İsveç Başbakanı Olof Palme suikastı Çarşamba günü aydınlanabilir

Eski İsveç Başbakanı Olof Palme 28 Şubat 1986 günü sır bir suikast ile öldürüldü. Bu zamana kadar birçok komplo teorileri ortaya atılsa da cinayet aydınlatılamadı.

Şimdi, aradan 34 yıl geçtikten sonra İsveç Savcılığı bir açıklama yaparak bu konuda yürüttüğü soruşturmanın nihai sonuçlarını çarşamba günü düzenlenecek bir basın toplantısında sunacağını bildirdi. Başsavcı Krister Petersson, şubat ayında İsveç televizyonuna verdiği mülakatta “Cinayetin nasıl işlendiği ve kimin sorumlu olduğunu ortaya çıkarabileceğimizi düşünüyorum” demişti.

Hem ülkesinde hem uluslararası platformlarda açık sözlülüğü ve tartışmalı fikirleriyle tanınan Palme’nin başbakanlıktaki ikinci dönemiydi. Fakat hâlâ sıradan bir vatandaş gibi yaşamakta ısrar ediyordu ve korumaları olmadan gezmeyi seviyordu.

O gece de korumaları yanında değildi. Eşi Lisbet’le beraber sinemadan çıktıklarında gece yarısını biraz geçiyordu. Eve doğru yürürlerken arkadan yaklaşan biri tarafından yakın mesafeden vurularak öldürüldü.

Cinayet İsveç’in başkenti Stockholm’de, ülkenin en işlek caddesinde işlendi. 10’dan fazla tanık uzun boylu bir adamın ateş ettiğini ve kaçtığını görmüştü ama katil hiçbir zaman bulunamadı.

Ne bekleniyor?

BBC’nin haberine göre, henüz soruşturmanın sonunda kimsenin yargı önüne çıkıp çıkmayacağı ya da bir isim verilip verilmeyeceği belli değil. Ama polisin en sonunda ülkeye onlarca yıldır gölgesi düşen ve sayısız komplo teorisine konu olan bu cinayeti çözmeye yaklaşmış olması umuluyor.

Olof Palme’yi sağ gören son kişilerden biri olan oğlu Marten Palme, bu yılın başlarında polisin elinde “şu an açıklamak istemediği yeni kanıtlar olduğunu” söylemişti.

Marten Palme, bunun hiçbir zaman bulunamayan cinayet silahıyla ilgili bir şey olabileceğini düşünüyordu. Aftonbladet gazetesine verdiği röportajda “Eğer birisi önemli bir ayrıntıyı bildiği halde ortaya çıkmadıysa şimdi bunu yapmasının tam zamanı” demişti.

Olof Palme kimdi?

1927 yılında aristokrat ve zengin bir aileye doğan Palme, 1949 yılında Sosyal Demokrat Parti’ye katılmış ve parti içinde yükselerek 1969 yılında Tage Erlander’in yerine liderliğe getirilmişti.

Uluslararası Olof Palme Merkezi adlı kuruluşun genel sekreteri Anna Sundstrom “Palme’nin Erlander’in oğullarından biri gibi olduğu söylenir” diyor:

“Sosyal Demokrat Parti lideri ve İsveç’in sosyal devlet sisteminin kurucularından Tage Erlander tarafından yetiştirildi. Erlander’in politikalarını alıp daha da ileriye taşıdığını söyleyebiliriz.”

Palme başbakanlığı döneminde işçi sendikalarının gücünü daha da artıran, sağlık sistemini ve sosyal yardım düzenini güçlendiren adımlar attı. Kraliyete ait o zamana kadar devam etmiş bazı siyasi yetkileri kaldırdı ve eğitime büyük yatırım yaptı.

Olof Palme Merkezi’nden Anna Sundstrom, onun en önemli reformları arasında okul öncesi eğitim alanında anaokullarının açılması, cinsiyet eşitsizliğine karşı kadınların çalışma hayatına girişini teşvik edici yasalar çıkarmasının da bulunduğunu söylüyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin