Sedat Peker’in ‘Kutlu Adalı’ açıklaması, Ergenekon’u hatırlattı

TR724 ÖZEL

Suç örgütü lideri olmakla suçlanan Sedat Peker’in gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili açıklamaları akıllara Ergenekon terör örgütü iddianamesinde yer alan iddiaları getirdi. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan eski Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek’te ele geçirilen belgeler ve ikinci Ergenekon iddianamesinde yer alan iddialara göre Kıbrıs, Azerbaycan ve Kuzey Irak, örgütün en önemli faaliyet alanları arasında bulunuyor.

Ergenekon tutuklularından birçoğunun ismi Kıbrıs’la birlikte anılıyordu. Semih Tufan Gülaltay ve geçtiğimiz yıllarda kanserden hayatını kaybeden emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin’e Kıbrıs vatandaşlığını veren isim iddianamede adı geçen Derviş Eroğlu’ydu. Gülaltay, TİT adına eski İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal’ı öldürmeye teşebbüsten 19 yıl ceza aldı. Sahte kimlik düzenleyen emekli Tuğgeneral Levent Ersöz de, KKTC’ye kaçmak için hazırlık yaparken yakalanmıştı. 32 yaşında askere giden Ergenekon sanığı Ergün Poyraz ise askerliğini Kıbrıs’ta tamamladı.

ASTSUBAY’IN BAGAJINDA PATLAYICI BULUNDU

KKTC, 2004’teki referandum sürecinde önemli tehlikeler atlattı. 11 Mayıs 2004’te, Lefkoşa-Güzelyurt yolu üzerinde AR 867 plakalı aracın bagajında C-4 tipi bomba ve patlayıcı madde ele geçirildi. Aracın bir astsubaya ait olduğu ortaya çıkınca askeri savcılık olaya el koydu. Polisin gözaltına aldığı Astsubay Osman Yalçın Çamlıbel hakkında soruşturma başlatıldı. Astsubay, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli çıktı. Soruşturmanın akıbeti hakkında sonradan bir açıklama yapılmadı.

KUTLU ADALI, SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI’NI ELEŞTİRİYORDU

1990’lı yıllarda Kıbrıs’ta yaşanan hadiseler bugünkü Ergenekon yapılanmasıyla olan bağlantıları yönüyle dikkat çekici. Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı, Yenidüzen gazetesinde Kıbrıs’taki Sivil Savunma Teşkilatı’nı eleştiren yazılar kaleme aldı. 6 Temmuz 1996’da ise Lefkoşa’da evinin önünde öldürüldü. Şimdiki Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, 1996’da KKTC’de Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı görevinde bulunuyordu. Mendi bu olayla ilgili olarak suçlandı. Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı, eşinin öldürülmeden önce Galip Mendi tarafından tehdit edildiğini iddia etti.

TÜRKİYE SUÇLU BULUNMUŞTU

Mendi, 1997’de Türkiye’de Özel Kuvvetler komutan yardımcılığı görevine atandı. Adalı ailesi davayı AİHM’ye taşıdı. Mendi’yi 23 Haziran 2003’te sorgulayan mahkeme, Türkiye’yi 95 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm etti. Aradan yıllar geçtikten sonra Galip Mendi’nin ismi Ergenekon soruşturması çerçevesinde çok ilginç bir olayda daha gündeme geldi. Galip Mendi, Ergenekon tutuklusu Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’u cezaevinde ziyaret etti.

DÖNEMİN BAŞBAKANI SOYER: BAŞSAVCILIK TEHDİT EDİLİYOR

Dönemin KKTC Başbakanı Sabit Soyer, 10 Nisan 2009’da yaptğı açıklamada, Ergenekon belgelerini incelemesi için gönderdiği başsavcılığın tehdit edildiğini söylemişti. Ergenekon soruşturması çerçevesinde ortaya çıkan ve KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu’nun adının geçtiği belgelerle ilgili olarak Başbakanlık’ta basın toplantısı düzenleyen Soyer, belgedeki iddiaların Kıbrıs Türk halkını ilgilendirdiğini, bunların KKTC’nin resmi makamları tarafından inceleneceğini kaydetti.

Eski Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek’ten çıkan belgelerin ciddi iddialar içerdiğini belirten Soyer, “Kimsenin yargıya müdahale etmeye hakkı olmadığı gibi tehdit etme hakkı da yoktur. Bazı açıklamalar okudum. Ayağını denk al dercesine ifadeler kullanılmaktadır. Ne Kıbrıs eski Kıbrıstır, ne Türkiye eski Türkiyedir. Artık karanlık ilişkiler gizli kalmıyor. Bu yolda yalnız kalsam bile mücadelem sürecek.” demişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Devlet içerisinde öyle aşağılık bir eşkiya suç örgütü kurmuşlar ki; kurtulmak için harekete geçenleri suikastlarla devre dışı bırakmışlar. Allah hepsinin belasını versin.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin