Meclis’ten geçti: OHAL düzenlemeleri 1 yıl daha uzatıldı

Meclis Genel Kurulu, OHAL düzenlemelerinin süresinin 1 yıl uzatılmasını öngören ve muhalefet partilerinin şerh düştüğü yasa teklifini kabul etti.

İçinde OHAL’in üç yıl daha uzatılmasının da öngörüldüğü “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında” Yasa önerisini kimi değişikliklerle kabul etti.

Meclis, 17 Temmuz saat 14’de toplanarak 17,5 saat çalışmıştı. Oylamaya 327 milletvekili katıldı, 266 kabul 61 red oyu çıktı.

15 Temmuz sonrasında ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan kararnamelerle getirilen bazı düzenlemelerin süresi de 1 yıl uzatılacak. Yasa teklifinin komisyondan geçen halinde bu süre 3 yıl olarak öngörülüyordu. Ancak muhalefetin, “İktidar, seçini OHAL koşullarında yapmak istiyor” şeklindeki itirazları sonrasında süre 1 yıla indirildi. Yasanın ilgili maddesine göre, “Terörle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülmesi amacıyla gözaltı sürelerinin, bazı suçlarla ilgili olarak yeniden düzenlenmesine ve ek gözaltı süreleri getirilmesine ilişkin hükümlerin uygulaması 31 Temmuz 2021’den itibaren 1 yıl uzatılacak.”

Birbiriyle tamamen alakasız konularda düzenlemeler içerdiği için “çorba yasa” olarak da adlandırılan yasada yer alan bazı maddeler şöyle:

“Kanuna göre, güvenlik korucularının aylık ücretlerinin, asgari ücretin altına düşmesi halinde aradaki fark tazminat olarak ödenecek.

Diş protez laboratuvarlarında, diş protez teknisyenleri ve diş protez teknikerlerine ait iş ve işlemlerde yardımcı olmak üzere 31 Aralık 2011 ile 23 Kasım 2015 arasında Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasında düzenlenmiş olan protokol kapsamında eğitim almış olan kişiler, yardımcı personel olarak çalışabilecek.

Kambiyo mevzuatı uyarınca faaliyet gösterecek firmalara, faaliyet izni veya yetki belgesi verilmesi aşamasında hem katılımcıların mali gücünün tespiti hem de piyasaya girişlerin kontrolü amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığına ücret alma yetkisi verilecek.

Fabrikalarda kullanılan oksijen, azot ve argon ihtiyacını karşılayacak hava ayrıştırma tesislerinin ormanlık alanlarda kurulabilmesine izin verme yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığında olacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin