Meğer Atatürk 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmemiş; yuvayı da dişi kuş yapmazmış

Bazılarını çok sevdiğimiz yerli ve milli yanılgılarımız var. “Türkiye’ye Ait 100 Yanılgı” isimli kitapta ‘Vay bunun gerçeği böyle miymiş?’ dedirtecek birçok başlık yer alıyor. Mesela erkeklerin en sevdiği ‘Yuvayı dişi kuş yapar’ atasözü yalanmış; meğer yuvayı dişi kuş yapmazmış. Bu ifade romantizm olsun diye mi bizim çok değerli atasözlerimiz arasına girmiş, yoksa vaktiyle uyanık bir erkeğin birtakım işlerden kaçmak için ortaya attığı bir ‘özlü söz’ mü bilinmez. İlk kimden çıktığını bir kenara bırakalım bugün evlenmek üzere olan kıza, kocasıyla anlaşamayana, işten güçten yorulan kadına öğüt verirken toplumumuzun çok sevdiği sözlerden olduğu kesin. Ama kuşların hayatının böyle işlemediğini bilmekte fayda var. Kitap diyor ki: ‘’Kuşların neredeyse tamamında yuvayı erkekler yapar ve dişilere beğendirmeye çalışır. Dişiler de yuvayı beğenirse erkekle çiftleşir, çoluk çocuğa karışır.”

Bir diğer şehir efsanesi ise TRT’nin Türk müziğine katkısının büyük olduğudur. Gerçek öyle mi peki? Hayır bilakis zararları daha fazla diyor kitap. ‘Türkiye müzikleri, başındaki ceberut denetleme mekanizması TRT’nin keyfine göre şekillendi.’ Bu elbette kafasına göre ortaya attığı bir yorum değil. Kanıtları var. Zira kurum, ‘otantik değil’ suçlamasıyla, Neşet Ertaş dâhil birçok müzisyenin eserini arşivinden kaldırdı. Orhan Gencebay yasaklanmakla kalmadı, zamanın bir TRT yetkilisine göre Türk müziğini bozduğu için idam edilmesi gerektiği öne sürüldü.

En büyük AVM’leri yapınca medeni mi olduk!

Şehirleri dolduran AVM’lerimizin bazıları ‘Avrupa’nın en büyüğü’dür. Bu konuya kitabın ortasından bir itiraz var: Kimse veden ‘Yahu bu diğer Avrupa memleketleri niye yapmamış böyle bir şey?’ diye sormaz. AVM’lerin, ‘Rant meraklısı düz kafalı şehirli aşkı’ olduğu neden saklanır.

23 Nisan’ı kim bayram ilan etti

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sitesi dâhil birçok kaynak 23 Nisan bayramını çocuklara Atatürk’ün armağan ettiğini yazar. Nitekim ilkokul sıralarından beri böyle öğretilir. “Bunun bir önemi ve kimseye bir zararı yok elbette. Ama doğru değil.” diyen kitap, meseleye bir şerh düşüyor: 23 Nisan 1927’de Çocuk Esirgeme Kurumu, o günkü adıyla Himaye-i Etfal Cemiyeti, o günü çocuk bayramı olarak duyuruyor. Kurum, bugünü çocuk bayramı ilan etme niyetini şu ifadelerle açıklıyor: “Bize yeni bir vatan ve yeni bir tarih bırakan mübarek şehitlerle fedakâr gazilerin yavruları fakir ve ıstırabın evlatları ve nihayet bütün muhtaç-ı himaye vatan çocukları namına milletin şefkatli ve alicenap hissiyatına müracaat ediyoruz.” Bu vesileyle hali vakti yerinde vatandaşlardan ‘mini mini vatandaşlar’ için yardım talep ediyor. 1929 yılından itibaren de 23-30 Nisan arası çocuk haftası olarak kutlanıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin