La Masia’ya nazar değdi! [Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

2010’da Altın Top için aday gösterilen üç futbolcu vardı: Messi, İniesta ve Xavi… Üçünün ortak özelliği, sadece Barcelona forması giymeleri değil, aynı zamanda Barcelona’nın altyapısı La Masia’dan yetişmeleriydi. Yalnızca bu üç yıldız değil 2000’lerde çok sayıda önemli isim burada başlamıştı futbol hayatına. Peki, La Masia’nın sistemi neydi ki, böyle bir ‘fabrika’ oluvermişti?

300 yıllık çiftlik evi

Nou Camp Stadı’nın yanında bulunan La Masia, 1702’de bir çiftlik evi olarak inşa edildi. Bina, 1954’te Barcelona Kulübü tarafından satın alındı. Bir süre kulübün idari binası olarak hizmet verdi. Mekan sıkıntısından dolayı kulüp başka bir binaya taşınınca, La Masia, futbolcu ve teknik adam olarak Barcelona’ya yıllarını veren Hollandalı Johan Cruyff’un önerisiyle futbol akademisine dönüştürüldü. ‘Sarı Fırtına’ Cruyff, Ajax’ı örnek almıştı. Cruyff, mentalitesine uygun isimlerin La Masia’dan yetişmesini istiyordu. Topa sahip olma ve hızlı paslaşma üzerine kurulu Cruyff felsefesine İspanyolların ünlü ‘tek pas’ı eklenince ortaya seyir zevki yüksek bir oyun çıkıyordu.

6 yaşından itibaren başlıyor

Yetenekli çocuklar La Masia’ya 6 yaşından itibaren adım atıyor. Bunlar en az 5 yetenek avcısı tarafından izleniyor, verilen rapor doğrultusunda La Masia’ya kabul ediliyor. Yıllık maliyeti 5 milyon Euro olan La Masia’da ‘çocuk yıldızlar’ futbolun yanında eğitimlerine devam ediyor. Barcelona dışından gelenler ‘yatılı’ olarak kalıyor. Barcelona’nın Katalanya ve İspanya’da 15’er, ülke dışında 10 yetenek avcısı bulunuyor. Her oyuncu elbette Barcelona’da oynama şansı bulamıyor. Bunun çözümü ise şehirde bulunan 15 kulüple varılan anlaşma. Bu kulüplere her türlü maddi desteği veren Barcelona, futbolcu olmak için La Masia’nın yolunu tutanların hayallerine darbe vurmamış oluyor.

Messi’den sonra duraklama devri

Cruyff’un ‘akademisi’ La Masia’dan yetişerek A takıma yükselen ilk isim Guillermo Amor olmuştu. Amor, 1988’de giymeye başladığı Barça formasını, 311 La Liga maçı boyunca sırtında taşıdı. Amor’u sırasıyla kaleci Carles Busquets, Josep Guardiola, Alberto Ferrer izledi. Bu isimler 1990’lı yıllarda Cruyff ile fırtına gibi esen ‘Rüya Takım’ın değişmezleri oldu. 1998’de Xavi, 1999’da Carles Puyol, 2002’de İniesta ve kaleci Victor Valdes, 2004’te Messi La Masia’dan A takıma yükseldi. Messi sonrası La Masia’da bir dağınıklık oluştu.

Kaptan Guardiola, altyapıyı toparladı

La Masia’nın Messi sonrası düştüğü dağınıklığı toparlayan isim Josep Guardiola oldu. 2007’de Barcelona’nın B takımını çalıştırmaya başlayan Guardiola, hem B takımına çeki düzen verdi hem de La Masia’ya. Genç oyunculara B takımında yer açmak için, 21-26 yaş arasındaki isimlerin B takımında en fazla 2 yıl oynadıktan sonra gelecek vaat etmiyorsa satılması kararını aldı. Bu karar gençlerin önünü açtı. La Masia, yeniden yıldız yetiştirme günlerine döndü.

2007’de Pedro Rodriguez ve Bojan Krkiç, 2008’de de Sergio Busquets, 2010’da Sergio Roberto, La Masia sıralarından A takıma yükselen isimler oldu. Guardiola, La Masia’dan yetişen ancak A takıma yükselmeden ayrılan Gerard Pique’yi 2008’de, Cech Fabregas’ı 2011’de Barcelona’ya tekrar kazandırdı. Yine La Masia patentli olan ancak profesyonel kariyerine Valencia’da başlayan Jordi Alba da 2012’de tekrar yuvaya dönerek Barcelona için ter dökmeye başladı.

La Masia’nın altın yılları

La Masia’dan yükselen yıldızlar ‘altın yıllarını’ Josep Guardiola’nın 2008’de teknik patronluğa getirilmesiyle yaşamaya başladı. Guardiola’nın teknik adamlık geçmişi sadece 1 yıldı ama La Masia kültürüyle yetiştiği için takımın ruhunu biliyordu. Guardiola’nın ilk yılında Barcelona, ulusal ve uluslararası düzeyde kazanılması gereken tam 6 kupayı müzesine götürdü. Hem 2009 hem de 2011 Şampiyonlar Ligi finalinde Barcelona, Manchester United’i geçip kupayı havaya kaldırırken; ilk 11’de La Masia’dan yetişen tam 7 oyuncu bulunuyordu.

La Masia’nın ‘yetenekli talebeleri’ sadece Barcelona’yı zafere taşımıyordu. 2010’da, tarihinde ilk kez Dünya Kupası’nı kazanan İspanya’nın başarısının altında yine La Masia’nın imzası vardı. İspanya’nın kadrosunda 8 Barcelonalı oyuncu Güney Afrika’da ter dökerken; bu isimlerden 7’si (Victor Valdes, Gerard Pique, Carles Puyol, Andres İniesta, Xavi Hernandez, Sergio Busquets ve Pedro Rodriguez) La Masia patentliydi.

Barça bile transferlere yöneldi

Guardiola’nın Barcelona’dan ayrılmasıyla La Masia’dan oyuncu yetişmez oldu. Son yıllarda Barcelona, kadrosunun bel kemiğini dış transferlerden oluşturmaya yöneldi. Neymar, Suarez, Arda Turan, İvan Rakitic, Samuel Umtiti, Marc-André ter Stegen gibi yıldız isimleri transfer etti. La Masia’dan oyuncu gelmemesi Barcelona’nın bildik oyun tarzında da değişikliğe yol açtı. Takım, kısa ve baş döndüren pas trafiği yerine uzun paslarla oyun kurmaya başladı. Şuan takımda La Masia kökenli Messi, İniesta, Pique, Jordi Alba, Busquets ve Sergio Roberto yer alıyor.

e-gazete-yeni

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin