TÜİK’in eli, memur ve emeklinin cebinde!

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ  

TÜİK’in merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK’e göre Mayıs ayı enflasyonu yüzde 2,98 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise yüzde 73.50 olarak açıklandı. Bağımsız Araştırma Grubu ENAG’a göre ise mayıs ayı enflasyonu yüzde 5.46. Yıllık enflasyon ise yüzde 160,76. ENAG’ın bulduğu enflasyonla TÜİK’in açıkladığı veriler arasında iki kat fark var!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TÜİK’in verileri üzerine sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu. Nbati, “Nisan ayında yüzde 7,25 olarak gerçekleşen TÜFE aylık artış oranı Mayıs ayında yüzde 2,98 gerçekleşerek enflasyon düşüş eğilimine girmiştir.” dedi.

Nureddin Nebati, daha önce de enflasyonun ocak ayında pik yapacağını ardından da düşüşe geçeceğini söylemişti. TÜİK’e göre bile ilk 5 aylık enflasyon yüzde 35,64! ENAG’a göre ilk 5 aydaki enflasyon yüzde 56,2…

Nebati’nin açıklamasından Haziran ayında enflasyonun yüzde 2,98’in üzerinde gelmeyeceğini de anlamak mümkün!

TÜİK’in verilerinin gerçek fiyat artışlarıyla uzaktan yakından ilgisi yok. O nedenle söz konusu veriler hiç kimseyi inandıramıyor. Geçtiğimiz ay yüzde 7,25 olan enflasyon oranı, mayıs ayında gıda ve akaryakıta gelen zamlara rağmen nasıl oldu da yüzde 3’ün bile altına düştü?

İKTİSAT PROFESÖRLERİ ÇARESİZ: ANLAMIYORUZ!

İktisatçı Prof. Dr. Burak Arzova, “TÜFE’nin Mayıs ayında aylık yüzde 2.98 geldiğini ben anlayamadım.” diyor. Bir başka iktisatçı profesör Veysel Ulusoy da “Vallahi bizde yüzde 2.98’i anlayamadık.” ifadelerini kullanıyor.

Ekonomist Prof. Dr. İbrahim M. Turan da TÜİK’e tepkisi biraz da ‘ti’ye alarak’ dile getiriyor: “Hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan TUİK’te yaptıkları arka arkaya atamalarla sonunda enflasyonu kontrol altına almayı başardılar! İster inanın ister inanmayın Mayıs ayında aylık enflasyon yüzde 3 olarak açıklandı. Daha ‘iyisini.! bekliyoruz sizden…”

Grafik, Prof. Dr. Şenol Babuşçu’nun sosyal medya hesabından alınmıştır.

ORTALAMA FİYAT TABLOSU ARTIK OLMAYACAK

Bu arada TUİK geçtiğimiz hafta bir karar almış. Enflasyonda kullanılan madde sepetindeki ürünlerin ortalama fiyatları tablosunu artık açıklanmıyor. Yani TÜİK’İn bu verileri nasıl bulduğunu artık kimse bilemeyecek…

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, söz konusu karara tepkisini şöyle gösterdi: “TÜİK ‘alın size enflasyon verisiְ’ diyerek bir rakam yayımladı ama hangi fiyatları kullanarak bunu hesapladığını söylemeyi bıraktı. Niye ki?”

Ekonomist İris Cibre ise kararı ‘skandal’ olarak yorumluyor: “2022 Mayıs Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları Dosyasına Mayıs ayı eklenmemiş. Nedenini öğrenebilir miyim? Bu bilgilere ulaşamadığımızdan mesela süt veya peynir fiyatını kaç almışlar, benzin ortalama fiyatını Mayıs’ta kaç almışlar bilemiyoruz tabii. Bu bir skandal.”

TÜİK, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada söz konusu verilerin gizlenmesinin sebebini şöyle açıklamış: “Eurostat tarafından talep edilmeyen tabloların kaldırılarak talep edilen yeni tabloların da eklenmesine karar verilmiştir. Hazırlık çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yeni yayımlanacak olan tablolarda, geçmiş aylara ait karşılaştırılabilir veriler de yer alacaktır.”

TÜİK, EMEKLİ VE MEMURU SOYUYOR!

Enflasyonla mücadele Merkez Bankası’nın görevi ancak TÜİK rakamlarla oynayarak bu konuda tek başına mücadele ediyor diyebiliriz! Nihayet ortada hiçbir makul sebep yokken aylık enflasyonu yüzde 3’ün bile altına indirmeyi başardı!

Peki rakamlarla oynanmasının temel sebebi ne?

Mayıs ve haziran aylarına ilişkin enflasyon oranı ile temmuzda 13 milyon 662 bin emekli aylığına yapılacak zam oranı ile 3 milyon memura verilecek enflasyon farkı belirlenecek. Enflasyon oranı ne kadar çok yükselirse, emekli ve memurlara o kadar çok maaş farkı verilmesi gerekecek. İşte bu nedenle TÜİK, enflasyon oranlarını yarı yarıya düşürerek iktidarın ‘elini’ rahatlatıyor.

  • TÜİK’e göre ilk 5 aylık enflasyon yüzde 35,64. Bu ay enflasyon yüzde 2,5 artsa, altı aylık enflasyon yüzde 39’u geçecek. Memur ve emeklinin alacağı zam yüzde 39 olacak. Ancak ENAG’ın verilerine göre (bu ay yüzde 5 geldiğini varsayarsanız) memur ve emeklinin yüzde 64 zam alması gerekiyordu!

Özetle; TÜİK, rakamlarla oynayarak memur ve emeklinin cebinden her ay binlerce lira çalıyor… Memur ve emeklilerin ‘açız, geçinemiyoruz’ feryadının temel sebebi TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri… TÜİK, bilerek ve isteyerek vatandaşın yoksullaşmasını sağlıyor…

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin