Şirketlere 140 milyar TL borç takan Maliye!

HABER-ANALİZ | SEMİH ARDIÇ

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın iş âlemine ‘müjde’ diye duyurduğu Katma Değer Vergisi (KDV) tasarısında son anda geri adım atıldı.

Kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda müzakere edilirken iadelerin ödenmesine imkân veren maddeler Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) teklifi ile tasarıdan çıkarıldı.

AKP bizzat kendisinin hazırladığı değişikliği iptal etti. Bir nevi kendi kendisini tekzip eden hükûmetin son medcezirinde sofistike sebepler aramaya lüzum yok.

Evvela bayram havası estiren, akabinde şirketleri hüsrana uğratan AKP iktidarının KDV düzenlemesinde geri adım atmasının tek sebebi var o da nakit sıkıntısı.

MALİYE 170 MİLYAR TL KDV İADESİNİ ÖDEMEDİ

Kasa boş ve şirketlere KDV iadesi yapmak şu şartlarda mümkün değil. Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi toplam 170 milyar TL KDV iade borcunu ödemiyor.

Kamu idareleri ile mahallî idarelerin (belediyeler) 30 milyar TL KDV alacağı olduğu tahmin ediliyor.

Geri kalan 140 milyar lira holding ve şirketlere ait. Güya kangren haline gelen bu alacakların ödenmesi için düğmeye basılmıştı.

Kanun çıkar çıkmaz Maliye borcunu ödeyecekti. 12 ay içinde tahakkuk eden vergi borcundan indirilemeyen (mahsuplaşma) KDV en geç 6 ay içinde iade edilecekti.

Bu geriye dönük alacaklara dair yenilik olacaktı. Bundan böyle KDV iadesinin üç ay içinde yapılmaması halinde mükellefe gecikme faizi ödenecekti.

EKONOMİK KOORDİNASYON KURULU ACİLEN TOPLANDI

Kanun marifeti ile Maliye Bakanlığı’na yetki verilecek ve ödemeler süratle gerçekleştirilecekti. Amma velakin bu maddeler tasarıdan çıkarıldı.

Ekonomik Koordinasyon Kurulu hassaten bu mevzu için Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında alelacele toplandı. Bütçede böyle bir imkân olmadığından bahseden Maliye Bakanı Naci Ağbal’a Yıldırım’ın, “Bu şimdi mi söylenir?” dediği iddia ediliyor.

KDV iadeleri şirketlerin yana yakıla nakit aradığı şu günlerde ilaç gibi gelecekti. Son dakika golü herkesi şoke etti.

İş âleminin hayal kırıklığını Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, “Üreticinin, ihracatçının maliyeden 140 milyar lira bekleyen alacağı var. Bu konuda çalışma yaptırdık, bir kitapçık halinde arz ettik. Kanun hazırlandı. Plan Bütçe Komisyonundan geçti. Fakat Genel Kurulda KDV’nin iade maddesi geri çekildi. Biz dört gözle bu iadeyi bekliyorduk,” sözleri ile ifade etti.

‘KREDİ YERİNE DURAN ÖZ SERMAYEMİZİ KULLANALIM’

Büyükekşi ödemelerin yapılmasının ne kadar elzem olduğunu şöyle aktardı: “Kanun tasarısının yeniden Meclise gelmesini talep ediyoruz. İhracatın artması bununla ilgili. Yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Yeni yatımları yapabilmek için kaynak ihtiyacı var. Gidip kredi kullanmak yerine duran öz sermayemizi kullanalım. Bize ödenip yatırım olarak ekonomiye dönmesi gerekiyor.”

Şirketlerin Gelir İdaresi aleyhine dava açmaya hazırlandığı da konuşuluyor.

Bazı faaliyet türlerinde mal veya hizmetin satışında KDV uygulanmıyor ya da düşük oranlı KDV uygulanıyor. İşte bu tür durumlarda satıcı kendisinden önceki aşamada yüklendiği KDV’yi yansıtamıyor. Yani vergi üzerinde kalıyor.

Bazen de alıcı mevzuat gereği KDV’nin bir kısmını satıcıya ödemez; onu adına vergi dairesine yatırıyor. İşte bütün bu durumlarda KDV iadesi söz konusu oluyor.

Bu durumların tamamını kapsamak üzere ‘iade hakkı doğuran işlemler’ ifadesi kullanılıyor.

NE ZAMAN ÖDENECEĞİ MEÇHUL

İhracatçılar başta olmak üzere pek çok şirketin iade hakkı doğuran işlemlerden mütevellit 140 milyar lira alacağını devlet yine ödemeyecek.

Hal böyle iken ‘Nefes Kredisi’ diye bir balon uçuruluyor. Zordaki şirketlere kredi verilecekmiş. Ana para ve faiz ödemesinin şirkete maliyetinden bahsedilmiyor.

Güya şirketler nakit dar boğazından böyle kurtarılacak.

Oraya gelinceye kadar şirketlerin senelerdir bekledikleri ödeme yine meçhul bir tarihe tehir ettiriliyor.

TL olarak tutulan o alacaklar enflasyon ve kur artışı yüzünden kuşa dönecek. Devlet kendi alacağı mevzu bahis olduğunda günlük gecikme faizi tatbik ederken KDV iadelerinde aynı kural cari değil!

Adaletle hükmetmesi elzem olan devlet kurnazlığa tenezzül ederse orada söz tükenir.

Hükûmet, Türkiye’nin yüzde 7,4 büyüdüğünü açıkladığı gün şirketlere 140 milyar TL KDV iadesini ödemekten vazgeçti.

Şirketlere KDV’de sağ gösterip sol vuruldu. Ekonominin hal-i pür melalini gösteren ibretlik bir tablo!

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu deyimi bile kabak tadı verdi artık.

 

KDV İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEMLERDEN BAZILARI:

*İhracat istisnası

*Liman ve havaalanı hizmetleri

*Değerli maden arama işletme

*Petrol arama

*Boru hatlarıyla taşıma

*Teşvik belgeli yatırım malları

*Uluslararası taşımacılık

*Engellilere araç teslimi

 

NOT: İade hakkı doğuran işlemlerde, bu işlemler için yüklenilen KDV, öncelikle indirim konusu yapılır. İndirime rağmen satıcının üzerinde KDV kalması halinde bu miktar için iade talep edilebiliyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Hişşt Semihciğim! Kısık sesle söyle, hangi şirketler Gelir İdaresi aleyhine dava açmaya hazırlanıyormuş? Hemen bir kayyum atayalım kendilerine…

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin