Nizamiye Külliyesi’nde ‘Muharrem’ buluşması

HABER | TÜRKMEN TERZİ, JOHANNESBURG Tr724

Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde bulunan Nizamiye Külliyesi, Hicri yılbaşı olan Muharrem ayının ilk gününde Güney Afrika müslümanlarına yönelik “birlik ve kardeşlik yemeği” düzenledi. “Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın…” (Ali İmran Suresi 103) ayeti yazılı davetiyeyi alan beş yüzden fazla etkili Müslüman caminin geniş avlusunda biraraya geldi.

Sahraaltı Afrika’nın en büyük camisi olarak bilinen Nizamiye’deki program ,Güney Afrika’nın yetiştirdiği dünyaca ünlü Kıraat imamlarından Cape Town’lu Abdurrahman Sadien hocanın Kur’an tilaveti ile devam etti.

Programın hoşgeldiniz konuşmasını Nizamiye vakfı adına yapan konuşmacı, “Güney Afrika müslümanlarının 150 yıldan beri asimile olmadan müslüman kimliklerini muhafaza edişine vurgu yaparak, külliyenin yapılış hikayesini özetledi ve ayrıca Türkiye’de olan problem ve mağduriyetlerden dolayı planlanan projelerin akim kaldığını” ifade etti.

Nizamiye Yöneticilerinden Talha Paya, “1862 tarihinde Güney Afrika’ya “muallim ve müderris” olarak gönderilen ve mezarı Cape Town’da bulunan Osmanlı Âlimi Ebubekir Efendi, Afrika’nın en uzak yerinde açtığı okul ve dini eğitimleriyle ülke Müslümanlarının birlik ve beraberliğine katkı sağlayan önemli hizmetler yapmıştı. Nizamiye’de son programı ile Ebubekir Efendi’nin mirasına sahip çıktığını gösterdi. Bizim adımlarımız her dönemde insanları birleştirmekten yanadır” dedi.

Külliyenin halka ilişkiler sorumlusu ise, külliye bünyesinde yer alan okul, klinik, medrese ve kadın platformunun faaliyetlerini anlattı. Nizamiye’yi ziyaret edenlerin yüzde 80’inin gayr-i Müslimler olduğunun altını çizen yetkili, farklı inançtan insanların caminin mimarisi, özellikleri ve İslam dini hakkında bilgi sahibi olmak için külliyeyi ziyaret ettiklerini ifade etti.

Programın ana konuşmasını, Güney Afrika’da Alimler Birliği üyesi, Mevlana Abbas yaptı. Geniş kesimlerce sevilen ve kabul gören Kanaat önderlerinden Şeyh Abbas, “Nizamiye’nin açılışını yedi yıl önce açılışı yapmıştık, daha dün gibiydi, yedi yılda çok büyük mesafeler alınmış, sunumda gördünüz, başkaları bu mesafeyi çok çok uzun zamanda alıyor.” dedi. “İnsanların en hayırlılarının insanlara hizmet edenler” olduğunu ifade ederek konuşmasına devam eden Mevlana Abbas, “bu Türk kardeşlerimize yardım edecek misiniz?” diye iki defa sordu ve katılımcılardan güçlü bir şekilde evet yanıtını aldı. Müminlerin kardeş olduklarını söyleyen Şeyh Abbas, “Türk kardeşlerimize sahip çıkmamız gerekir” sözleri ile duygularını dile getirdi.

Gauteng eyaleti ulaştırma eski bakanı Ismail Vadi, Nizamiye’nin kurulduğundan beri Güney Afrika Müslümanlarını biraraya getirdiğini hatırlattı. Vadi, “Bugün bu cami avlusunda bizi bir araya getirenlerin çok uzaktan gelen Türk müslümanlar” olduğunu nazara verdi.

Güney Afrika Milli eğitim eski bakan yardımcısı olan Enver Surty, sadece dini ilimlerin değil aynı zamanda fenni ilimlerin de Allah’tan olduğuna vurgu yaparak, dini ve modern ilimleri beraber öğreten Hizmet’in eğitim yöntemini övdü.

Güney Afrika Dışişleri eski bakan yardımcısı olan, sürgünde ilken kaçırılarak Güney Afrika’ya getirilen, apartayt (ırkçı rejim) rejiminde 15 yıl hapis yatan Ebrahim Ebrahim, bakanlığı zamanında bir çok İslam ülkesinde bulunduğunu, Müslümanların dağınık ve bölünmüş olduğunu gözlemlediğini belirtti. Avluda bulunan farklı milletlerden oluşan müslümanların bir ve beraber olması gerektiğine değindi. İbrahim, aşırılık ile mücadelede din adamlarina düşen sorumluluklar, demokrasi ve demokratik değerlerin yaygınlaştırılması için yapılması gerekenleri anlattı.

Cape Town müslümanları adına kürsüye gelen Şeyh Ahmed Sadick da kardeşlik çağrısı yaparak, Hucurat suresini çok sık okunup, hayata uygulaması gerektiğini ifade etti.

Port Elizabeth müslümanları adına kürsüye gelen Şeyh Şamil, Müslümanların negatif düşünceleri bir tarafa koyup, birlik beraberlik içinde pozitif şeyler yapması gerektiği anlatan bir konuşma yaptı. Ünlü  radyocu Ashfaf Garda ise Cennet’in kadınların ayakları altında olduğunu ve bayanların toplum hayatındaki önemine vurgu yaptı.

Mağduriyet sergisi açıldı

Nizamiye’nin avlusuna kurulan sergiyi katılımcılar program öncesinde ve sonrasında gezme imkanı buldu. Tenkil Müzesi’nden resimlerin de olduğu sergide dünyanın birçok yerinde Müslümanların çektikleri zulümlerin fotoğrafları da yer aldı. Konuşmacıların  Keşmir’de yaşananlardan dolayı çok üzgün olduklarını anlattıkları programda, Güney Afrika Müslümanlarını mağduriyet ve mazlumiyetleri anlatan resim sergisine yoğun ilgi gösterdi.

Faaliyete geçtiği 2012 yılından beri bünyesinde bulundurduğu okul, klinik, medrese, çarşı ve camisi faaliyetlere devam eden Nizamiye geçtiğimiz Ramazan ayında, Çevre Bakanı’nın ve farklı dinlerin temsilcilerinin hazır bulunduğu geniş katılımlı bir diyalog yemeğine ev sahipliği yapmıştı.

Güney Afrika müslümanlarından alimler, kanaat önderleri, cemaat ve tarikat liderleri, müslüman siyasetçiler, vakıf ve dernek temsilcileri, müslüman medya mensupları ve sanatçılar, müslüman akademisyen ve işadamlarının katılımıyla gerçekleşen program, akşam yemeğinden sonra davetlilerle beraber eda edilen yatsı namazının ardından sona erdi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin