Suudi Arabistan’da istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı ülkesine dönmedi: “Rehin mi tutuluyor?”

Suudi Arabistan’da, 4 Kasım’da yaptığı açıklama ile istifasını sürpriz bir şekilde duyuran Saad Hariri başbakanı olduğu ülkeye hâlâ dönmemesi soru işaretlerini artırdı. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Hariri’nin istifasını ülkeye dönerek kendisine gerekçeleriyle birlikte sunmadan kabul etmeyeceğini açıklayarak bir süredir yurt dışında olan başbakanı ülkeye davet etti. Lübnan basını ise başbakanın Suudi Arabistan tarafından rehin alındığı yorumunda bulundu.

İran’ı işaret edip, “Hayatım tehlikede” diyerek istifa eden Harariri’nin Suudi Arabistan ile İran arasındaki mücadelenin ortasında kaldığı ve istifaya zorlandığı söyleniyor. Bazı Lübnanlı yetkililer de başbakanlarının Suudi Arabistan’da ev hapsinde tutulduğunu iddia ediyor. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da istifa eden Saad Hariri, 1970 Riyad doğumlu. Lübnan Meclis Başkanı Nabih Berri ise istifaya rağmen Hariri liderliğindeki koalisyon hükûmetinin görevine devam ettiğini duyurdu.Bağımsız bir ülkenin başbakanının istifasını başka bir ülkenin televizyonlarında duyurarak ülkesine geri dönmemesi ve istifasını cumhurbaşkanına yüzyüze sunmaması Lübnanlıların bir bölümünde ‘aşağılayıcı’ bir davranış olarak yorumlanıyor.

Lübnan’daki Şii ve Maruniler tarafından Suudi Arabistan’ın etkisi altında bulunmakla suçlanan Saad Hariri, Sünni Arap basınında ise Hizbullah ve İran’ın etkisi altında gereğinden fazla girmekle, Hizbullah üyeleriyle birlikte hükûmeti yönetmekle ve İran bağlantılı ticari faaliyetlere girmekle suçlanıyor.

Suudilerden mesaj: Sonuçlarına katlanırsınız

Financial Times gazetesinden Timothy Ash tarafından yazılan “Saad Hariri’nin ayrılığı Suudi’lerden güçlü bir mesaj” isimli makalede, “Riyad’dayken görünüşe göre Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman altında yeni yönetimin emriyle sürpriz bir şekilde istifa etmesi birçok farklı seviyede mesajlar göndermek için dizayn edilmiş gibi görünüyor” ifadesi yer aldı.

Ash’ın makalesine “Lübnanlılara gönderilen mesaj, Irak’ta Suriye’de ve artarak Lübnan’da bulunan İran hâkimiyetine Suudi Arabistan ve İsrail tarafından tahammül edilemeyeceğidir. Lübnanlılar ya İran etkisini durdurmak için çalışmalılar ya da bunun sonuçlarına katlanmak zorundalar. Buna askeri operasyon ya da finansal karşıklıklar dâhil olabilir. Suudiler Hizbullah ve İran finans hareketlerine aracı olmakla suçlanan Lübnanlı bankaların ABD yaptırımlarına maruz kalması konusunda Lübnan’ı uyarıyor olacak. Suudi Arabistan ve ABD hızlı ve koordineli hareket etmesi durumunda vaziyet hızlı bir şekilde kötüleşebilir” ifadesini kullandı.

 

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin