Putin, Rus silahları için yeni pazarlar arıyor 

Ukrayna’nın işgalinin ardından Batılı ülkelerin yaptırımları ile karşı karşıya kalan Rusya, Afrika ve Asya’da yeni müttefikler bulmaya çalışıyor. Pazartesi günü düzenlenen bir askeri forumun açılışında konuşan devlet başkanı Vladimir Putin, savaş alanında birçok kez denenmiş olduğunu vurguladığı Rus silahlarını överken Asya ve Afrika ülkelerine dostane mesajlar gönderdi. 

Askeri forumda konuşan Putin, tanıtılan silahların neredeyse hepsinin gerçek savaş operasyonlarında birden fazla kez kullanıldığını söyledi ve Rus silahlarının “güvenilirlikleri, kaliteleri ve en önemlisi yüksek verimlilikleri” nedeniyle değer gördüğünü dile getirdi.  

Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rusya’nın Batı dünyası ile diplomatik ilişkileri kopma noktasına gelirken Putin, Rusya’nın müttefiklerini modern silahlarla donatmaya hazır olduğu mesajını verdi. “Müttefik ve ortaklarımıza küçük silahlardan zırhlı araç ve toplara, savaş uçaklarından insansız hava araçlarına kadar en modern silah türlerini sunmaya hazırız” dedi.  

Putin, özellikle yüksek hassasiyetli silahlar için “birçoğu yabancı muadillerinden yıllar, belki de on yıllar ileride ve taktik ve teknik özellikler açısından onlardan önemli ölçüde üstünler” dedi. Fakat birçok askeri analist, savaşın yaklaşık ilk 6 ayında Rus ordusunun Ukrayna’da göstermiş olduğu performans sebebiyle Rus silahlarına olan güvenin azaldığını belirtiyor.  

Birçok müttefikimiz var

Putin, Rusya’nın Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkeleriyle “tarihsel olarak güçlü, dostane ve gerçekten güvene dayalı bağlara değer verdiğini” ifade etti. Rusya’nın dünyanın farklı yerlerinde çok sayıda müttefiki olduğunu iddia eden Putin, bu ülkelerin “sözde hegemonun önünde eğilmeyenler” olduğunu söyledi.  

Rus ordusunun, Ukrayna’da çok kayıp vermesi ve performanslarının beklenenin çok altında kalması her ne kadar Rus silah endüstrisi için kötü bir reklam olsa da Rusya, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre yılda yaklaşık 15 milyar dolarlık silah satışıyla ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci silah ihracatçısı konumunda. Enstitü’ye göre 2017-2021 yılları arasında satılan Rus silahlarının yaklaşık yüzde 73’ü Hindistan, Çin, Mısır ve Cezayir tarafından alındı.  

Silah satışları sekteye uğrayabilir

Jennifer Kavanagh ve Frederic Wehrey, Foreign Affairs’da yazdıkları ‘Rusya Hem Savaşıp Hem de Dünyayı Silahlandıramaz’ adlı makalede, birçok Orta Doğu ülkesinin de Rus silah pazarında önemli yer işgal ettiğini belirtti. Rusya’nın daha düşük maliyetle ürettiği silahları parasını ödeyebilecek herkese satmaya istekli olduğu, S-400 hava savunma sistemi ve Su-35 savaş uçaklarının en çok rağbet görenler arasında olduğu ifade edildi.  

Kavanagh ve Wehrey, Ukrayna’daki savaşın uzamasıyla beraber Rusya’nın Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkisini daha çok hissedeceği ve bunun silah endüstrisine ve ihracatına ciddi yansımaları olacağını ifade ediyor. Makalede Rusya’nın silah satışlarında aksamalar olması durumunda özellikle Orta Doğu’da ortaya çıkan arz boşluğunun Türkiye ve Çin tarafından doldurulmaya çalışılabileceği ifade ediliyor.  

Rus yetkililer ise Ukrayna’daki savaşın silah ihracatına ciddi bir negatif etkisi olmadığını iddia ediyor. Rusya devletine ait savunma şirketi Rostec’in başkanı Sergei Chemezov pazartesi günü Ukrayna’daki askeri eylemlerin silah ihracatını etkilemediğini açıkladı. 

Rus haber ajanslarının aktardığına göre Chemezov, forumda yaptığı konuşmada bu yıl Rusya’nın yabancı müşterilerle bir trilyon rublenin (16 milyar dolar) üzerinde sözleşmeler imzaladığını ve bu rakamın son 10 yılın bazı yıllık rakamlarının üstünde olduğunu söyledi.  

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin