Merkez Bankası’nın oyunu ortaya çıkınca Türkiye’nin altın rezervi bir gecede 364 ton eridi

Dünya Altın Konseyi (WGC) Türkiye’nin altın rezerv miktarının 602,3 ton değil 238,3 ton olduğunu açıkladı. Konsey, Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde görünen, ancak bankaların altın hesapları karşılığı tuttuğu (Rezerv Opsiyon Mekanizması) 364 ton altının gerçek rezerv olarak gösterilemeyeceğine dikkat çekti.

IPA Haber Ajansı’nın haberine göre, WGC’nin yaptığı açıklamayl Merkez Bankası’nın altın rezervlerinin dolar olarak karşılığı düşecek. TCMB 20 Temmuz 2018 Cuma itibarıyla toplam altın rezerv tutarını 22,9 milyar dolar olarak açıkladı. IPA’nın güncel kur ve ons fiyatı üzerinden yaptığı hesaplamaya göre altın rezervlerinin dolar karşılığı da 14,1 milyar dolar azaldı. Net altın rezervi 8,8 milyar dolara geriledi.

Uluslararası kuruluşlar Türkiye hakkında değerlendirme yaparken altın rezervi olarak bu rakamı esas alacak.

TCMB’nin aynı dönemde brüt döviz rezervinin 78,5 milyar dolar olduğu dikkate alındığında altın dahil toplam rezerv 87,3 milyar dolar seviyesine geriledi.

9 BASAMAK İNEN TÜRKİYE 19’UNCU SIRAYA GERİLEDİ

364 altını hesaplamaya dahil edilmediği için Türkiye altın rezervleri sıralamasında 9 basamak düşerek 19’unculuğa geriledi.

Dünya Altın Konseyi Piyasa İstihbarat Grubu’ndan Krishan Gopaul, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu’na (IMF) raporladığı verinin TCMB’ye ait net rezerv olmadığına dikkat çekti.

Gopaul, “TCMB’nin sahip olduğunun haricinde, rezerv rakamlarının artmasına yol açan bankaların ROM kapsamında tuttuğu altınları da kapsıyor. Biz TCMB’nin sahip olduğu rezervleri daha doğru yansıtması ve diğer ülkelerin rezervleriyle daha doğru bir karşılaştırma yapılmasını sağlaması açısından ROM kapsamında tutulan altınları veriye dahil etmeme kararı aldık.” dedi.

Merkez Bankası, ABD ve İngiltere’de tutttuğu altınları 2017 sonunda Türkiye’ye getirmişti.

MERKEZ BANKASI: BİZİ BAĞLAMAZ

Merkez Bankası ise rezervlerdeki rekor düşüş hakkında, “Rezervlere ilişkin yapılan farklı analiz ve hesaplamalar, çalışmayı yapan kişi ve kurumları bağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

BANKALAR MEVDUATIN BELLİ BİR ORANINI TCMB’DE TUTUYOR

Bankalar topladıkları mevduatın bir kısmını Merkez Bankası’na yatırmak mecburiyetinde. İflas riskine karşı geliştirilen bu tedbir aynı zamanda piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılıyor.

Merkez bankaları munzam karşılık oranlarını arttırıp azaltarak bankaların vereceği kredi miktar ve maliyetini değiştirebilir. TCMB munzam karşılıklar için bankalara faiz ödemiyor.

Mevduatın vadesi ve para birimine göre oranlar değişebilir ve yerli ve yabancı para cinsinden karşılık ayrılabilir. Parasal genişleme politikası izlendiği dönemlerde zorunlu karşılıklar azaltılıyor.

REZERV OPSİYON MEKANİZMASI NEDİR?

Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) bankaların munzam karşılıklarının belirli bir yüzdesini altın veya yabancı para cinsinden yatırılmasına imkân tanıyan bir uygulamadır.

Bu durum bankalar için bir mecburiyet değil, alternatiftir. Bankaların mevduat olarak yatırılan TL ile belirli bir oranda altın ve ya döviz almaları belirli bir mekanizmaya bağlı olarak gerçekleştirilir.

ROM ile döviz varlıklarını artırarak harici mali şoklara karşı ekonominin mukavetinin artırılması hedefleniyor.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin