AKP’li eski milletvekili Şamil Tayyar, Ahbap soruşturmasında gözaltına alınan Oğuzhan Uğur’a ait Babala TV hesabına yurt dışından yüksek miktarda döviz geldiğini öne sürdü. Tayyar, bir özel bankanın bu işlemler nedeniyle MASAK’a şüpheli işlem bildiriminde bulunduğunu belirtti. Ahbap’ın 2023 yılındaki denetim raporunu açıklayan eski TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu da gözaltına alınanlar arasında yer aldı. Soruşturma kapsamında 9 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken 7 şüpheli yakalandı.
AKP’li eski milletvekili Şamil Tayyar, Ahbap Derneği’ne yönelik soruşturmanın yeni gözaltılarla genişlemesinin ardından dikkat çeken iddialarda bulundu. Tayyar, gözaltına alınan Babala TV kurucusu Oğuzhan Uğur’un şirket hesabına yurt dışından yüksek miktarda döviz girişi yapıldığını ve bir özel bankanın bu işlemlerle ilgili Mali Suçları Araştırma Kuruluna ‘şüpheli işlem’ bildiriminde bulunduğunu öne sürdü. Tayyar, şunları yazdı:
“Haluk Levent soruşturması giderek derinleşiyor. Gözaltına alınan Oğuzhan Uğur’a ait Babala TV’nin hesabına yurtdışından yüklü miktarda döviz girişi olduğu için bir özel banka MASAK’a “şüpheli işlem” başvurusu yapmış.
Emre Kartaloğlu da gözaltında. TÜRMOB eski başkanı. AHBAP incelemesinde “usulsüzlük yok” diyen kişi. Aynı zamanda CHP PM Üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi’nde Ticaret ve Politika Kurulu Başkanı. İlginç şekilde fazla kadın mağdur veya şüpheli var dosyada. Nurdan Eriş, Sevda Kurt ve Ece Güner’e kadar birçok isim ağa takılmış, kendini kurtaran olmuş, suça bulaşan olmuş.
Eş, dost, ahbap aynı dosyada. Son dönemin en şaşırtıcı dosyası matruşka gibi, her kapağın altından bir sürpriz çıkıyor.”
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca verilen yeni gözaltı kararları kapsamında Oğuzhan Uğur, Emre Kartaloğlu, Gülgün Öztürk, Suzan Düşküner, Emir Taşar, Hüseyin Küçük ve Fatih Eke’nin yakalandığı açıklandı. Dokuz şüpheli hakkında gözaltı kararı verilirken yakalanan yedi kişinin 20 Temmuz’da adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Emre Kartaloğlu, 2023 yılında TÜRMOB Genel Başkanı olarak Ahbap Derneği’ne ilişkin hazırlanan denetim raporunu kamuoyuna açıklamıştı. Kartaloğlu, aynı zamanda CHP Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Ticaret Politika Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.
Ne olmuştu?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, Ahbap Derneği adına toplanan bağışların bazı şüphelilerin hesaplarına aktarıldığı iddiasına dayanıyor. Dosya kapsamında hazırlanan MASAK raporlarında, bazı şüphelilerin mali profilleriyle uyumsuz yüksek tutarlı para hareketleri bulunduğu, şüpheliler arasında yüksek miktarda transfer yapıldığı, bahis hesaplarına para aktarıldığı ve kısa süre içinde zincirleme tapu devirleri gerçekleştirildiği öne sürüldü.
İlk operasyonun ardından adliyeye sevk edilen 25 şüpheliden Haluk Levent, Ece Güner, Yeliz Kaya ve Zafer Yay’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi tutuklanmış, 11 kişi adli kontrolle serbest bırakılmıştı. Başka bir operasyon kapsamında da dört şüpheli tutuklanmış, sekiz kişi hakkında adli kontrol kararı verilmişti. Derneğin ve bazı şüphelilerin malvarlıklarına da el konulmuştu. Haluk Levent ise dernek malvarlığını kişisel menfaati için kullandığı yönündeki suçlamaları reddediyor. Levent, tartışmalı işlemleri “usulsüzlük” olarak nitelendirirken “yolsuzluk” yaptığı iddiasını kabul etmiyor.
