İzlanda seçimlerini ‘hack’leyemediler!

2008’deki küresel ekonomik krizde ‘iflas bayrağı çeken’ İzlanda’da Korsan Parti, geçen haftasonu yapılan seçimlerin ‘açık ara favorisi’ydi. 63 koltuklu parlamentoda çoğunluğa ulaşması beklenen Korsanlar, 27’de kaldı.

Partiyi 4 yıl önce anarşistler, siyasî aktivistler, eski hacker’lar ve şairler kurmuştu. 2013’teki ilk seçim deneyiminden 1 milletvekili ile çıkan Korsanlar, Meclis’teki performanslarıyla halk tarafından hayli benimsendi. Seçime üç ‘ortanın solu’ siyasî partiyle (Sol-Yeşil, Sosyal Demokratlar, Parlak Gelecek partileri) ittifak hâlinde giren Korsan Parti, yine iktidara yürüyemese de, İzlanda’da ‘ana muhalefet partisi’ bloku olarak öne çıkacak.

Korsan Parti, Avrupa’da son yıllarda sayıları artan ‘anti-establishment’ (yerleşik düzen karşıtı) bir siyasî hareket. Bu seçimdeki vaatleri arasında, hükümet şeffaflığı, bireysel özgürlükler, yolsuzlukla mücadele, vatandaşların politik kararlara yasama önerileri ve referandumlarla doğrudan katılımı, uyuşturucunun yasallaştırılması gibi konular yer alıyordu.

Ayrıca partinin kurucularından şair Birgitta Jonsdottir’in eski bir Wikileaks çalışanı olmasıyla birlikte, İzlanda’da iktidara gelmeleri durumunda Edward Snowden gibi ‘ifşacıları’ da politik mülteci olarak ülkeye alacaklarını duyurmuşlardı.

Ekonomi, seçimlerin en önemli konusu

Bu yılın Nisan ayında Panama Belgeleri ortaya çıkınca istifa etmek zorunda kalan eski Başbakan Sigmundur David Gunnlaugsson’un ardından, İzlanda Kasım’da genel seçime gitme kararı almıştı.

Seçim öncesi anketlerde açık ara önde görünen Korsan Parti ittifakının sandıkta geriye düşmesinin sebebi olarak, İzlanda’da ‘ekonomik istikrar’ yanlılarının son anda karar değiştirmesi gösteriliyor. Korsan Parti’nin ekonomi politikaları ‘maceracı’ bulunuyor.

İzlanda’da seçimlerin galibi ise, 29 sandalyenin sahibi olarak merkez-sağdaki Bağımsızlık Partisi ve İlerlemeci Parti ittifakı oldu. 2013’ten sonraki hükümeti de bu iki parti ittifakı kurmuştu. Bağımsızlık Partisi yönetimiyle Avrupa Birliği üyeliği konusunda ayrı düşen milletvekillerinin kurduğu Yenilenme Partisi de, 7 milletvekili ile, iktidar kurma arayışlarında kilit rol oynayabilecek bir konuma geldi.

Ayrıca İzlanda Parlamentosu’nda son seçimle birlikte kadın milletvekili sayısı 30’a yükseldi. Bu, Avrupa ortalamasının da üstünde.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin