Kur Korumalı Mevduat sistemi çalışmadı, rejim çaresiz

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ  

Gözlerinden ışık saçan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin verdiği bilgiye göre Kur Korumalı TL hesabı dün itibariyle 91.5 milyar liraya ulaştı. Ancak rakam beklenenden çok düşük. Saray’ın da bu konuda ciddi rahatsızlık duyduğu ve ‘sistemin çalışması için ne gerekiyorsa yapın’ talimatı verdiği ileri sürülüyor. BDDK’nın verilerine göre döviz tevdiat hesaplarında çözülme yok, aksine artış var. KKM’ye geçişlerin çoğunlukla mevcut TL mevduat hesaplarından yapıldığı belirtiliyor. Oradaki oran ise sadece yüzde 3 civarında.

Gayrimenkul alımı ve yatırım yaparak vatandaşlığa geçişte TL düzenlemesi getirilmesi de boşuna değil. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik değişikliğine göre yabancıya ev satışından elde edilecek döviz cinsi tutar bir banka aracılığıyla Merkez Bankası’na satılıp TL’ye dönüştürülecek. İktidar işte bu kadar çaresiz!

Rejim temsilcilerinin ‘ekonominin kurtuluşu’ olarak duyurduğu ‘Kur Korumalı TL Mevduatı’ sisteminin boyası sadece iki haftada döküldü. Vatandaşların yastık altındaki dolar ve altınlarını almak için hayata geçirilen sistem çalışmadı. Vatandaşlar, 20 Aralık’taki kur operasyonu sonrası ‘çarpıldığıyla’ kaldı…. Kendi vatandaşını çarparak doların ateşini düşüren rejim biraz daha zaman kazandı…

İktidar temsilcileri, söz konusu sistemin amacını ‘döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmaya karşı vatandaşın yatırımlarını korumak’ şeklinde açıklamıştı. Amaç, bankalarda ve yastık altında bulunan döviz ve altınların bozdurularak KKM hesaplarına aktarılmasıydı. Ancak vatandaşlar yeni ürünü cazip bulmadı.

TOPLAM MEVDUATIN SADECE YÜZDE 3’Ü KKM’YE KAYDI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin verdiği bilgiye göre Kur Korumalı TL hesabı dün itibariyle 91.5 milyar liraya ulaştı. İktidar temsilcileri, kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda rakamın ‘iyi’ olduğunu söylüyor. Ancak gerçek hiç de öyle değil. 91,5 milyar TL, toplam 3,2 trilyon lira olan TL mevduatının ancak yüzde 3’ünün yeni ürüne kaydığı gösteriyor ki bu oran beklenenin çok çok altında.

TAYYİP ERDOĞAN DA RAHATSIZ: NE GEREKİYORSA YAPIN!

Halk TV’nin ekonomi yazarı Barış Soydan, geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı yazısında, Erdoğan’ın döviz mevduatlarının erimemesi, hatta artmasından dolayı rahatsız olduğunu aktarmıştı. Soydan, kulis bilgilerle kaleme aldığı yazısında Erdoğan’ın bu durumdan rahatsız olduğunu ve ‘yeni ürünün çalışması için ne gerekiyorsa yapılması talimatı verdiğini aktarmıştı.

BDDK’nın verilerine göre sistemin devreye girdiğinin hemen ertesi günü 22 Aralık 2021 itibariyle bankacılık sektöründe gerçek kişilerin toplam TL mevduatı 1 trilyon 51 milyar 609 milyon lira seviyesindeydi. Yine BDDK’nın günlük verilerine göre de 30 Aralık 2021 itibariyle bu rakam 1 trilyon 63 milyar 164 milyon liraya çıktı. 11.5 milyar liralık bir artış yaşandığı görülüyor.

DTH’LER ÇÖZÜLMÜYOR, REJİM ZORDA

BDDK verileri gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarında ise yükseliş olduğunu ortaya koyuyor. 22 Aralık 2021 itibariyle gerçek kişilerin 163 milyar 694 milyon dolar olan döviz mevduatları 30 Aralık itibariyle 164 milyar 404 milyon dolara yükseldi. 710 milyon dolarlık artış var. Kısacası gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarında çözülme yok!

ENFLASYON DAHA DA TIRMANACAK

AKP rejimi köşeye sıkıştı. Yılın son gününde elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve köprülere gelen zamlar, bugün TÜİK’e göre bile yüzde 36’nın üzerinde olan enflasyonun, gelecek aylarda yüzde 50’ye dayanmasına sebep olacak. JP Morgan’ın Türkiye için Mayıs-Haziran enflasyon tahmini yüzde 55. Goldman Sachs ise Türkiye’de enflasyonun yılın ilk çeyreğinde yüzde 40 seviyesini aşacağı ve yılın büyük bir bölümünde bu seviyede kalacağı tahmininde bulundu.

DOLAR YENİDEN 14 TL SINIRINDA

Rejimin ‘kur operasyonuyla’ 10,50’ye kadar çektiği dolar sadece 1 hafta sonra yeniden 13,50’nin üzerine çıktı. ABD’de faiz oranlarının öngörülenden daha erken ve daha hızlı artırılacağına dikkat çeken Fed tutanaklarının ardından dolar yeniden tırmanıyor.

REZERVLER ERİYOR

Rejim, dövizi tutmak için yine MB’nın rezervlerini yakıyor. 17 Aralık’ta 116,5 milyar dolar olan brüt rezervler, 31 Aralık’ta 111,1 milyar dolara geriledi. Swap hariç net rezerv ise – 46,7 milyar dolardan – 56,4 milyar dolara kadar düştü. Sadece 13 günde swap hariç net rezervlerde 9,7 milyar dolarlık bir erime var.

SIRADA NE VAR?

İddiaya göre Saray’da ‘yeni ürünle’ ilgili hummalı bir çalışma yapılıyor. Saray’ın ekonomistlerinin (!) MB’nın rezervlerinin nasıl güçlendirileceği konusunda da kafa patlattığı ileri sürülüyor. Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle Türk vatandaşlığı kazanabilmek için getirilen dövizlerin Merkez Bankası’na satılma zorunluluğu getirildi.

Rejimin ne kadar çaresiz olduğunu sadece bu uygulamaya bakarak bile anlamak mümkün…

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin