Somali’de cihatçı terör örgütü El-Şebab otele saldırdı: En az 20 ölü

ENSAR NUR | TR724 HABER

Somali’nin başkenti Mogadişu’daki bir otele saldıran Cihatçı El-Şebab teröristleri, en az 20 kişiyi öldürdü, 40’tan fazla kişiyi de yaraladı. Teröristler, güvenlik güçleriyle girdikleri şiddetli çatışmanın ardından dün geceden beri hala Hayat Otelin içinde saklanıyor.

Saldırı, teröristler binaya girmeden önce otelin dışında meydana gelen patlamalarla başladı. Somali güçleri saldırının başlamasının üzerinden neredeyse 24 saat geçmesine rağmen hala kontrolü sağlayamadı. Güvenlik güçleri otelin en üst katında saklandıkları düşünülen son silahlı kişileri de kontrol altına almaya çalışıyor.

El Kaide ile bağlantılı olan radikal İslamcı grup El-Şebab, saldırının sorumluluğunu üstlendi. El-Şebab yanlısı bir internet sitesinde yer alan kısa bir açıklamada grup, saldırganlarının “Mogadişu’daki Hayat Otel’e zorla girdiklerini” ve “otel içinde rastgele ateş açtıklarını” duyurdu.

Polis ve görgü tanıklarına göre, saldırıda en az 20 kişinin öldüğü ve 40 kişinin de yaralandığı tahmin ediliyor. Patlamalar Mogadişu’nun üzerinde büyük bir duman bulutu oluştururken, görgü tanıkları otelin büyük bölümünün çatışmalar nedeniyle tahrip olduğunu söyledi.

Saldırı, aylarca süren siyasi istikrarsızlığın ardından Mayıs ayında seçilen yeni Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud’un göreve gelmesinden bu yana gerçekleşen ilk büyük saldırı oldu. Mohamud yönetiminde El-Şebab’a karşı askeri operasyonlar artmıştı.

Yaklaşık 15 yıldır Somali’nin kırılgan merkezi hükümetine karşı bir isyan yürüten El-Şebab, 2011 yılında Eymen El-Zevahiri’ye bağlılık yemini etmesinden bu yana El-Kaide’nin en etkili örgütlerinden biri haline geldi. El Zevahiri bu ayın başlarında Kabil’de bir ABD insansız hava aracı saldırısı sonucu öldürüldü.

Başkan Biden bu yılın başlarında ABD özel kuvvetlerinin Somali’ye geri dönmesi emrini vererek selefinin kararını tersine çevirdi. Somali birlikleri de son haftalarda saldırıya geçti ancak sınırlı kazanımlar elde edebildi.

El-Şebab teröristleri 2011 yılında Afrika Birliği gücü tarafından Mogadişu’dan çıkarılsa da kırsal kesimin çoğunu kontrol etmeye devam ediyor. Devam eden çatışma yoksullukla ve kuraklıkla mücadele eden Somali halkına yardımların ulaştırılmasını da zorlaştırıyor.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, bu yıl şiddetli kuraklık nedeniyle Somali’de 755 binden fazla kişi ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.

Yetkililer, çok sayıda Somalilinin El-Şebab tarafından yönetilen bölgelerden kaçarak büyük şehirlerin eteklerindeki kamplara ulaşmaya çalıştığını belirtiyor.

Doğu Afrika ülkesi, 1991 yılında başkan Siad Barre’nin askeri rejiminin yıkılmasından bu yana kaosa saplanmış durumda. Onun devrilmesini bir iç savaş ve bir dizi İslamcı hareketin yükselişi takip etti. El-Şebab, daha geniş bir hareketin radikal bir ayrılıkçı fraksiyonu olarak başladı ancak dünyadaki en inatçı aşırılık yanlısı örgütlerden biri haline geldi.

Somali’deki en ölümcül saldırı Ekim 2017’de Mogadişu’nun kalabalık bir ticaret bölgesinde patlayıcılarla dolu bir kamyonun havaya uçurulması sonucunda 512 kişinin ölmesiyle meydana geldi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin