Kılıçdaroğlu, 30 bin diyabet tip 1 hastasına umut oldu

TR724 ÖZEL HABER | TUNA YILDIZ

Tip 1 diyabet, ölüm riski taşıyan ciddi hastalıklar arasında yer alıyor. Tip 1 hastalarında pankreas, kandaki şeker seviyesini kontrol eden insülin hormonunu üretemiyor. Şeker seviyesinin sıkı talipte olmaması halinde hastalık kalp, böbrek, göz ve sinirlerde kalıcı hasara yol açabiliyor. SGK, yıllardan beri Diyabet tip 1 ve SMA tip 1 hastası çocukların ailelerine kulak vermediği için ‘sensör’ ve pompa’ adı verilen ölçüm cihazları bir türlü ödeme listesine alınmıyor. Cihazlar yurtdışından getirildiği için gelir seviyesi düşük aileler, söz konusu cihazları alamıyor. Bundan dolayı bebeklerin ve çocukların parmaklarından defalarca kan alınarak onların acılarına acı katılıyor.

CHP kaynaklarından alınan bilgilere göre, Tip 1 Diyabetliler Derneği geçtiğimiz günlerde Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. CHP milletvekilleri Murat Emir ve Erkan Aydın’ın koordinasyonunda yapılan görüşmede, diyabetli aileler, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na son dönemde yaşadıkları mağduriyetleri dile getirdi. Özellikle son yıllarda Tip 1 diyabet vakalarında ciddi artışların olduğu, bu vakaların çoğunluğunu da 0-8 yaş arası çocuklar olduğu anlatıldı.

Çocukların ve bebeklerin parmaklarının günden birkaç kez kan için delindiğinin altı çizildi. Bunun çocuklar üzerinde ciddi manevi yaralar açtığına vurgu yapıldı. Bu sebeplerden dolayı TBMM’nde grubu bulunan partilerin bir araya gelerek Tip 1 diyabet hastalarının yurtdışından gelen sensör ve pompalarının SGK tarafından ödeme listesine alınmasını istedi. CHP lideri hem grup toplantılarında bu mağduriyeti seslendireceğini, hem de iktidara geldiklerinde sensör ve pompanın ödeme listesine alınması için gerekli bütün gayreti göstereceği sözünü verdi. Görüşmenin olumlu geçmesi Tip 1 diyabet hastalarının sesi olması hastaları ve hasta yakınlarına umut oldu. Öte yandan aileler, aylardan beri iktidar partisinden bu konuda destek beklemesine rağmen, hiçbir adım atılmadı. Yetkililer, hastalığın maliyetinin yüksek olmasından dolayı bunun SGK’ya ekstra yük getireceği yönünde bilgilendirme yapmakla yetinildi.

SGK CİHAZLARI ÖDEME LİSTESİNE ALMIYOR

Tip 1 diyabet hastaları için SGK, belirli periyotlarda parmak delme aparatı, seker ölçüm çubuğu ve insülin haricinde herhangi bir şey vermiyor. Aileler isteğe bağlı olarak çocuklarına deri altına yerleştirilen sensör adı verilen bir cihaz taktırıyor. Ya da insülini deri altına otomatik enjekte eden pompa adı verilen bir cihazı tercih ediyor. Ancak bu iki cihazın maliyeti de çok yüksek. Yurtdışından ithal olduğu için döviz artışları hasta yakınlarını olumsuz etkiliyor. SGK hiçbir ödeme yapmadığı için bütün maliyet ailelerin sırtına biniyor. Örneğin bir sensörün aileye aylık maliyeti bin 500 ile 2 bin TL arasında değişiyor. Pompa adı verilen cihazlarda maliyetler ise 3 bin 500 TL ile 8 bin TL arasında. Yüksek özellikli yapay pankreas olarak adlandırılan cihazlarda bu rakam 15 bin ile 20 bin TL arasında değişiyor. Yine resmi rakamlara dayandırılan verilere göre, 0-19 yaş arasında 2021 yılında 25 bin 800 diyabetli olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın 2022 itibariyle 30 bine ulaştığı aktarılıyor. Diyabetli sayısındaki bu artış, diyabetin maliyetini de artıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin