İnternetten derman arıyorsanız, siz de siberkondria hastası olabilirsiniz?

Yapılan araştırmalar, her üç kişiden birinin sağlıkla ilgili sıkıntıları için internetten arama yapıp kendisine teşhis koyduğunu gösteriyor. Bu eylem göründüğü kadar masum bir durum değil. Siz de böyle yapıyorsanız ‘siberkondria’ eğiliminiz var demektir.

Siberkondria hastaları, vücutlarında en ufak bir belirti olduğunda önemli hastalığa yakalandığı, hatta amansız bir dert sahibi olduğuna inanıyor. Doktorların teşhislerinden ziyade internetten edindikleri verileri doğru kabul ediyor. Forumlarda ya da haberlerin altına yazılan yorumları daha inandırıcı buluyor. Bu durumu abartıp kendilerini hayattan soyutlayan, yaşamdan zevk almayan bu kişiler, kendi hallerine başkalarını inandıramayınca da depresyona girebiliyor. Bu sebeplere bakıldığında, Siberkondria’nın son dönemde çağın hastalıklarından biri olarak gösterilmesinin boşuna olmadığı anlaşılıyor.

KİMLER TEHLİKE ALTINDA

Araştırma sonuçları, bu hastaların kendilerini ifade edemediklerini ortaya koyuyor. Genellikle internette uzun süre harcayan, mesleklerini internette icra ederken boş anlarında sörf yapanlar tehlike altında.

İlgi ve sevgi arayan, genelde kaygılı, evhamlı, olumsuza odaklı, yakınlarını kaybetmekten korkan, özgüveni düşük, karamsar kişilerin Siberkondria eğilimleri yüksek boyutlarda.

NE YAPILMALI?

Hastanelerde yaptırılacak muayene ve tetkikler sonrası, doktor tarafından konulan teşhise inanmayan, söylenilen ilmi bilgilere rağmen endişeleri azalmayan bu kişiler mutlaka psikiyatr desteği almalı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin