Trump virüsle, Erdoğan ülkeyle kumar oynuyor

HABER-ANALİZ | ADEM YAVUZ ARSLAN 

Yazıya şöyle bir soruyla girelim: Şu anda istihbarat örgütleri için en değerli bilgi nedir? 

Normal zamanlarda olsak nükleer silahlardan terör örgütlerine uzun bir liste yapabilirdik. 

Ancak normal zamanlar kavramını unutalı çok oldu ve şimdinin en değerli istihbarat bilgisi ABD Başkanı Donald Trump’ın sağlık durumu.

Gerçekten de ABD Başkanı Trump’ın ne zaman Covid-19 virüsünü kaptığı, kimlere bulaştırdığı ve şimdiki sağlık durumunun ne olduğu belli değil. 

Teoriler havada uçuşuyor.

Başkanın sağlığı üzerine bahisler bile açıldı. Hatta Trump karşıtları “Covid’den 210 bin kişi öldü bir fazlasından bir şey olmaz” deyip ölümü için web sitesi bile kurdu. 

Bu durumun müsebbibi ise doğrudan Beyaz Saray yönetimi.

Çünkü Trump’ın yönetim tarzı şeffaf değil. Beyaz Saray’a oturduğu günden bu yana aynı taktiği sürdürüyor. 

Son krizde de şeffaf davranmadılar. Birçok hayati soruya cevap vermediler ve bir şekilde medyanın eline düşen bilgilerle ilgili çelişkili açıklamalar yaparak soruları büyüttüler.

Doğal olarak herkesin kafası karışık. Çünkü Trump’ın gerçekte ne zaman virüsü kaptığı sır gibi saklanıyor.

Bazı kulis haberlerine göre ilan edildikten çok önce virüsü kaptı, pozitif çıkmasına rağmen bu bilgi saklandı ve Trump seçim kampanyasını sürdürdü.

Birçok Beyaz Saray çalışanı, danışman ve siyasetçi virüs kaptı. An itibariyle Covid-19’un dünya genelinde en hızlı yayıldığı yer Beyaz Saray. 

WASHİNGTON’DA KAOS HALİ 

Beyaz Saray, gazetecilerin “Başkan en son ne zaman negatif çıkmıştı” sorusuna cevap vermezken Trump’ın özel doktoru Sean Conley’in “Pozitif sonuçlar 72 saat önce geldi” demesi olayı daha da karmaşıklaştırdı.

Beyaz Saray daha sonra bu açıklamanın yanlış anlaşıldığını, Conley’in “Trump hastalığının 3. gününde” olduğunu söylemeye çalıştığını iddia etti. 

Hele ki Beyaz Saray özel kalem müdürü Mark Meadows’un Trump’ın sağlık durumunun ‘kaygı verici’ olduğunu açıklaması telaşı daha da büyüttü.

Karmaşayı büyüten verilerden birisi de Trump’a uygulanan tedavi. 

Çünkü sürekli başkanın iyi olduğu haberleri verildi ancak uygulanan tedavi daha çok durumu ağır hastalara uygulanan türden. 

Sonuç itibariyle Trump 74 yaşında, 104 kilo ve kolesterol değerleri yüksek. Yani risk grubunda. 

Sadece ABD kamuoyu değil tüm dünya Trump’ın sağlığını tartışırken başkan Trump hastane önünde bekleyen destekçilerine teşekkür turu atınca kafalar iyice karıştı. Trump’ın ‘gerçekten hasta olmadığını’ iddia edenler bu görüntüyü bir nevi ‘delil’ kabul etti.

Gerçi Trump açısından çelişkili bir durum yok. Yani ilk günden bu yana Covid-19’u hafife alan bir söylem geliştirdi. Pozitif olmasına ve hastanede tedavi görmesine rağmen dışarı çıktı ve seçim kampanyası yürüttü

Ben bu yazıyı yazdığım saatlerde Trump askeri hastaneden Beyaz Saray’a dönmüş ve şov yapıyordu. 3 gündür hastanede olan Trump maskeyi çıkarıp poz verdi, hemen ardından da üst üste tweetler attı. 

Özellikle de Trump’ın dönüşü, merdivenlerdeki görüntüleri ve balkondan verdiği pozlarla bezeli propaganda videosu uzun süren bir zihni hazırlığın ürünü denebilir. Birkaç saat içinde milyonlarca kez izlenen bir klip haline geldi. Etkili bir seçim kampanyası olduğu muhakkak. 

BAŞKAN YARIŞAMAZSA?

Pazartesi akşamı itibariyle Trump Beyaz Saray’a döndü ama ortada büyük bir belirsizlik var. 

Çünkü Trump’ın sağlığı gerçekten ne kadar kötü bilinmiyor.

Trump çok iyi olduğunu söylüyor ancak birkaç dakikalık fotoğraf çekimi sırasında bile derin nefes almaya çalıştığı gözlerden kaçmadı. 

Aldığı söylenen bir takım ilaçlar var ki yan etkileri endişeleri büyütüyor. 

Mesela Mayo Klinik’in yaptığı değerlendirmeye göre Başkan’a verilen ilaçlar ‘saldırganlık, ajitasyon, anksiyete, sinirlilik ve ruh hali değişikliklerine’ neden olabiliyor. 

Trump’ın zaten sıradışı bir kişilik olduğu malum. İlaçların da etkisiyle olağandışı açıklamalar görürsek şaşırmayalım. 

Trump’ın sağlık durumu bilinmediği gibi işlerin ters gitmesi halinde ne olacağı da büyük bir muamma. 

Mesela böyle bir durumda seçim kampanyası ne olacak? 

Trump ağırlaşsa dahası hayatını kaybetse ne olacak? Seçim yarışını Mike Pence mi götürecek. Bir yandan oy kullanma başladı ve Amerikalılar Trump ya da Biden’dan birine oy veriyorlar.

Üstüne bir de rakibi Joe Biden hastalanırsa o zaman ne olacak? Trump’tan sonra yardımcısı Pence de virüs kaparsa seçim ne olacak?

Sorular böyle uzayıp gidiyor ve açıkçası kimse tam olarak ne olacağını bilmiyor. Anayasa’da ve yerleşik uygulamalarda bir dizi protokol var ama Covid-19 öyle bir istisna ki, tüm protokol kuralları alt üst olabilir. 

Seçime çok az bir zaman kaldı ama kimse nelerle karşılaşacağımızı, ortaya nasıl bir tablo çıkacağını analiz edemiyor.

Özetle ABD kendi derdine düşmüş durumda. 

ERDOĞAN’IN BÜYÜK KUMARI 

ABD kendi derdine düşmüşken Erdoğan’dan sürpriz bir hamle geldi. 

Bold Medya’dan Cevheri Güven’in özel haberine göre Rusya’dan alınan ve ABD’nin tepkisi nedeniyle aktif edilemeyen S-400 füze sistemleri bu hafta Sinop’ta test edilecek.

Habere göre Erdoğan rejimi füzelerin ‘çok acele’ test edilmesini istemiş. 

Peki ABD’nin ve NATO’nun bu kadar sert tepkisine neden olan füzeler neden alelacele aktif hale getiriliyor?

Bilindiği üzere S-400’ler nedeniyle ABD Kongresi’nden geçen CAATSA kararları var ve ilgili yasa Türkiye’ye kapsamlı yaptırımlar öngörüyor.

Başkan Trump stratejik gerekçeleri bahane ederek yaptırımları zamana yaydı. Ancak seçim sonrası ortaya çıkacak tablo durumu tersine çevirebilir.

Eğer hem başkanlık hem de Senato çoğunluğu Demokratlara geçerse Erdoğan rejimini hayli zor günler bekleyecek.

Peki Erdoğan bu riski görmüyor mu? 

Gördüğünden emin olabilirsiniz. Sonuçta Erdoğan için tek ve öncelikli realite kendi iktidarı. Bütün oyun planlarını iktidarını sürdürmeye endeksli kuruyor.

Bana göre şu anda S-400’leri aktive etmesi de bu stratejinin parçası. Erdoğan ABD’de yaşanan kaos halinden de istifade ederek büyük güçler arasında oyun kurmaya çalışıyor.

Yani klasik ‘üstüme gelmeyin Rusya’ya giderim’ şantajını yapıyor. S-400’leri aktive etme kararı da bir nevi Avrupa ve ABD yönetimine blöf.

Unutmamak gerekir ki Türkiye’nin ABD ve AB ile olan ticari-siyasi ilişkilerinin alternatifi İran-Rusya değil. 

Ayrıca ABD seçimi, seçim sonrası oluşacak geçiş dönemi, oluşacak yeni Kongre filan derken en az 4 aylık bir belirsizlik süreci var. 

İşler Erdoğan açısından ters giderse de sorun değil çünkü faturayı ödeyecek olan Türk halkı olacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. 5 ekim ilham aliyev:”türkiye masada olmalı ”

    7 ekim ilhüm aliyev: ” sorun ermenistan azerbeycan dışına çıkamaz”

    Cevheri Güven: ” Erdoğan alel acele s-400 ‘ün test atışı talimatını verdi”

    ne dersiniz Adem hocam?

    putin: “s-400 leri aktive et karabağı al, NATO’dan çık azerbeycan sınırını birleştir” diyor olabilir mi? yoksa, diyor zaten mi?

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin