TEOG yerine 15 yıl önceki sistem: Veliler iyi okullar için dershane yerine emlakçıya para ödeyecek

TEOG’un yerine getirilen yeni sınav sistemi Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklandı. Yeni sistemin adı; “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” oldu. Sistemin 10-15 yıl önce uygulanan sistem olması da yeniliğini tartışmaya açtı. Yılmaz, bu sistemle sınav zorunluluğun kalktığını açıkladı. Yımaz, ”Öğrencilerin yüzde 90’ı adresine yakın okullara yerleştirilecek. Kalan yüzde 10 için, isteyen 8. sınıf öğrencilerinin gireceği bir sınav sistemi hazırladık’ dedi.

Yılmaz yeni sistemin adının ise, ‘Veli Tercihli Yeni Kayıt Sistemi’ olduğunu açıkladı. Sistemin çocuklarını iyi liselere yerleştirmek isteyen velileri okulların olduğu bölgelere sevk edeceği ve ikemetgahlarını buraya aldırmalarına neden olacağı kaydediliyor. Diğer bir ihtimalde ise çocukların Ensar Vakfı gibi iyi okullara yakın yerlerde açılan yurtlara yönlendirilmesi şeklinde olacak.

Sınav Haziran ayının ilk haftası olacak

Adrese dayalı olan yeni sistemi Bakan Yılmaz, “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” olarak açıkladı. Sınav, Haziran ayının ilk haftasında yapılacak. Farklı illerdeki belirli okullara girmek isteyen öğrenciler, ayrıca Haziran ayının son haftasında gerçekleştirilecek, merkezi sisteme dayalı bir sınava da girebilecek. Sınav süresinin 90 dakika olduğu, soru sayısının ise 60 olduğunu açıklandı. 6, 7 ve 8. sınıf müfredatından sorular hazırlanacak. Bakan Yılmaz, yeni sistemin felsefesini, “Sınava girmek isteğe bağlı” olarak açıkladı.

Erdoğan 3 modeli geri çevirmişti

AKP Lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinden 84 saat sonra, 19 Eylül’de TEOG kaldırılmıştı. Liselere geçişte açık uçlu sorulardan oluşacak bir sınav yapılacağı, hem Başbakan Binali Yıldırım hem de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından duyurulmuştu. Bu sınava ise yüzde 5 ile yüzde 10 diliminde yer alan öğrencilerin katılacağı, geri kalanların da adrese dayalı olarak liselere yerleştirileceği gündeme gelmişti. Veliler, gözde liselere yerleşmenin mümkün olması için “Taşınalım mı?” sorusunu sıkça sormaya başlamıştı. Daha önce MEB tarafından hazırlanan 3 model, Cumhurbaşkanlığı tarafından “uygun” bulunmayarak geri çevrilmişti.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin