Kanser hakkında yanlış bilinen doğrular

Kansere bağlı erken ölümlerin engellenmesiyle beraber kanser teşhisi konmuş hastalarda yaşam kalitesinin ve süresinin artırılması hedefleniyor. Kanser hakkında çokça var olan bilgi kirliliği, hem kanser hastalarını hem sağlıklı insanların kafasını karıştırıyor.

Stres ve üzüntü kanser yapar mı?

Stres ve üzüntünün kansere neden olduğunu destekleyen herhangi bir araştırma yok. Ancak stres ve üzüntü, kanser hastalarında tedavi uyumunu bozarsa zarar verici olabilir.

Kozmetik ürünler kansere sebep olur mu?

Kansere neden olan bazı kimyasal bileşikler var. Fakat, bu maddelerin tüm dünyada kullanımı yasak. Merdiven altı dediğimiz şekilde üretilen kozmetik malzemelerin içeriğinde görülebilen bu kimyasal maddeleri, büyük markalar kullanmıyor.

Kanser, hastanın çocuğuna geçer mi?

Kanser, genetik bozukluklara bağlı ortaya çıkan bir hastalık. Hastasının çocuğu kanser olmuyor ama ailede genetik geçiş varsa, aynı ailede aynı tür kanserlere rastlanmışsa, bu aile üyelerinde kanser görülme riski daha fazla.

Sigara hangi tür kanserlere sebep olur?

Sigara kanserlerin yaklaşık üçte birine neden oluyor. Bunların başında akciğer, gırtlak ve yemek borusu kanseri geliyor. Sigaranın meme kanseri lösemi, lenfoma, pankreas, mesane kanseri gibi 20’den fazla kanser türünü tetikliyor.

Şeker tüketimi hastalığı ilerletir mi?

Şekerin kansere yol açtığıyla ilgili bir bilgi yok. Şekeri azaltmak, kanser için bir tedavi değil.

Hastaya kanser olduğu söylenmemeli mi?

İnsanların hastalıkları hakkında bilgi sahibi olma tedavilerine katkıda bulunma ve tedavi kararlarında söz sahibi olma hakları var. Doktorlar da kanunen hastaya hastalıkları hakkında bilgi vermek zorunda.

Kanseri alternatif tıpla yenmek mümkün mü?

Kanseri yenme başarısını artıran en önemli faktör, erken tanı ve tedavi. Alternatif tıp kanser tedavisi, yan etkileri azaltma açısından yardımcı olabilir. Fakat tek başına kullanıldıklarında kanser üzerine hiçbir etkisi olmaz.

Cerrahi müdahale yayılmayı artırır mı?

Hastalar bunu ‘Bıçak değerse kanser yayılır’ olarak söylüyor. Bıçak değerse kanser yayılmaz. Kanser erken yakalandığında ameliyatla iyileştirilebilir, bölge ameliyatla temizlenebilir. Ameliyat sırasında sağlam dokulara değilirse kanser hücreleri buralara tutunabilir ve sonradan çoğalabilir.

Kanser tedavisinde saçlar mutlaka dökülür mü?

Kanser ilaçlarının bazılarının bildiğimiz yan etkisi saç dökülmesi. Bu, ilacın etki mekanizmasını açıklayan bir durum. Ama tedavide kullanılan her ilacın saç dökülmesine sebep olan etkileri yok

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin