Rahip Brunson davasında karar çıktı: Yurtdışı yasağı kaldırıldı, serbest bırakıldı

ABD ile Türkiye arasında krize neden olan Rahip Andrew Craig Brunson, davanında karar çıktı.  Bu sabah davanın görüleceği Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne yoğun güvenlik önlemleri altında getirilen Brunson’un duruşması TSİ ile 10:45’te başladı. Yargılama sonucunda kararın veren mahkeme Brunson’un adli kontrol şartını kaldırdı ve 35 yıl hapis cezası istenen Brunson’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası vererek, tahliye etti.

Serbest kalacağı dünden belli olmuştu

İzmir’de, sözde F… ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen Brunson’un için ABD ve Türkiye’nin anlaştığı ve bugün serbest bırakılacağı dünden belli olmuştu.

Bugün ise Rahip Andrew Craig Brunson, 4. kez hâkim karşısına çıktı. Ankara-Washington hattında kriz haline gelen davada seyir değiştirecek gelişmeler yaşandı. Davanın tanıkları, aleyhte verdiği ifadeleri geri çekti.

Davada savcı esas hakkındaki mütaalaasını verdi.

Savcı, adli kontrol şartının kaldırılmasını ve Brunson’un “örgüt üyeliğinden” 10 yıla kadar hapsini istedi. Savcının talebi kabul edilirse adli kontrol, ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı kaldırılacak.

“Ben masumum, beraatimi istiyorum”

Brunson mahkemede “Ben masumum, beraatimi istiyorum” dedi

Mahkeme kararını verdi

Karar için toplanan mahkeme Brunson’un adli kontrol şartı kaldırdı ve 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.

ABD Başkanı Trump’tan Brunson tweeti

Gelişme sonrası ise ABD Başkanı Trump’tan bir açıklama geldi. Trum, “Rahip Brunson hakkında çok sıkı çalıştık!” paylaşımını yaptı.

Davanın geçmişi

9 Aralık 2016’da tutuklanan ABD’li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson’un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı iddia edilmişti. Brunson için 35 yıla kadad hapis cezası istenmişti. Daha sonra tutukluluğu ev hapsine çevrilen Brunson’ın avukatı, müvekkilinin “ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı” kararına ilişkin İzmir’deki Ağır Ceza Mahkemelerine yaptığı itirazın reddedilmesinin ardından, 3 Ekim’de Anayasa Mahkemesine başvuru yapmıştı.

***

Dakika dakika neler oluyor?

10.35: Duruşma başladı.

10.45: Son bir haftadır süren düşüşünü bugüne de taşıyan dolar/TL, 5,8328 ile yaklaşık son 2 ayın en düşük seviyesini gördü. Bu seviyeden yeniden yönünü yukarı çeviren kur, 5.9866 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 10:45’te 5.96 seviyesinde yer aldı. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,5 artışla 6.9120’den işlem gördü.

12.05: Duruşmada tanıkların dinlenmesine geçildi. Bu bölümde 4 tanık dinlendi ve yüzleştirme yapıldı. Dinlenen tanıklardan birisi ifadelerini değiştirdi.

NTV Ege Temsilcisi Merih Ak, davaya ara verilmeden önce yaşananları şöyle anlattı:

“Yaralanan terör örgütü üyelerinin İzmir’e getirildiği ve Folder’ın hastanesinde tedavi edildiği iddiası vardı. Büşra da bunu ilk kez duyuyorum dedi. Diana Power’ın Brunson’ın kilisesinin üyesi olduğu ve çıkmadığı yönünde iddialar vardı. Mahkeme başkanı nereden bildiğini sordu. Büşra da, gazeteden okudum dedi. Bunun üzerine ‘Hangi kiliseye gittiğini bilmiyorum’ diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişimine katılan darbecilerin Alsancak’taki dua evinde saklandığı iddia edilmişti. Yılmaz Demircan’ı çağırdı bugün heyet, o da “Bu evde sadece Korelileri gördüm” dedi. Mahkeme başkanı Levent Kalkan’a döndü. O da, “Ben böyle bir şey söylemedim, beni yanlış anlamışsınız” dedi. Dikkat çekiciydi.

AGİT, Brunson’ın yardımcısı olarak görülüyor. Kalkan bu iddiada bulunmuştu. PKK’nın bombacısı olduğunu, dağda eylemlere katıldığını öne sürmüş ve Volkan Sürer’den duyduğunu söylemişti. Sürer de, “Ben aslında ondan duymuştum bu iddiayı” dedi.

Hakim, Levent Kalkan’a döndü, o da “Ben ondan duymuştum bu iddiayı, çok şaşırdım” dedi. Sürer, ifadesinde “Ben bombacı, bomba, terörist falan görmedim” dedi.

Davanın temelini oluşturan bu noktalar (15 Temmuz ve PKK) dayanaklardı. Bu iddialar boşa çıkmış gibi duruyor.

Bugün söz savunma makamında. Mahkeme ara vermeden önce savunmanın ilk tanığını dinledi. Manisa’da bir kilise derneğinin başkanı. Gizli tanık Serhat vardı, Brunson’ın Manisa’da cemaat oluşturup para topladığını, bu paraların PKK’lılara, F…’cülere dağıtıldığını iddia ediyordu. Savunmanın tanığı, “Böyle bir şey yok, ben şahit olmadım” dedi.

12.35: Duruşmaya 1 saat ara verildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, Brunson evinden sabah saat 05.30 sıralarında yoğun güvenlik önlemi ile alındı.Emniyet güçleri eşliğinde Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne götürülen Brunson’ın yargılandığı davanın duruşması bu yerleşkede yapılacak.

14.00: Duruşma tekrar başladı.

14.40: Brunson’ın gösterdiği tanıklar dinlenmeye devam ederken Borsa İstanbul’daki (BIST) kazanç yüzde 1.75’i buldu. BIST, 14.40’ta 96.336 puana yükseldi.

15.14: Davcı esas hakkındaki mütaalaasını vermeye başladı.

15.30: Soruşturmanın genişletilmesini istemeyen savcı, Brunson hakkındaki adli kontrolün kaldırılmasını talep etti. Savcı, adli kontrol şartının kaldırılmasını ve Brunson’un “örgüt üyeliğinden” 10 yıla kadar hapsini istedi.

15.35: Mütalaa sonrası sanığın savunması alınacak. Ardından da karar ya da ara karar açıklanacak.

15.53: Brunson, savunmasında beraatini istedi ve “Türkiye’yi çok seviyorum, masumum” dedi. Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, ek savunma talep etmedi.

16.00: Mahkeme heyeti karar için toplandı.

Eski Yargıtay savcısı: Tahliye edilmesi mümkün

Eski Yargıtay Savcısı Ruşen Gültekin, şu yorumda bulundu:

“Yargılama faaliyetinde savunma tanıkları da hazır olduğu zaman mahkeme bugün dahi karar verebilir olacaktır. Toplanacak çok fazla bir delil kalmadı. Türk yargılanmasında iddianameden sonra yargılama çok uzamaz. Kesin hükme çabuk ulaşılmalı ki, yargı adaletli olabilisin. Hakim de olabildiğince hızlı şekilde karar vermeye çalışmaktadır diye düşünüyorum.

Eğer suçlamalardan ceza verilirse, tutukluluğu devam ettirebilir Mahkeme başkanı adli kontrolü devam ettirebilir. Son zamanlarda konu, siyasi mecradan çıkartıldı ve soğutuldu. Eğer adli kontrol kaldırılırsa, mahkeme kendisiyle çelişmiş olur, eleştirilebilir. Ara karar çıkacaksa adli kontrolün devam etmesi beklenir. Hüküm verilir adli kontrol kaldırılırsa kendisi gitmese bile sınır dışı edilmesi ihtimali çok yüksektir.

Yargılama, bizi delillerin zayıfladığı bir noktaya geliyor. Tek bir suçtan ceza verilirse 6-7 yıl gibi bir mahkumiyetle sonuçlanacaktır. Bu da yeterince yattığını gösteriyor, tahliye edilmesi mümkün gibi gözüküyor.”

AVUKATIYLA GÜNLERDİR HAZIRLIKLAR YAPTI

Öte yandan, papaz Brunson’un hakim karşısına çıkacağı dava, saat 09.00 sıralarında başlayacak. Dünya’nın gözünün çevrildiği dava öncesi ABD tarafından da üst üste açıklamalar yapılırken, son olarak ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de Brunson’u evinde ziyaret etti.

Brunson’un avukatı İsmail Cem Halavurt da, aldığı izinle papazın ev hapsindeki dairesine giderek, duruşmadaki talep ve savunmalar için hazırlık yaptı. Duruşmaya, ABD tarafından da bir takım temsilcilerin katılması öngörülürken, özelikle yabancı basın mensuplarının da davaya ilgisi dikkat çekiyor

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

3 YORUMLAR

  1. Bir tiyatro da boylece bitti.
    Yahu bu ne muthis bir midedir.
    Bazilari o geri yuttugu kusmuklari, salyalari ile yuzleri kizarmadan ne de piskin dolaniyor ortalikta.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin