Sağlık Bakanlığı’nda ‘ambulans uçak’la soygun; Faturalardan SGK’nın haberi bile yok

TR724 ÖZEL HABER | TUNA YILDIZ

Sağlık Bakanlığı, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde faaliyet gösteren hava ambulansı ve helikopter işi yapan şirketlerden hizmet satın alıyor. Türkiye’den ve yurt dışından taşınan hastalar için söz konusu şirketlere yılda yaklaşık 80 milyon TL ödeme yapıyor. TR724’e ulaşan bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı özel şirketlere ödediği bu rakamı  Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) fatura ediyor, ancak faturaları tahsilat için kuruma yollamıyor. Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Genel Müdürlüğü, daha sonra ‘tahsilat olmadı’ gerekçesiyle bu işlemleri siliyor. Bu yöntemle bakanlığın zarara uğratılmasının yanı sıra Sağlık Bakanlığı personelinin döner sermayeden alacağı ödeneğin de önüne geçiliyor. Bir diğer önemli bilgi ise hava ambulansı ve helikopterleriyle yurtiçi ve yurtdışından kimlerin taşındığı bilgisi resmi makamlardan saklanıyor.

Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarının denetimi son dönemde rafa kalktı. Özellikle hükümetin Sayıştay’ı denetim dışı bırakmasıyla birlikte yapılan harcamalarda keyfilik zirve yapmaya başladı. Bunun sonucunda kurumlar sürekli zarar açıklıyor. Kurumların açıkları Hazine tarafından karşılanıyor. Tüm bunlar haliyle vatandaşlara zam olarak dönüyor.

Keyfi işlemlerin çarpıcı örneği Sağlık Bakanlığı’nda yaşanıyor. Bakanlığın her yıl belirli donanım özelliğine sahip hava ambulans ve helikopter kiralama şirketleriyle protokol imzaladığı Sayıştay’ın kayıtlarında da yer alıyor.  Tr724’ün Türkiye’deki kaynaklardan edindiği bilgilere göre, 2016’da bu şirketlere yaklaşık 60 milyon TL ödeme yapıldı. Devamındaki yıllarda bu rakam yıllık 80 milyona yaklaştı. Sağlık Bakanlığı, kiralama şirketlerine protokol karşılığında söz konusu rakamları ödedi. Ödenen rakamlar Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Genel Müdürlüğü kayıtlarına girdi. Ancak yıl sonunda bu rakamların SGK’dan tahsil edilmesi için, kurumun Medula sistemine herhangi bir giriş yapılmadı. Raporlar daha sonra Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla silindi. Son birkaç yıldır bu işlem sürekli tekrarlandı. Sağlık Bakanlığı fatura kesilen ödemeleri SGK’dan tahsil edemediği için de kurum zarara uğratıldı.

SAYIŞTAY RAPORLARI DİKKATE ALINMADI

Söz konusu usulsüz harcama Sayıştay raporlarına da girdi. Sayıştay denetçileri 2016’dan itibaren ödemeleri mercek altına aldı. Sağlık Bakanlığı’nın özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde hizmet veren kiralama şirketlerine yıllık 60 ile 80 milyon lira arasında bir bedel ödediğini tespit etti. Ödemelerle ilgili Kamu Sağlık Hizmetleri Satış Tarifesinin (KSHST) oluşturulduğunu belirleyen kamu denetçileri, inceleme raporunda şu bilgilere yer verdi: “Oysa 112 hizmetleri için MEDULA gibi bir sistem mevcut olmadığından Bakanlıkça kesilen faturalarda yer alan hizmet ve bedeller SGK tarafından kabul edilen hizmet ve bedeller değildir. Bu faturalar, götürü bedel ödeme yapılması nedeniyle SGK’ya gönderilmese de alacak olarak muhasebeleştirilmektedir. Bu durumda; bulguda belirttiğimiz üzere, kamu idaresi cevabının aksine ve SGK teyidi ile Bakanlığın faturalandırdığı hizmet ve bedelleri SGK’nın karşılamayı kabul ettiği hizmet ve bedellerden daha farklı mahiyette ve yüksek tutarda gerçekleştirilmekte, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer almayan hizmetler SGK’ya fatura edilmektedir. Ancak bu faturalar SGK’ya gönderilmediğinden bu durum SGK tarafından görülmemektedir.”

Uzmanlardan alınan bilgilere göre, bu faturalar alacak olarak kaydedildiğinde döner sermaye mali tablolarında hiç elde edilemeyecek bir hizmet gelirinin alacak olarak kaydedilmesi anlamına geliyor. Haliyle gayrisafi hasılatı oluşturan bu tutar ek ödeme dağıtımına etki etmesi bekleniyor. Gelir tablosunun doğru oluşturulamaması ve mali tabloların doğru bilgiyi göstermemesi halinde de sağlık personelinin döner sermayeden alacağı pay da haliyle azalmış oluyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin