Türkiye’nin ‘yeni muhafazakar zenginleri’ kokain kullanımını artırdı

Geçtiğimiz haftalarda Panama'da rotası Türkiye olan kokain ele geçirilmişti.

Türkiye’de kokain kullanımının son dönemde arttığı raporlara da yansıdı. Özellikle ‘yeni’ muhafazakar zenginlerin kokain kullanımını artırdığına dair iddialar var. Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Platformu Başkanı Yasemin Öney Cankurtaran, “Türkiye’de son yıllarda yeni bir zengin kesim oluştu. Bunlardan bir kısmı da kendisini muhafazakar olarak nitelendiriyor. Tabii ki insanlar para sahibi oldukça zaman içinde zevklerinde de yaşam biçimlerinde de bazı değişimler olabiliyor. Kokain zengin uyuşturucusu olarak bilinir. Bunu alabilecek insan sayısı arttıkça, yeni zenginler çoğaldıkça Türkiye’ye giren kokain miktarı da arttı.” diyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), iki yıldır üzerinde çalıştığı ‘Madde Bağımlılığı ve Bağımlılıklarla Mücadelede Sivil Toplumun Rolü’ başlıklı çalışmasını geçen aylarda açıklamıştı. Bu araştırmada, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon insanın madde ve davranış bağımlısı olduğu iddia edildi. Uyuşturucu bağımlılarının sayısının da bir milyon 700 bin civarında olduğu öne sürüldü.

Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’in haberine göre, organize suç örgütü lideri Sedat Peker, yayımladığı videolarda Kolombiya, Venezuela ve Panama gibi Latin Amerika ülkelerinden Türkiye’ye yönelik kokain kaçakçılığına dair bazı iddialarda bulundu. Peker’in iddiasına göre Türkiye’ye veya Suriye’nin Lazkiye Limanı’na getirilen kokain buradan ülke içine veya Ortadoğu’ya özel yatlar kanalıyla da dağıtılıyor. Yine Peker’in iddiasına göre İstanbul ve Adana, uyuşturucu kullanımında Avrupa’da öne sıralarda.

Türkiye’nin Latin Amerika merkezli kokain ticaretinin güzergahlarından biri olduğuna dair iddialar Emniyet Genel Müdürlüğü’nün raporlarına da yansımış durumda.

Raporda 2017 yılındaki kokain üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 25 bir artış göstererek tüm zamanların en fazla miktarı olan 1.976 tona (yüzde 100 saf olarak tahmin edilmiştir) ulaştığı belirtiliyor. Raporda yine 2017’de dünya genelinde kokain yakalama miktarının bir önceki yıla göre yüzde 13’lük bir artış göstererek 1.275 tona ulaştığı kaydediliyor.

Avrupa 2020 Uyuşturucu Raporu’nda ise kokain kullanımında bir yükseliş olduğu iddia edilerek, yetişkinler arasında yüzde 1,3’lük artışla 4,3 milyon kişiye ve gençler arasında ise yüzde 2,4’lük artışla 2,9 milyon kişiye ulaşıldığı öne sürüldü.

YENİ ZENGİN KESİM, KOKAİN KULLANIYOR

Peki kokain kullanımı ve bağımlılığında Türkiye’de durum ne? Bu soruya, Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Platformu Başkanı Yasemin Öney Cankurtaran yanıt verdi.
Son yıllarda Türkiye’ye yönelik kokain girişinde artış olduğunun devletin açıkladığı rakamlarda da görüldüğünü söyleyen Cankurtaran, “Eskiden bu kadar fazla değildi. Ancak rakamların gerçek bilançoyu yansıttığını düşünmüyorum ve gerçek oranların açıklanandan çok daha fazla olduğu kanaatindeyim. Çünkü uyuşturucuda gerçek verilere tam anlamıyla ulaşmak hiçbir zaman mümkün değil.” iddiasında bulundu.

Cankurtaran, “Kokain kullanımı neden arttı?” sorusuna ise şu cevabı verdi: “Türkiye’de son yıllarda zengin olarak adlandırabileceğimiz insan sayısı arttı ve ülke geneline yayıldı. Yeni bir zengin kesim oluştu. Bunlardan bir kısmı da kendisini muhafazakar olarak nitelendiriyor. Tabii ki insanlar para sahibi oldukça zaman içinde zevklerinde de yaşam biçimlerinde de bazı değişimler olabiliyor. Bu değişimler bazen olumsuz yönde de oluyor. Kokain zengin uyuşturucusu olarak bilinir. Bunu alabilecek insan sayısı arttıkça, yeni zenginler çoğaldıkça Türkiye’ye giren kokain miktarı da arttı.”

MUHAFAZAKAR ZENGİNLER ARASINDA DA KOKAİN KULLANANLAR VAR

Cankurtaran, kendisini muhafazakar olarak niteleyen ve son yıllarda sayıları artan zengin insanlar arasında da kokain kullananların olduğuna dair duyumlar aldıklarını belirterek nedenini şöyle açıkladı: “Bu kişiler çevrelerinde muhafazakar olarak bilindikleri için alkolün olduğu gece kulübü gibi yerlere gitmiyorlar ya da oralarda görünmemeye çalışıyorlar. Buna karşın tıpkı İran’daki gibi evlerde veya özel mekanlarda yapılan dışarı kapalı partilerin sayısında artış olduğu biliniyor. Buralarda da kokain kullanımı olduğuna dair duyumlar alıyoruz.”

“ORTADOĞU’DA KOKAİNİ ZENGİNLİK GÖSTERGESİ GÖRENLER VAR

Benzer durumun Ortadoğu’da daha yaygın görüldüğünü öne süren Cankurtaran, şu iddiada bulundu: “Ortadoğu’da zengin olarak nitelendirilen kesimler arasında kokainin arttığı yönünde bilgiler var. Çünkü Ortadoğu’da kimi ülkelerdeki zenginler arasında kokain kullanımı bir çeşit zenginlik göstergesi, sosyete olmanın gereği olarak görülüyor. Yani haram diye içki içmeyen adam günahı yok diyerek kokain kullanabiliyor.”

DÜZENLİ KULLANANIN EN AZ 15-20 BİN AYLIK GELİRİ OLMASI LAZIM

Psikiyatrist Prof. Dr. Mansur Beyazyürek Dünya Sağlık Örgütü’nün (SDÖ) bir tespitini hatırlatıyor. Beyazyürek, “Bir ülkede eğer bir uyuşturucu madde narkotik tarafından artan bir şekilde yakalanıyorsa o kullanıcı sayısındaki artışın da göstergesidir. Yakalanıyor ki demek ki kullananı var.” diye konuştu.

Beyazyürek ayrıca kokainin pahalı ve gelir düzeyi yüksek kesimlerce kullanılan bir uyuşturucu madde olduğunu belirterek, “Düzenli kokain çeken birinin geliri aylık 15-20 binden aşağı değildir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin