İnternete başlamanın da bir yaşı var!

Çocukların oyun oynayabilecekleri mekanlar ve dış ortamlardaki alanlar geçtikçe azalıyor. Bu nedenle gün boyu evde vakit geçirmek zorunda kalan çocuklar için ekran önemli bir seçenek haline geliyor. Ancak ailelerin, ekranı çocukları için bir ‘susturucu’ olarak kullanması, onların gelişimi üzerinde olumsuz pek çok etkiye yol açıyor.

Çocuk ekran başında daha uslu, sessiz ve çevreyi dağıtmadan oturabilir. Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Satılmış, bir süre sonra yemek yeme gibi ihtiyaçlarını ekrana bakarak gideren, daha az konuşan ve sosyal ortamlardan uzaklaşan bir birey haline geliyor uyarısında bulunuyor. Dr. Ali Satılmış, ‘Bu nedenle ekranın yetişkinler için iyi bir kaçış yolu olduğu düşünülse de çocuklar üzerindeki psikolojik, fiziksel ve sosyal zararları unutulmamalıdır.’ diyor.

Hayal kurma özgürlükleri yok olmasın

Devamlı olarak ekrana maruz kalan çocuklar; zamanla ekran olmadan oyun kuramaz ve ekransız yapamaz duruma geliyor, hayal dünyaları giderek küçülüyor. Halbuki hayal kurmak, çocukların en büyük gücüdür ve ekran varlığı da çocukların bu gücünü elinden alıyor. Çocukları sosyal açıdan bu kadar olumsuz etkileyen ekran, sunduğu içeriklerle de pek çok açıdan çocukların gelişimine zarar veriyor. Çünkü birçok dizi ve sanal oyunda şiddet ana unsurdur. Ekran karşısında kontrolsüz geçirilen vakitler, bir süre sonra çocukların şiddeti normal bir çözüm aracı olarak görmesine ve model olarak almasına yol açıyor.

Hangi yaş grubu ne kadar süreyi ekran başında geçirebilir?

0-3 yaş çocuklar olabildiğince ekrandan uzak tutulmalıdır.

  • 3-6 yaş çocuklar günlük toplam süre 20-30 dakika
  • 6-9 yaş çocuklar günlük toplam süre 40-50 dakika
  • 9-12 yaş çocuklar günlük toplam süre 60-70 dakika
  • 12 yaş üzeri çocuklar günlük toplam süre 120 dakika ekrana bakabilir.

Ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler

  • Teknoloji bir oyun değil bilgiye ulaşma aracı olarak tanımlanmalı, tüm aile bireyleri aynı şekilde kullanmaya özen göstermelidir.
  • Çocukta ekran bağımlılığı hissedildiğinde aile içi iletişim arttırılmalı, anne ve baba ev içinde mutluluğu arttıracak araç ve yöntemler geliştirmelidir.
  • Önemli davranışlardan biri de aile toplantılarının düzenlenmesidir.
  • Teknolojinin kontrollü ve sınırlı bir şekilde kullanımının öğretilmesi çocukların ekranda karşılaşacakları kötülüklerden ve bağımlılıktan korur.
  • İnternet filitreleme yöntemlerinin kullanılması ve ekran kullanımın ortak alanlarda ebeveynlerin görebileceği yerlerle sınırlandırılması çocuğun yanlış sitelere ulaşmasını engelleyebilir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin