Türk Telekom’un 2016 zararı: 724 milyon TL [Analiz: Semih Ardıç]

Doların TL karşısında hızlı yükseldiği 2016 son çeyreğinde şirketlerin kur zararının patlamasından endişe ediliyordu. Korkulan oldu. Türk Telekom ekim-kasım-aralık 2016 döneminde 1,39 milyar lira zarar etti. Şirket, son üç aylık döneme ait rekor zararın etkisi ile ilk 9 ayda elde edilen 664 milyon lira net kâra rağmen seneyi 724 milyon lira zararla kapattı.

Türk Telekom 2015 yılının son çeyreğinde 1,04 milyar lira, 2015 yılı tamamında ise 907 milyon lira net kâr elde etmişti. Dolar ve Euro cinsi yüksek borcu bulunan Türk Telekom’dan yapılan açıklamada, 2016 yılında Türk lirasının dolar ve euro karşısındaki değer kaybı sebebiyle gerçekleşen kur zararının, bilançodaki zararda etkili olduğu belirtildi. Buna göre şirket 3,02 milyar lira net finansal gider kaydetti. Şirketin KAP’ta yer alan finansal sonuçlarına göre, 2016 yılı gelirleri yüzde 11 artışla 16,1 milyar lira olurken, son çeyrek özelinde ise yüzde 10 artışla 4,25 milyar lira olarak gerçekleşti.

TELEKOM’A VARLIK FONU MU DESTEK OLACAK?

Türk Telekom 290 milyon dolarlık Eylül 2016 taksidini ödeyememişti. 2013 yılında çektiği 4,6 milyar dolarlık kredinin yükünü Garanti ve Akbank sırtlıyor. Citi ve Deutsche Bank gibi yabancılar da kredi veren konsorsiyumda yer alıyor. Kredinin 1,6 milyar dolarını Akbank’ın verdiği belirtiliyor.

‘Paralel Hazine’ eleştirilerine hedef olan Türkiye Varlık Fonu’nun Türk Telekom başta olmak üzere nakit sıkıntısı çeken bazı firmalara kredi temin etmek üzere kurulduğu iddia ediliyor. Hürriyet Ekonomi Yazara Erdal Sağlam 9 Şubat 2017 tarihli makalesinde, “Bir arkadaşım, kısa süre içinde ‘banka borçları sebebiyle zor durumda olan bazı şirketlerin kurtarılması işleminde kullanılabileceği’ tahmininde bulundu. Bunu duyunca bir süredir bankacılardan duyduğum ‘Bazı büyük şirketleri devletin el atıp kurtarmasını bekliyoruz’ sözlerini hatırladım. Zor durumda olan bankalara yüklü borçları olan, bu nedenle bankaların bilanço yapmakta artık zorlandıkları şirketlerden söz ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu. Sağlam, zordaki şirketlerden birinin Türk Telekom olabileceğini belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın gün içinde sarf ettiği, “Gerek içeride gerek dışarıda özellikle dış kaynak temininde ne olacak, şeffaf olacak.” sözleri fonun zordaki şirketlere kredi bulmak için teminat olarak gösterileceğine işaret ediyor.

Varlık Fonu’nun kuruluşu kadar işlemleri de en çok tartışılan konuların başında gelecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin