KHK’lı öğretmen hukuksuzlukları sordu, TBMM yargıyı adres gösterdi

KHK’lı bir öğretmen, yaşadığı hukuksuzlukları TBMM Dilekçe Komisyonu’na yazdı. Yasal bir sendikaya üye olduğu, MEB’e bağlı bir özel okula çocuğunu kaydettirdiği ya da bir yardım kuruluşuna bağışta bulunduğu için ihraç edildiğini anlattı. KHK’larda kullanılan yapı, oluşum, grup, aidiyet, mensubiyet, irtibat ve iltisak gibi kavramları hatırlattı. Bütün bu kavramların ne anlama geldiğini, ‘söz konusu kavramların terör örgütü üyeliği’ olarak kabul edilip edilmediğini, sınırlarının ne olduğunu sordu. TBMM ise öğretmene verdiği cevapta ‘yargıyı’ adres gösterdi.

İHALE HAKİM VE SAVCILARA KALACAK

İnsan Hakları Hukukçusu Dr. Gökhan Günş, konuyla ilgili paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “KHK’lı bir öğretmenin, hiç bir mevzuatta ve yargı kararında yer almayan istihbari nitelikli ‘irtibat ve iltisak’ kavramlarının ne anlama geldiğine ilişkin sorusuna TBMM çok manidar bir cevap vermiş ve hiç bir hukuki karşılığı olmayan bu kavramlarla ilgili tüm sorumluluğun yargıda olduğunu belirtmiştir. Her ne kadar şimdilerde pervasızca karar verseler de, ihale 15 Temmuz yargıçlarına kalacak ve işlenen insanlığa karşı suçların sorumlusu olarak bu kişiler gösterilecektir.”

YAPI, OLUŞUM, GRUP, İRTİBAT, İLTİSAK NE DEMEK?

KHK’lı öğretmen, TBMM’ye gönderdiği dilekçesinde yaşadıklarını anlatıyor. Ardından KHK’larda geçen yapı, oluşum, grup sözcüklerinin ‘terör örgütü’ anlamında kullanılıp kullanılmadığını soruyor. Sonrasında ise şunları dile getiriyor: “Bu anlamda kullanılmışsa yapı, grup ve oluşum sözcüklerinin ayrı ayrı olarak hukuki karşılığı/sınırları birbirinden farkları nelerdir? İdari yargıda veya ceza yargılamasında hangisi hangi yaptırımı gerektirmektedir?

Üyesi olduğum için ihraç edildiğim Aktif Eğitimciler Sendkası yapı mıdır, oluşum mudur, grup mudur? SMS aracılığıyla muhataplara yardım ettiğim için ihraç edildiğim Kimse Yok Mu Derneği yapı mıdır, oluşum mudur, grup mudur? Çocuğumu ön kayıt yaptırmış olduğum için ihraç edildiğim özel Safvet Ortaokulu yapı mıdır, oluşum mudur, grup mudur?

2- KHK’larda geçen ‘mensubiyet, irtibat, iltisak ve aidiyet’ sözleri de terör örgütü üyeliği anlamında mı kullanılmıştır? Eğer öyle ise bu sözcüklerin hukuki karşılığı ve sınırları ile birbirinden farkları nelerdir? İdari yargıda veya ceza yargılamasında hangisi hangi yaptırımı gerektirmektedir?”

Öğretmenin soruları bunlarla sınırlı değil. Benzer çok sayıda sorusu ve somut örnekleri var. Örneğin kendisinin sendika üyeliği nedeniyle suçlandığını ancak o sendikanın açılışına onay verenlerle ilgili hiç bir yaptırım uygulanmadığını anlatıyor.

TBMM, YARGININ BAĞIMSIZLIĞINI HATIRLATIYOR

TBMM ise KHK’lı öğretmene verdiği cevapta yargının bağımsızlığını hatırlatıyor. Bütün bu karmaşa ve hukuksuzluğun sorumluluğunun yargıda olduğu kaydediliyor. İşte o cevap:

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin