Konya’da dini eğilim araştırması: Liseli gençlerin yüzde 7’si deist, ateist veya agnostik

Konya’da yapılan bir araştırma, gençler arasında deizm ve ateizm gibi yaklaşımların varlığını ortaya koydu. Çalışmaya göre gençlerin sadece yüzde 70’i hiç şüphe etmeden inanıyor. Yüzde 7’den fazlası deist, ateist veya agnostik.

Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde yapılan “Lise öğrencilerinde ateizm ve deizm eğilimi üzerine bir araştırma (Konya örneği)” isimli doktora tezi, muhafazakâr kentlerde bile deizm ve ateizme gençlerin eğilimi olduğunu gösterdi.

Birgün’de yer alan habere göre, araştırmada 473 öğrenciyle görüşüldü. Görüşülen öğrencilerin 234’ü 10’uncu, 239’u ise 12’nci sınıf öğrencisi. Araştırmaya katılan öğrencilerin 14’ü kendini ateist, 8’i agnostik, 4’ü deist ve 2’si ise şüpheci olarak tanımladı. Tezde bu verilerin din olgusuna karşı oluşan tutumla doğrudan ilgili olduğu belirtildi.

Tezde şu ifadeler kullanıldı: “Birey açısından Allah’ın varlığına dair duyulan şüphe ya da Allah’ın varlığının reddedilmesi genel olarak din olgusuna karşı olumsuz tutuma sahip olma ve ateizm, deizm gibi akımlara yönelme ile paralellik arz etmektedir.”

Araştırmada dini değerler üzerinde en fazla neyin etkili olduğu sorusuna verilen cevapların oranı şöyle: Aileler: yüzde 69,7, Kuran kursları: yüzde 11, kitaplar: yüzde 6,3. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 61,1’i hoşgörülü bir aile ortamında yetiştiklerini ifade ederken, yüzde 12,7’si ailesini otoriter ve yüzde 12,1’i ise aşırı koruyucu olarak nitelendirdi.

Gençlerin yüzde 29,2’si dini değerler üzerinde dindarların tutum ve davranışlarının etkisinin olumsuz olduğunu söyledi. Araştırmanın sonuç bölümündeki tespitlere şu şekilde:

“Agnostik, deist ve ateist Tanrı anlayışını benimseyen öğrenciler, ailelerinde dinî değerlere verilen öneme göre tasnif edildiğinde ailesi için dini değerlerin önemli olmadığını belirtenler arasında bu üç anlayışı benimseme oranı %66. Özellikle terör olayları, mezhep çatışmaları başta olmak üzere olumsuzlukların meşrulaştırılmasında dinin kullanılması, gençlerin dine karşı mesafeli olmaya ve alternatif arayışlara yöneltmektedir. Araştırmamızda elde edilen bulgular bir dinin özünü oluşturan ilkelerin hayata nasıl geçirildiğinin ve o din mensupları tarafından nasıl temsil edildiğinin önemini göstermektedir.”

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin