre otomotiv endüstrisinin ocak ayı ihracatı da yüzde 1,9 artışla 2 milyar 330 milyon dolar oldu.

Endüstrinin Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 17,7 olarak gerçekleşti.

Avrupalı otomotivciler çevre odaklı üretiyor

Artan çevre duyarlılığına otomotiv sektörü de ayak uyduruyor. Sektörün devleri özellikle önümüzdeki süreçte ‘çevre dostu’ hibrit ve elektirikli araçlar üretmeye ağırlık verecek.

Dizel araçlarda zararlı emisyon oranının fazla çıkması nedeniyle  özellikle Avrupa’da kullanım oranı azaldı. Son 30 yılda Avrupa’daki dizel kullanımı yüzde 55’lerden 30’lara gerileri. Ancak Türkiye için tam tersi bir durum söz konusu. 30 yıl önce yüzde 20’lerde olan dizel oranı yüzde 60’lara çıktı. Porsche, Toyota, Fiat, Chrysler, Dodge, RAM, Alfa Romeo, Lancia ve Maserati markalarının yeni modellerinde gelecek dönemde dizel motorlara yer verilmeyecek.

Son yıllardaki yatırımlara bakıldığında otomobil sektörünün geleceğinin ‘hibrit’ araçlarda olduğunu söylesek yanlış olmaz.

Otomotivciler ‘cansuyu’ kredisi istiyor

Uzatılan ÖTV ve KDV indirimlerine rağmen Ocak ayında satışları dibe vuran otomotiv sektörü, yeni bir çıkış yolu arıyor. Sektör temsilcileri geçtiğimiz hafta düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu.

Bayi teşkilatlarının ayakta durmakta zorlandığını aktaran OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının Ocak’ta yüzde 59 düşüşle 14 bin 373’e gerilediğini hatırlattı.

Vergi indirimlerinin tüketicilerin alım kararlarını öne çekmesinin etkili olduğunu söyledi. Hükümetten cansuyu kredisi talep ettiklerini anlatan Şahsuvaroğlu, “Sektörün oyuncularından yetkili satıcılara kamu kaynaklı cansuyu kredisi talebimiz var. 2 yıl geri ödemesiz olmasını talep ediyoruz. Faiz, kur, enflasyon baskısı altında eriyen sermayelerimizin yerine gelmesi adına hükümetimizden destek talebimiz var.” ifadelerini kullandı.

Otomotiv pazarı ocakta yüzde 59 daraldı

Otomobil satışları ocak ayında yaklaşık yüzde 59, hafif ticari araç satışları da yüzde 60 geriledi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre otomobil satışları geleneksel olarak satışların en düşük seviyede gerçekleştiği Ocak ayında yüzde 58.7 azalarak 10 bin 979 adete, hafif ticari araç satışları yüzde 59.9 azalarak 3 bin 394 adete düştü.

Otomotiv pazarı geçen yıl Nisan ayından itibaren artan hızlarda daralmıştı. Yılın son iki ayında vergi indirimleriyle daralma hızı bir miktar azalan pazar 2018’in tamamını yüzde 35 küçülerek yaklaşık 621 bin adet satışla kapattı.

Trafikteki araç sayısı 23 milyona ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık 2018’e ilişkin ‘Motorlu Kara Taşıtları İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre trafiğe kayıtlı araç sayısı, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 2,91 artarak 22 milyon 218 bin 945’ten 22 milyon 865 bin 921’e çıktı.

Bu taşıtların yüzde 54,2’sini otomobil, yüzde 16,4’ünü kamyonet, yüzde 14’ünü motosiklet, yüzde 8,3’ünü traktör, yüzde 3,7’sini kamyon, yüzde 2,1’ini minibüs, yüzde 1’ini otobüs, yüzde 0,3’ünü ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin