Sosyal ağlara takılan çocuklar mutsuzluktan kurtulamıyor…

Sürekli sosyal medyada çevrimiçi olma ve sosyal ağlar üzerinde yapılan bilgi bombardımanı, çocuklara çocukluklarını yaşatmıyor. Ödev yapması, dışarıda oynaması, sosyalleşmesi gereken çocuklar, zamanlarını sosyal ağlarda geçiriyor. İngiltere’deki University of Essex’in uzun süredir üzerinde çalıştığı araştırma, bu durumdan kaynaklanan olumsuzlukları ortaya koydu. Araştırmaya göre, sosyal medya hesabı bulanan 10 yaşındaki çocuklar, sonraki beş yıl içinde sürekli şekilde kendilerini daha kötü hissediyor. Araştırmacıların dikkatini çeken en önemli hususlardan biri de, kız çocuklarının erkeklere göre daha mutsuz olması.

Araştırmayı kaleme  alan Cara Booker, bu durumu şöyle açıklıyor: “10 yaşında bir çocuk, sadece olumlu paylaşımlar yapan insanların kötü günler de geçirebileceğini anlayacak düzeyde değil. Yani sadece başkalarının paylaştığı güzel ve heyecanlı olayları görüp, kendi hayatlarını sıkıcı buluyorlar ve bu da mutsuzluğa neden oluyor.”

Kız çocukları daha mutsuz…

Hemen cevap verilmeyen bir WhatsApp mesajı, arkadaşlar arasında gerilim ve güvensizliğe yol açabiliyor. Çünkü herkesin her zaman ve her yerde ulaşılabilir vaziyette olduğu varsayılıyor. Çok sayıdaki WhatsApp grubundaki tartışmalara anında dâhil olmayanlar, önemli gelişmeleri kaçırma ve grup dışına itilme endişesi yaşıyor. Sonuçta hiç kimse, dışlanmayı göze alamıyor. Kız öğrencilerden biri, bazı kızların bu baskıdan bunalarak kendi kendini yaraladığını anlatıyor.

‘Beğen’i yarışı uyuşturucu gibi

Sosyal bilimci Cara Booker, özellikle kızlar arasında kıyas ve rekabetin had safhada olduğunu belirtiyor. Arkadaşı kadar takipçi elde edip onun gibi ilgi çekme çabası, son derece yıpratıcı olabiliyor. Bu da büyük bir mutsuzluk faktörü haline geliyor. Nörobilimciler arasında yaygın olan bir teze göre, sosyal ağlarda süren beğenilme yarışı, tıpkı uyuşturucu gibi bağımlılık yapabiliyor.

Özel paylaşımların yol açtığı vahim sonuçlar

Öğrencilerin çoğuna göre, özel hayatıyla ilgili bir paylaşımda bulunan biri, sadece beğeni ve övgü alamayacağını, olumsuz yorum ve değerlendirmeleri de göğüslemeye hazırlıklı olması gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle pek çok öğrenci, özel yaşantısıyla ilgili bir paylaşım yapmadan önce iki kez düşünüyor. Ancak öğrencilerin özellikle de bazı kız öğrencilerin çok güvendiği arkadaşlarıyla paylaştığı özçekimlerin büyük sorunlara kapı araladığı saptandı. (Deutsche Welle)

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin