Neden inanmıyorsunuz: Pakistanlıyım ve futbolcuyum!

ÖZEL HABER | HASAN CÜCÜK 

Yabancı kuralının 3 ile sınırlı olduğu dönemlerde ligimizde ‘yabancı oyuncu’ demek Yogoslav demekti. Soyadının sonu ‘iç’ ile biten üçüncü sınıf oyuncular, Türkiye’de yıldız muamelesi görürdü. Yugoslavya sonuçta futbolda söz sahibi bir ülkeydi. Bir de adı sanı duyulmamış ülkelerden yolu ülkemize düşen isimler var. 

Bugün Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan, Karadağ, Bosna-Hersek, Makedonya ve Kosova’nın birlikte oluşturduğu ülkenin adıydı Yugoslavya. Doğu Bloku’nun çökmesiyle Yugoslavya’yı oluşturan devletlerde de birer birer birlikten ayrılıp bağımsız oldular. Sırbistan’dan ülkemize gelen ilk oyuncu 1966-67 sezonunda Fenerbahçe formasını giyen Lazar Lemiç oldu. Yugoslavya’yı oluşturan bir diğer Slovenya’dan gelen ilk isim de Fenerbahçe formasını giydi. 1992-93 sezonunda sarı-lacivertli formayı terleten Dzoni Novak, ülkemizde top koşturan ilk Sloven oyuncu oldu. 2008’de bağımsızlığını ilan eden ve şimdilerde Vedat Muriqi ile adını ezberlediğimiz Kosova’dan ilk gelen isim ise 1987-88 sezonunda Gençlerbirliği formasını giyen Agim Cana oldu. 

Karadağ’dan Vasilije Radovic, 1966-67 sezonunda Fenerbahçe formasını giyerken, Makedonya’dan Vladimir Nikolovski yine aynı sezonda Galatasaray formasını giydi. Bosna – Hersek kökenli olupta ülkemizde ilk kez forma giyen isim Asim Ferhatovic olurken, geldiği yıl 1963 takım ise Fenerbahçe oldu. Yugoslavya ekolününün günümüzde bir numaralı temsilcisi olan Hırvatistan’dan ülkemize gelen ilk isim ise 1966- 67 sezonunda İzmirspor formasını giyen Josip Duvancic oldu. 

Yugoslavya’yı oluşturan ülkelerden Türkiye’ye gelenler arasında derin izler bırakan isimler var. Galatasaray formasını giyen Zoran Simovic (Karadağ) ve Cevad Prekazi (Kosova), Tarık Hodziç (Bosna – Hersek) unutulmaz izler bıraktı. Tarık Hodziç, Türkiye’de gol kralı olan ilk yabancı oyuncu oldu. Bursaspor’da derin iz bırakan Nejat Biyediç (Boşnak) ile Fenerbahçe ve Galatasaray formalarını giyen Elvir Boliç ve Baljiç oynadıkları dönemde ligimizin starları arasında yer aldı. 9 yıldır Başakşehir formasını giyen Boşnak Edin Visca istikrarlı oyunuyla ligimize katkı yapmaya devam ediyor. 

Avrupa futbolunda son dönemde kabuğunu kıran ülkelerden biri olma yolunda ilerleyen Arnavutluk’tan Sahit Keljmendi 1989-90 sezonunda Adanaspor formasını giyerek, ülkesinden ülkemize gelen ilk isim oldu. Harry Kewell ile adını futbol dünyasında duyuran Avustralya’dan ligimize gelen ilk isim Dave Mitchell olurken, geldiği yıl 1993, takımı ise Altay’dı. Afrika ülkesi Çad’dan gelen ilk isim Ezechiel N’Douassel oldu. Bu oyuncu 2013-14 sezonunda Konyaspor formasını giydi. 

Gençlerbirliği’nin efsane başkanı İlhan Cavcav’ın en büyük özelliği, Afrika ülkelerinden isimsiz oyuncuları bulmasıydı. Takvim yaprakları 1993 yılını gösterirken Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden keşfedip getirdiği Andre Ngole Kona, oynadığı futbol ve attığı gollerle ligimizde iz bıraktı. Ülkesinin, ligimizdeki ilk temsilcisi olan Kona 1996’da Gençlerbirliği’nden ayrıldı. Ekvador’dan gelen ilk isim 2009-10 sezonunda Diyarbakorspor formasını giyen Rorys Aragon oldu. Yine aynı sezon Diyarbakırspor formasını giyen Thierry Fidjeu-Tazemeta’da Ekvator Ginesi’nden ülkemize gelen ilk isim oldu. 

Adını atletizmde tüm dünyaya ezberleten Etiyopya’dan futbolcu olarak ülkemize gelen ilk isim Walid Atta oldu. Atta, 2015’te Gençlerbirliği formasını giydi. Afrika futbolunun lider ülkesi Fildişi Sahilleri’nden ülkemize gelen ilk isim de Sekana Diaby oldu. 1996-97 sezonunda Zeytinburnuspor formasını giyen Diaby’den sonra aralarında Drogba, Abdul Kader Keita, Emmanuel Eboue ve Zokaro gibi isimler ülkemizde ter döktü. 2016-17 sezonunda Alanyaspor formasını giyen Wilde-Donald Guerrier, Haiti’den gelen ilk isim oldu. 

Bir de futbolda hala esamesi okunmayan ülkelerden gelenler var. Irak’tan Bassim Abbas 2009-10 sezonunda Diyarbakırspor formasını giydi. Lübnan’lı Joan Oumari ise 2016’da Sivasspor formasını giydi.

Pakistan’da spor denince akla kriket gelir. Futbol listede fazla yer tutmaz. Pakistan’dan ’ben futbolcuyum’ diye ülkemize gelen ilk isim Molla Bachs olurken, takımı Mersin İdman Yurdu, yılı ise 1967 oldu. İç savaşın yerle bir ettiği Suriye’den gelen isim futbolcusu 2013-16 arasında Kasımpaşa formasını giyen Senharib Malki oldu. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin