Oyun sitelerinde sadece çocuk yok!

‘Üç yaşında ama tabletten oyun açmayı biliyor.’ cümlesini sık sık duyar olduk. ‘Kendi küçük aklı büyükler’in internet kurdu olması yeni bir övünç kaynağı! En sevdikleri oyunu açmaları dakikayı bulmuyor. Bunun için okuma-yazma bilmelerine de gerek yok. Birkaç tuşla birbirinden renkli siteler önlerinde hazır. O minik parmaklar rekor kıradursun anne-baba rahat nefes alıyor(!). Buraya kadar her şey normal. Fakat bilgisayarı elinden aldığınız dakika kıyamet kopuyor. Aldırmayıp siteyi incelemeye kalkıştığınızda karşınıza çıkması muhtemel tablo şöyle: Derya’ya makyaj yap, yaşlı teyzeyle dans, emo aşkı, ev ödevinden kaytarmaca, Candy kız giyindir… Sadece isimleri bile can sıkmaya yetiyor. Görseller ise çok daha ürkütücü. Bırakın küçükleri, yetişkinlere bile uygun olduğunu söylemek güç.

Uzmanlar, çocukların ruhaniyetine ters her türlü malzemeyi duygusal şiddet olarak tanımlıyor ve mevcut koşullarda bütün sorumluluğun ebeveynde olduğunu belirtiyor.

Bilgisayar oyunlarındaki başarısı o kadarda övünülecek meziyet değil!

‘Zaten denetimden geçiyordur’ varsayımıyla hareket edildiğinde çocuk istismarına kapı aralanıyor. Aile ya da çocuğa bakan kişinin buna müsaade etmesi, izletmesi durumunda çocuk istismarı ortaya çıkıyor. Çünkü çocuklar, duygusal açıdan zarara uğruyor. Nasıl ki ebeveyn, evladı fiziksel olarak kendisine zarar verir diye kesici aletleri ortada bırakmaz, aynı şekilde de oyunlardaki uygunsuz materyal ve içeriklerin de önünü almak zorunda. Bir diğer tehlike ise oyun sitelerindeki mesajlaşmalar. Oyuncuların bir bölümü yetişkin olduğundan tacizler yaşanıyor.

Çocuklar için oyun çok önemli bir ihtiyaç. Karakter ve kişilik gelişiminde de önemli rol oynuyor. Dış dünyayı algılamada en doğal öğrenme aracı, geleceğin provası oyunları yasaklamak doğru değil. Ancak uzmanlar, bilinçaltı mesajları olan sanal eğlenceler yerine geleneksel oyunları tavsiye ediyor. Hepimizin bildiği elim sende, saklambaç, körebe gibi oyunlar çocukların psikolojisine olumlu etki ediyor. Bilgisayarı yasaklamak yerine beraber vakit geçirdiğinizde çocuk ruhsal olarak tatmin oluyor.

Çocukları internet oyunlarından uzaklaştırmak adına ‘Yeter artık. Çok oynadın. Oynama!’ türünden ikazlar çoğu zaman sonuçsuz kalıyor. Bunun yerine alternatifler sunmak gerekiyor. Sanal ortam çocukları gerçeklikten koparıyor, bu bakımdan gerçek dünyayı daha cazip hale getirmekten başka çare yok. Yorgun, sürekli reddeden, serbest zamanlarını ev işleriyle veya televizyon başında geçiren ebeveynlere çok iş düşüyor. Çocuğun haz kanalını farklı kaynaklarla değiştirmek için yüzme, resim, müzik gibi aktiviteleri deneyin. Günün birkaç saatini sanal oyunlarla harcayan çocuğun duygusal açlığını gözden kaçırmayın.

Anne babalar, bilgisayar oyunları nedeniyle yaşına uygun olmayan ama keyif verici eğlenceyle tanışan çocuklarını tanıyamaz hale geliyor. Zira, kız çocuğu çok erken bir dönemde makyajla tanışırsa ve bu hoşuna giderse makyaj yapma isteğini öteleyebilmesi pek mümkün olmuyor. Bu durum iradesinin gelişimini de olumsuz yönde etkiliyor. Aynı şekilde bir erkek çocuğu fizikî güzelliğin ön plana çok fazla çıkarıldığı oyunlar oynarsa irade gelişimi sekteye uğruyor. Yaşına uygun olmayan, cinsellik içeren türler de çabuk büyüme isteğine, genç (ergen) gibi davranmaya ve duygusal olarak kendisini zorlayan hislerin oluşmasına neden oluyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin