Kur artışı, diyabetli çocuklara parmak deldirtiyor

TR724 ÖZEL | TUNA YILDIZ

Türkiye’de son dönemde yaşanan kur krizi, yurtdışı kaynaklı ilaç ve cihazların fiyatlarını anormal seviyede artırdı. Bu kapsamda Diyabet tip 1 ve SMA tip 1 hastalarının kullandığı sensör cihazları ve farklı ilaçları, yüzde 70’e varan oranlarda zam geldi. Daha önce yurt dışından ithal edilen Diyabet tip 1 hastaları iki haftalık kullanımlık sensöre 450 TL öderken, yeni gelen zamla bu rakam 750 liraya yükseldi. Bu rakamlar birlikte ailelerin bir aylık masrafı bin 500 TL’ye yükselmiş oldu. Aileler, devletten sensör cihazının ödeme listesine alınmasını bekliyor. Ancak tüm çağrılara rağmen halen SGK, ilgili cihazları ödeme kapsamına almıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gelen talepler üzerine bazı ilaçları alım listesine ekliyor, bazen de çıkarıyor. Ancak SGK, yıllardan beri Diyabet tip 1 ve SMA tip 1 hastası çocukların ailelerin sesine kulak vermiyor. Özellikle yurtdışından gelen ve ailelerin alım gücünü zorlayan ilaç ve cihazlar, bir türlü listeye eklenmiyor. Hatta bazı milletvekilleri pahalı ilaçların da listeye eklenmesi yönünde TBMM’ne dilekçe vermesine rağmen, talepler AK Parti ve MHP oylarıyla reddediliyor. Bundan dolayı da aileler temel gıda maddelerinden ve özel harcamalarından feragat ederek, birikimlerini çocuklarının daha konforlu bir hayat yaşamaları için ilaçlara aktarıyor. Ancak kur artışlarıyla birlikte de de alım güçleri her geçen gün azalıyor.

450 TL’LİK LİBREYE YÜZDE 70 ZAM GELDİ

Örneğin, diyabet tip 1 hastaları için Almanya’dan getirilen sensör cihazı daha önce Türkiye’de 250 liraya satılıyordu. Geçtiğimiz yıl bu rakam kur artışıyla birlikte 450 liraya yükseldi. Aynı cihaz kur artışıyla birlikte Mart 2022’de yüzde 70 zamlanarak 750 TL’ye yükseldi. Söz konusu sensör ancak 14 gün boyunca kullanılabiliyor. 14 günün sonunda hastaların koluna yeni bir sensör daha takılması gerekiyor. Aylık bin 500 liralık cihaz ücreti de ailelerin ekonomisini derinden etkiliyor. Masraflar bununla sınırlı kalmıyor. Diyabet hastalarının şekerlerinin dengeli gitmesi için de beslenmelerine özen göstermeleri gerekiyor. Bunun için de sağlıklı gıdaları tüketmeleri önem arz ediyor.

SMA HASTALARI İLAÇLARINI İSTİYOR

SGK gelen taleplere ve kamuoyu baskısına rağmen SMA hastaları için de gerekli ilaç desteğini bir türlü sağlamıyor. Aileler Zolgensma isimli ilaca ulaşmak istiyor. Çünkü bu ilaç tek seferlik. Aileler de işte bu sebeple kampanya yapıyor. Türkiye’de bulunmayan ve uygulanabilmesi için çocuğun 2 yaşından küçük veya 21 kilodan az olması gereken Zolgensma’ya ulaşmak için aileler gerçek anlamda zamanla yarışıyor.

VALİLİKLERDEN SENSÖR DESTEĞİ

Diyabet tip 1 hastaları için ödenen rakamlar, ailelerin bütçelerini zorlayınca bazı valilikler devreye girdi. Aralarında Ordu, Tokat ve Sivas’ın bulunduğu valilikler, Tip-1 diyabet hastası olan çocuklar için sensör desteği vermeye başladı. Valiliklerin ilgili şirketle yaptığı anlaşma kapsamında, belirlenen ailelere aylık iki adet sensör verilecek. Cihazın maliyeti de valiliklerin sosyal yardım fonlarınca karşılanacak. Aileler, üç ilin başlattığı kampanyaya Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’nın bulunduğu diğer illerin de öncülük etmesi çağrısında bulunuyor.

TÜRKİYE’DE 20 BİN DİYABETLİ ÇOCUK VAR

Öte yandan Türkiye’de yaklaşık 20 bin Tip 1 diyabetli çocuk var. Bu çocuklar her gün düzenli olarak şeker ölçümü yapmaya ve insülin hormonunu dışardan iğne ile almaya ihtiyaç duyuyor. Hastaların büyük kısmı okul çağında. Çocuklar, gün içerisinde sürekli parmaklarını delmek, kan şekerlerini ölçerek, uygun dozda insülin tedavisi olmak zorunda. Okul önlerinde çocuklarının kan şekerlerini ölçmek ve insülin yapmak için saatlerce bekleyen velilerin yanı sıra, Tip 1 diyabetli çocukların da her gün onlarca kere parmaklarını delmek zorunda kalmaları yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Ancak hem çocukların hem de ailelerin yaşamını büyük ölçüde rahatlatacak bir yöntem var. Cilt altına yerleştirilen sensör cihazı ile şeker ölçümü acısız ve sorunsuz her dakika yapılabiliyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin