Türk lirası, 6 iş gününde yüzde 12 değer kaybetti

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ 

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘gece yarısı’ operasyonuyla Naci Ağbal’ı görevden almasının ardından Türk Lirası, sadece 6 iş gününde yüzde 12 değer kaybetti. Ağbal görevden alındığı gün 7,20 seviyelerinde olan dolar, dün akşam itibariyle 8,20’ye dayandı. Haftanın ilk iş gününe 8,05’le başlayan dolar, Merkez Bankası’nın yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları sonrası tırmanarak 8,19’u aştı. Euro ise 9,50 seviyesinden 9,67’ye kadar yükseldi. TL’nin değer kaybetmesinin temel nedeni MB’nin para politikalarına güvenin tamamen dip yapmış olması ve piyasalardaki belirsizlik. Hiç kimse yarın ne olacağını öngöremiyor.

KAVCIOĞLU’NUN AÇIKLAMASI BELİRSİZLİĞİ ARTIRDI

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dün Bloomberg’in sorularını cevapladı. Başkanlığında ilk faiz kararının verileceği nisan ayında veya sonraki aylarda gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında ‘hemen faiz indirileceği önyargısını’ doğru bulmadığını belirtti. Merkez Bankası’nın ‘bağımsız’ olduğunu iddia etti. Söz konusu açıklamalar piyasaları ikna edemedi. Zira ‘faizler indirilecek mi, indirilmeyecek’ sorusunun cevabı yok! Kavcıoğlu, muğlak ve ne anlatmak istediği belli olmayan ifadeleriyle zaten var olan belirsizliği daha da artırdı.

KAVCIOĞLU’NUN İNANDIRICILIĞI YOK

Şahap Kavcıoğlu’nun ‘faizi indirmesi için’ Merkez Bankası’nın başına getirildiğini herkes biliyor. Zaten kendisi de Yenişafak’taki yazılarında faizlerin indirilmesi gerektiğini yazmıştı defalarca. Dolayısıyla piyasalar Kavcıoğlu’nun ‘nisan ayında faizlerin indirilmeyeceğini’ ima ettiği açıklamasının gerçekçi olmadığını düşünüyor. Nisan ayı pas geçilse bile bir sonraki PPK toplantısında faizlerin indirileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Kaldı ki, faizler düşürülmeyecekse Naci Ağbal’ın neden görevden alındığı sorusu cevaplandırılmalı.

RİSK PRİMİ 464’E ÇIKTI

Erdoğan’ın gece yarısı operasyonu sonrası Türkiye’nin risk primi de pik yaptı. 310’larda olan risk primi dün itibariyle 464’ü gördü. Ekonomistlere göre Merkez Bankası’nın bağımsız olmadığına tamamen ikna olan yabancı yatırımcı bulduğu ilk fırsatta kaçıyor. Yabancı yatırımcı için Türkiye öngörülemeyen bir ülke; dolayısıyla risk çok yüksek.

Mahfi Eğilmez, Türkiye’nin faizleri düşürmek için öncelikle riskleri düşürmesi gerektiğini yazdı dün: “Faizi düşürmenin yolu riskleri düşürmekten geçer. Riskleri düşürebilirseniz kur düşer, kur düşünce enflasyon düşer, enflasyon düşünce faiz düşer. Mesele bu kadar basittir. Yapılması gereken tek şey konuya bilim penceresinden bakarak neden-sonuç ilişkisini doğru kurabilmektir.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin