Obeziteyi çözün gerisi kolay!

Obezite, Türkiye’de son 12 yılda kadınlarda yüzde 34, erkeklerde yüzde 107’ye ulaştı. Yapılan araştırmalar Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’inin, kadınların yüzde 41’inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Fazla kilo ve obezite yüzünden dünyada her yıl en az 2,8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirten uzmanlar, hastalığa aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları ile fiziksel aktivite yetersizliğinin sebep olduğunu söylüyor. Gelişmiş ülkelerde her dört yetişkinden biri obez. Bu oran her geçen gün artmakta. Aynı hızla giderse, 2050’li yıllarda ülke nüfuslarının en az yarısının obez olacağı ifade ediliyor.

Obeziteyi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlıyor. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-20’sini, kadınlarda ise yüzde 30’unu yağ dokusu oluşturuyor. Erkeklerde bu oranın yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üzerine çıkması durumunda obezite söz konusu oluyor.

Birçok hastalığın kaynağı

Obezite pek çok sağlık sorununa da sebep oluyor. En sık sebep olduğu hastalıklar ise Tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, bazı kanser türleri, hiperlipidemi, metabolik sendrom, uyku apnesi. Obezite ile mücadelenin gerçekte pek çok hastalıkla mücadele etmek olduğunu söylemek mümkün.Yapılan çalışmalarda 10 kg verilmesi halinde diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon gibi hastalıklarda ilaç kullanımının yüzde 50 oranında tamamen ortadan kalktığı veya azaldığı, uyku apnesi ve horlamada da yine bu oranlarda düzelme olduğu saptanmış.

Anne sütü, dengeli beslenme ve hareket

Her hastalıkta olduğu gibi obezitede de hastalık ortaya çıkmadan korunmak çok önemli. gelişmesinde dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri de yaşamın ilk yıllarındaki beslenme şekli. Yapılan çalışmalarda obezite görülme sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranlarda olduğunu gösteriyor. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın yayımlanmamış ön raporuna göre, Türkiye’de 12 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 71.9’unun egzersiz yapmaması dikkat çekiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin