Soma davasında karar çıktı: Can Gürkan’a 20 yıl, mühendislere 12 yıl hapis

Soma maden katliamının yeniden görülen davasında, şirket başkanı Can Gürkan 20 yıl hapse mahkûm edildi. İki mühendise de 12’şer yıl hapis cezası verildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma maden katliamı davasında, ‘Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma’ suçundan tutuksuz yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 yıl hapse mahkûm edildi. Hakkında adli kontrol hükümleri uygulanacak olan Gürkan için mahkemeden bir tutuklama kararı ise çıkmadı.
Müşteki avukatları, sanık Can Gürkan’ın 301 insanı olası kasıtla öldürmekten mahkûm edilmesini talep ediyordu.

Mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu da 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı.

Bilirkişi raporlarında acil eylem planı yöneticisi olarak tespit edilen Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ise beraat etti.

SANIKLAR GELMEDİ

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin bozma kararının ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde görülen duruşmasına madencilerin yakınları ve avukatlar katıldı.

Duruşmaya tutuksuz sanıklardan Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, SEBGİS aracılığıyla katılırken diğer sanıklar katılmadı.

NE OLMUŞTU?

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen patlamada ölen 301 madencinin ardından başlayan adli süreçte “olası kasıtla öldürme” suçundan işverenler yargılandı. Mahkeme heyeti, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu beş sanık için 15 yıldan 22 yıla kadar, dokuz tutuksuz sanık için de altı yıldan on yıla kadar hapis cezası verilmesine karar verdi. Beş üyesinden üçü değiştirilen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Gürkan’ın ‘yangın riskinin yüksek olduğunu bilerek, havalandırmaya dair gerekli teknik altyapıyı oluşturmadan ve iş güvenliği önlemleri almadan üretimin arttırılmasını hedeflediği’ sonucuna vararak, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu. Sanıkların, ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçundan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmasına kanaat getirildi. 13 Nisan 2021’de başlanan yargılama sürecinin 24 Mayıs’ta görülen celsesinde ara karar açıklandı.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

2 YORUMLAR

  1. 15 Temmuz 2015’de 250 kardeşimiz şehit edilir. Birinin bile hangi silahla şehit edildiği incelenmez, TBMM Raporları kamuoyuna açıklanmaz, olayın ertesi gününden itibaren, yani üzerinden bir gün geçmeden kermes düzenleyen abladan, öğrenci okutan esnafa, öğretmeninden, polisine, askerine, hakimine on binlerce insan işinden atılır, hapsedilir; hamile kadınlar, loğusa kadınlar, çocuklu kadınlar hapsedilir, 20 yaşındaki askeri öğrenciler müebbet hapisle cezalandırılırlar…

    13 Mayıs 2014’de, 301 kardeşimiz, tedbirsizlik nedeniyle şehit olur, itiraz eden madenciler tekmelenir, yumruklanır, Dönemin Başbakanı dahil madencilerin öfkelerini yatıştırmaya çalışır. Maden sahibi 7 yıl elini kolunu sallayarak gezer. Olayın üzerinden 7X365=2555 gün +1 ay yani 3585 gün sonra 20 yıl ceza alır ama yine de tutuklanmaz…

    Allah bu sistemi kuranların da, bu haliyle devam ettirenlerin de, etmesine destek olanların da ya basiretlerini, gönül gözlerini açsın ya da gözlerini tümden kapatıp, milletin önünden alsın inşallah…

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin