Reflüye alışmayın, önlem alın!

Reflü, mide asidinin veya yediklerinizin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanıyor. Yemekten sonra sıkıntı veren, geceleri uyutmayan reflü ihmal edildiğinde astım, ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve hatta kanser türleri gibi istenmeyen hastalıklarına sebep olabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yıldıran Songür, reflünün yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle büyük ölçüde önlenebildiğini söylüyor.

Gastrit belirtilerin reflüyle benzerlik gösterdiğine dikkat çeken Songür, daha çok açken midede kazınma, yanma hissiyle kendini gösteren, bazen gece uykudan uyandıran uzun süreli ağrıların gastrite bağlı olabileceğini belirtiyor. Reflüde ise şikayetlerin daha çok yemekten sonra başladığına, mideden yukarı doğru ekşime şeklinde ortaya çıktığına işaret ediyor. Songür’e göre, şu sıkıntıları yaşıyorsanız reflünüz var demektir:

  • Göğsün ön tarafında, midenin üst bölümüne karşılık gelen bölgede yanma, ekşime ile boğazda yanma hissi
  • Ağza acı su gelmesi
  • Geğirti
  • Ses kısıklığı
  • Boğazda dolgunluk ve gıcık hissi
  • Ağız kokusu
  • Geçmeyen öksürük
  • Yutma güçlüğü ve yutarken yiyeceklerin takılma hissi
  • Tedaviye iyi yanıt vermeyen astım tekrarlayan astım nöbetleri
  • Tedavi edilemeyen larenjit ve farenjit

Kansere zemin hazırlayabilir

Gastroözofagial reflüde, yapılan endoskopide yemek borusunun alt-orta tarafında reflüye bağlı doku hasarı, yani bölgede küçük yaralar, ülserler görülür. Uzun süre devam eden reflülerde ise “Barret özofagus” denilen, yemek borusu ile midenin birleştiği noktadaki mukozada birtakım hücresel değişiklikler ortaya çıkabilir. Bunlar da ileride bir kanser türüne zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla söz konusu durumun tespiti için endoskopi yaparak tanıyı koymak büyük önem taşıyor.

Reflüyü önlemek elinizde:

– Kilo fazlalığı varsa mutlaka kilo verilmeli

– Yemeklerde mide çok fazla doldurulmamalı

– Özellikle yatmadan en az 3 saat önce sulu ya da katı gıda alımı kesilmeli

– Yastık değil, yatağın başı 15-20 cm kadar yükseltilerek uyunmalı

– Portakal, limon gibi asitli meyve suları içilmemeli

– Kızarma yiyecekler, yağlı kremalar, yağlı peynirler, bol salçalı yemekler, alkolü içecekler, kahve, çay, asitli içecekler, çikolata, cipsler, şekerli ve yağlı çörekler, tatlılar, soğan, sarımsak mümkün olduğu kadar az tüketilmeli

– Sigara kullanılıyorsa bırakılmalı

– Reflü şikayetleri fark edildiğinde mutlaka doktora danışılmalı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin