İngiltere ve Fransa arasında yeni kaçak göçmen anlaşması; Manş Denizi’nde kontrol artırılıyor

ENSAR NUR | TR724 HABER

İngiltere ve Fransa, Manş Denizi üzerinden gerçeklesen yasadışı göçü engellemek için bu sabah yeni bir işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre Manş Denizi’nde devriye sayısı yüzde 40 artacak.

Rishi Sunak hükümeti, Manş Denizi’ni geçmek için küçük tekneler kullanan sığınmacılar ve göçmenler konusunda işbirliğini arttırmak üzere Fransa ile yeni bir anlaşmaya vardı.

Bu sabah imzalanan anlaşma, Birleşik Krallık’a varmak için Fransa’dan yola çıkan küçük tekneleri tespit etmek için devriye sayısında yüzde 40’lık bir artış vaat ederken, Birleşik Krallık personeli de ilk kez bu anlaşmada yer alıyor.

Anlaşma ayrıca Fransa’daki liman altyapısına ekstra yatırım yapılmasını, geçişleri tespit etmek için insansız hava araçları gibi teknolojilerin kullanılmasını ve Avrupa çapında daha fazla işbirliği yapılmasını da içeriyor.

Muhafazakâr milletvekillerinin yoğun baskısı altında olan Sunak, seçmenlerin en büyük politika önceliğinin kendisinin bu konuyu “kavraması” olduğuna inandığını söyledi.

Anlaşmanın açıklanmasından önce Bali’deki G20 toplantısına giderken gazetecilere konuşan Sunak, “Daha genel anlamda göç söz konusu olduğunda, İngiliz halkının şu anda sahip olduğu kesin önceliğin, benim de sahip olduğum gibi, yasadışı göçü kontrol altına almak olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Suella Braverman ve Fransız mevkidaşı Gérald Darmanin tarafından resmîleştirilecek olan anlaşma, ülkeler arasında daha iyi bilgi paylaşımını ve Fransa’da Manş Denizi’ni geçmek isteyenlere diğer seçenekler hakkında bilgi sağlama çabalarını da vaat ediyor.

Birleşik Krallık halihazırda Fransa ile geçişlerin sayısını azaltma çabaları konusunda işbirliği yapıyor. Geçen yıl varılan bir anlaşma uyarınca İngiltere, önlemlerin finanse edilmesine yardımcı olmak üzere Fransa’ya 55 milyon Sterlin daha verecek.

İltica taleplerinde ciddi bir artış var

Birleşik Krallık Mülteci Konseyi’nin açıkladığı verilere göre, iltica talebinde bulunan ve hala ilk kararı bekleyenlerin sayısı son 5 yılda 4 kat artış göstererek Haziran 2022 itibariyle 122 bin 206’ya ulaştı. Aralık 2017’deki iltica dosyası birikimi 29 bin 522 seviyesindeydi.

2022 yılında Manş Denizi’ni kullanarak Fransa’dan Birleşik Krallık’a geçen göçmen sayısının da 40 binin üzerinde olduğu ifade ediliyor. Fransa ile yapılan anlaşma bu sebepten Kanal’dan geçişleri azaltmayı hedefliyor.

İltica incelemesinde bulunan 122 bin 206 dosyadan 40 bini 1 ila 3 yıldır sonuca kavuşmayı beklerken, yaklaşık 10 bin başvuru 3 ila 5 yıldır cevap bekliyor. 725 kişinin dosyası ise 5 yıldır karara bağlanmak için içişleri Bakanlığı önünde.

The Guardian’ın aktardığına göre, Mülteci Konseyi yöneticisi Enver Solomon konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Sığınma talepleri hakkında bir karar verilmesi için yıllarca bekletilen ve genellikle düşük kaliteli otellerde konaklatılan mülteciler günde milyonlarca sterline mal oluyor. Bu devasa birikimi ele almak için derhal harekete geçilmelidir.”

Solomon ayrıca uzun süren karar süreçlerinin mültecilerin sağlıklarına da zarar verdiğini ifade etti: “Bu insanlar Birleşik Krallık’a güvenlik arayışıyla geldiler, ancak yeni toplumlarında kök salmak ve hayatlarını yeniden inşa etmek yerine, yıllarca süren endişe ve belirsizliğe mahkum ediliyorlar ve bu da ruh sağlıklarına ciddi zarar veriyor.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin