İthalat, un fiyatlarını düşürür mü?

HABER-İNCELEME | İLKER DOĞAN – Tr724 Haber Merkezi

Türkiye’de enflasyon ve faiz aldı başını gidiyor. Son 3 ayda unun çuval fiyatının 95 liradan 170 TL’ye kadar çıkması fırıncıları isyan etme noktasına getirdi. Bakanlık ise her zaman yaptığı gibi ‘çare’ olarak ‘ithalat’ sopasını gösterdi. Peki, un ithal etmek fiyatları düşürür mü? Bugüne kadar fiyatı yüksek olduğu gerekçesiyle ithalatına karar verilen hangi ürün beklenen oranda ucuzladı?

Enflasyon rakamları son 15 yılın zirvesine çıkarak yüzde 24,5 olarak gerçekleşti. Faiz ise son 4 ayda 3 kez artırılarak yüzde 24’e çıkarıldı. Üretim durma noktasına geldi. Her gün onlarca şirket ‘iflas erteleme’ talebinde bulunuyor. Dolar 6 TL’nin üzerinde, Euro ise 7 TL civarında seyrediyor. Elektrik ve doğalgaza son 3 ayda 3 kez zam geldi.
Bütün bu saydığımız nedenler zamların da yağmur gibi yağmasına neden oldu. Son dönemde fiyatı en fazla artan ürünlerden biri de un. Unun çuvalının fiyatı sadece 1 ayda 95 liradan 175 liraya kadar fırladı. Fırıncılar isyanda. Ekmeğe zam haberleri ardı ardına geldi. Bir çok ilde ekmek fiyatları 1 TL’den 1,25 ve 1,5 TL’ye çıktı.

YİNE İTHALAT SOPASI KULLANILACAK!
Sektör ciddi bir krizle karşı karşıya. Peki iktidarın çözümü ne? İthalat! Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada un ithalatı için ihaleye çıkılacağını ve böylece fiyatlarda düşme olacağını savundu. Peki bu mümkün mü?

ET FİYATLARI İHTALATLA DÜŞTÜ MÜ?
Türkiye’nin, özellikle son yıllarda en fazla ithal ettiği gıda maddelerinin başında kırmızı et geliyor. İthalat son 3 yılda patladı. Et ve Süt Kurumu’nun raporuna göre 2015, 2016 ve 2017 yıllarında toplam büyükbaş hayvan ithalatı sayısı sırasıyla şöyle: 203 bin 107, 494 bin 306, 889 bin 307. İthalat miktarı her geçen yıl inanılmaz oranlarda artarken, et fiyatları yükselmeye devam etti. Dana kıymanın fiyatı bugün 38-45 TL arasında değişirken, kuşbaşı ise 45-50 lira arasında satılıyor. Bonfilenin fiyatı ise 85-90 lira seviyelerinde. Kuzu pirzola ise 60-65 liraya alıcısını bekliyor.

CEVİZİMİZ ABD’DEN, KİLOSU 70 TL
Kuruyemiş de ithal ediyoruz. Örneğin ceviz. Hem de ABD’den alıyoruz. Kilosu 70 liradan satılıyor raflarda. Patatesi hatta soğanı bile ihtal etmeye başladık ancak nafile. Daha 1 yıl önce 90 kuruşa, 1 TL’ye satılan patates ve soğanın fiyatı 2 lira ile 2,5 lira arasında gidip geliyor. Bütün bunlar net olarak gösteriyor ki sorun ‘ithalat’ sopasıyla aşılamayacak kadar derin ve ciddi.

YAPISAL SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ
Faizler ve enflasyon bu durumda iken, dolar 6 lirayı aşmışken, daha da önemlisi elektrik ve doğalgaza ardı ardına zamlar geliyorken ithalatla un fiyatlarını düşürmek mümkün mü? Bu, kolu kırılan bir hastanın ağrı kesici ile tedavi edilebileceğini düşünmek gibi bir şey. Sorun gıda fiyatlarındaki artışta değil. Ekonominin enflasyona neden olan yapısal sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Ardından ülkenin dışa bağımlılıktan kurtulması için gereken adımlar atılmalı. Yapısal sorunlar olduğu gibi dururken, ithalat kapısını açmak hali hazırda yerli üreticiyi bitirmekten başka hiç bir işe yaramaz. Ya yerli üretici desteklenerek üretimin artması sağlanacak ya da çok yakın bir zamanda tamamen dışa bağımlı hale gelecek ve tarıma tamamen elveda diyeceğiz.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin