TİP Milletvekili Kadıgil iftarı gündeme getirdi: ‘Bir tek cümleye yine dört yalanı sığdırmayı başarmış saray rejimi!’

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili (TİP) ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Kadıgil, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe Sarayı’nda bazı sanatçılara verdiği iftarı gündeme getirdi. Erdoğan’ın “sanatçıların emeğine sahip çıkıyoruz” sözlerine de tepki gösteren Kadıgil, “Bir tek cümleye yine dört yalanı sığdırmayı başarmış saray rejimi!” dedi.

Kadıgil iftara katılan sanatçılara da seslendi: “Bu saray sanatçılarına gerçekten buradan bir sormak gerekir; Birinizin aklına kültür sanat emekçilerinin gerçek dertlerini anlatmak geldi mi? Kapanan sahnelerin, ödenmeyen faturaların hesabını sormak geldi mi? Sanatçıların sosyal medya üzerinden tutulan kara listeleri, sözleşmelere eklemeye kalktıkları “vallahi billahi siyasi yorum yapmayacağım, etliye tuzluya bulaşmayacağım!” maddelerini konuşmaya cesaret edeniniz oldu mu aranızda? Mahkeme kapılarında süründürülen Metin Akpınar için, Genco Erkal için hesap sormaya -boyunuz yetmez biliyorum da- küçük sitem etmeye mesela cesaret edeniniz oldu mu aranızda? Olmadı, biliyorum!” diyerek tepki gösterdi.

İşte o açıklamalar;

Sera Kadıgil’in basın açıklamasına şöyle devam etti:

“Bir açıklama yapmış sayın Tayyip Erdoğan, ne diyor bakın korsanla mücadeleden telife, tiyatrodan sinemaya kadar pek çok farklı başlık altında verdiğimiz desteklerle sanatçıların emeklerine sahip çıkıyorlarmış gerçekten tebrik etmek gerekir. Bir tek cümleye yine dört yalanı sığdırmayı başarmış saray rejimi.

Sera Kadıgil

Mesela yayıncıların, kitapçıların derdine ilgilenen yirmi yıldır biz o sarayda bir kişi bulamadık. Telif haklarından bahsetmiş hiç utanmadan. Ben telif hakları avukatıyım, on beş yıldır bu işi yapıyorum. Ve bir tek adım atmışlıkları yok! Hani böyle övünüp duruyorlar ya orada burada “şu kadar dizi sattık, bu kadar ihracat yaptık” bilmem ne o paraların tamamı ya kanallara ya da yapımcılara gidiyor! O eserleri ortaya çıkaran sanatçılara tek bir kuruş ödeme yapılmıyor. Çünkü Telif Yasası’nda bunun yeri yok. Çünkü Telif Yasası’nda gerekli değişiklikleri yapmıyorlar.

Devam ediyorum, en komik yeri burası bence. Tiyatrodan sinemaya kadar pek çok farklı alanda destek vermişler. Sevgili arkadaşlar tiyatro destekleri geçtiğimiz sene Türkiye Cumhuriyeti devletlerinde faaliyet gösteren bütün bağımsız tiyatrolara verilen desteğin toplama 20 milyon TL bu ülkede. Bu rakamlar benim rakamlarım değil Kültür Bakanlığı’nın rakamları. Teyit edebilir isteyen herkes.

Sinema desteklerine gelelim. Bütün Türkiye’deki başvuru yapan sanatçılardan, sinemacılara reva görülen toplam bir senelik desteğin toplamı 65 milyon TL. Yani Tayyip Erdoğan’ın kendi yandaşlarını bir araya toplayıp sarayda bu ifadeleri verdiği, sinema ve tiyatro destekleri dediği şeyin toplamı aslında 85 milyon TL’ye tekabül ediyor.”

Rize Çay Bahçesi’ne dikilen ve şu ana kadar masrafı 47 Milyon TL’ye ulaşan “Çay Bardağı”na tepki gösteren Kadıgil; “47 milyon TL! 47 milyon TL veriyorlar şuna sonra utanmadan çıkıp sinemalara tiyatrolara destek verdik diye utanmadan konuşabiliyorlar.” diyerek faturasını ödemediği için elektrikleri kesilen Moda Sahnesi’nin yanında olduklarını belirtti.

Kadıgil’in basın açıklamasının ilgili bölümü ise şöyle; Elimde bir çay bardağı var. Rize’de yapmışlar bu çay bardağını! Bilmem ne merkeziymiş. Çay üreticilerine para vermek yerine onları, desteklemek yerine bu çay bardağı şeklindeki garabeti dikiyorlar. Masrafı ne kadar ulaşmış biliyor musunuz? 47 milyon TL! 47 milyon TL veriyorlar şuna sonra utanmadan çıkıp sinemalara tiyatrolara destek verdik diye utanmadan konuşabiliyorlar.

Mesela başka bir örnek vereyim; Çanakkale Köprüsü açtılar ya şenliklerle, kutlamalarla falan! Onun üzerinden geçmeyen arabalar için bu devletin kasasından çıkacak bir günlük masraf ne kadar biliyor musunuz? 11 milyon TL!

Bütün kültür sanat emekçilerine verdikleri desteği toplayın sekiz günlük masrafı etmiyor Çanakkale köprüsü’nün! Örtülü ödenek var bir de Sayın Tayyip Erdoğan’ın kişisel cep harçlığı biliyorsunuz! Nereye harcadığını göremiyoruz, Sayıştay raporlarında yok! Rekor üstüne rekor kırıyor! Sadece geçtiğimiz mart ayında 788  milyon TL’ye ulaşmış. Yani saraya verdiğimiz bir günlük cep harçlığı bütün tiyatrolara verdiğimiz bir yıllık desteğiyle denk geliyor. Bu arkadaşta yanına yandaşlarını toplayıp utanmadan sanatçıların emeğine sahip çıkıyoruz diye açıklamalar yapıyor.

Yok kardeşim, siz sanatçıların emeğine falan sahip çıkmıyorsunuz. Hiç kimseyi de kandırmıyorsunuz. Sanatçıların ne durumda olduğunu çünkü biz çok iyi biliyoruz arkadaşlar. Sanatın gerçek durumuna bakmak istiyorsanız döneceksiniz bir zahmet ve tiyatroların haline bakacaksınız! Eğer bir parçacık, bir yüzünüz varsa mesela Moda Sahnesi’ne bakacaksınız!”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin