Nesibe Baransu: 4 yıl devlet dairelerinde işlem yapamadım

Mart 2015’te tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu, Mersin Limanı’nda yakalanan GDO’lu pirinçleri haber yaptığı için 19,6 yıl, Taraf’ta 2013 yılında yayınlanan “Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı” haberi nedeniyle, 17,1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eşi Mehmet Baransu tutuklandıktan sonra 4 yıl boyunca devlet dairelerinde işlem yapamadığını söyleyen Nesibe Baransu, yargılamadan dolayı evlerini konan haczi kaldırmak için 6 boyunca uğraştığını belirtti.

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Mehmet Baransu’nun eşi Nesibe Baransu yaklaşık 5,5 yıldır yaşadıklarını jailed journos’a anlattı.

”BENİM BİR MESLEĞİM VARKEN ÇALIŞAMIYORUM”

Eşleri cezaevinde bulunan kişilerin kendilerinin de açık cezaevinde olduğunu kaydeden Nesibe Baransu, ‘‘Dışarıdaki aileler de gerçekten kendilerinin de açık cezaevinde yaşadıklarını hissediyorlar. Ben bunu hissediyorum. Bunu bana hissettiren gerçek; benim bir mesleğim varken çalışamıyor olmak. Belirli bir dönem sağlık sorunu yaşarken sigortamı yaptıramadım. Ben Türkiye Cumhuriyet vatandaşı iken bu topraklarda bir sağlık sorunu yaşıyorken ben sigortamı yaptırıp neden devletin vatandaşına sunduğu imkândan faydalanamıyorum. Ben tutuklu değilim, hükümlü değilim, hakkımda herhangi bir soruşturma yok. Hakkımda herhangi bir suçlama yok.’’ diye konuştu.

”4 YIL BOYUNCA DEVLET DAİRELERİNDE HİÇBİR İŞLEM YAPAMADIM”

Belediyeye emlak vergisini dahi ödeyemediğine dikkat çeken Nesibe Baransu şöyle devam etti: ‘‘Evime haciz konuldu, vergi dairesine gidip haczi ödeyemedim, işlem yapamadım ben devlet dairelerinde. Kısıtlı olarak görüldüm. Hakkımda bir soruşturma var mı diye soruyorum. Hayır yok. Giydiğim bir hüküm var mı? Hayır yok. Ben neden kısıtlıyım. Eşinizden dolayı kısıtlısınız. Ama bunun bir gerekçesi var mı? Benim evime haciz koymuşsun evimi satışa çıkarmışsınız. Ben haciz tutarını devlete bir vatandaş olarak ödeme yapmaya geliyorum zor şartlar altında ama benim yaptığım ödemeyi almıyorsunuz.

Ben 6 ay Eminönü Hisar Vergi Dairesi’ne yargı borçlarından dolayı evime konan haczin bedelini ödemek için 6 ay mücadele verdim. 6 aylık zaman zarfında işlenen faizi de yine ben ödedim. Gerekçe yok, sadece bana dedikleri, ‘TC kimlik numaranızı girdiğimiz zaman kırmızı bir ibare yanıyor, bu şahıs hakkında işlem yapan personel hakkında yasal işlem başlatılacaktır’ diye bir ibarenin çıktığı söylendi bana. Hangi kurum tarafından diye sorduğumda Adalet Bakanlığı tarafından olduğu söylendi. Tabi ki bunun ne kadar doğru olup olmadığını bilmiyorum. Ama böyle bir uygulamayı bana eşim tutuklandıktan sonra 4 yıl kadar sürdü. 4 yıl boyunca ben devlet dairelerinde işlem yapamaz noktaya geldim.

Devlet dairelerine işlem yapmak için gittiğinde yaşadığı hukuksuzlukları şöyle sıraladı: “Bana, ‘sizin TC kimlik numaranızı girdiğimiz zaman, kırmızı bir ibare yanıyor. Bu şahıs hakkında işlem yapan personele, işlem başlatılacaktır yazıyor’ dediler. Bu uygulama eşim tutuklandığından tam 4 yıl kadar sürdü bu.  4 yıl devlet dairelerinde işlem yapamadım.”

”MAHKEMEDE NASIL HAKLILIĞIMIZI İSPATLAYACAĞIZ?”

Savunma hakkının gasp edildiğini belirten Nesibe Baransu, ‘‘Bir süre sonra yargılamayı yapan kişilerin bağımsız olduklarını düşünemiyorsunuz. Karşınızdaki kişinin, gerçekten bir yargıç olarak sizi yargıladığına inanamadığınız sürece, nasıl bir savunma yapabilirsiniz? Savunma hakkınızı gasp ediyorlar. Lehinize bir done var, talep ediyorsunuz, mahkeme reddediyor. Başka bir done buluyorsunuz, talep ediyorsunuz, mahkeme reddediyor. İddianamedeki usulsüzlükleri anlatıyorsunuz, ses kaydına almıyorlar. SEGBİS’i kapatıyorlar. Tutanaklara geçmiyor. Nasıl yapacağız? Nasıl haklılığımızı ispatlayacağız? Eyvallah suçu attınız, delil de sunmadınız. Biz bu isnat edilen suçun karşılığında delil sunalım diyoruz, onu da reddediyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin