Hristiyan dünyasını heyecanlandıran keşif: Kutsal taş sandık Sinop’ta bulundu!

Hristiyan dünyası için kutsal kabul edilen Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği haçın muhafaza edildiği taş sandık Sinop’taki Balatlar Yapı Topluluğu’nda süren kazılarda bulundu.

Sinop’ta 9 yıldır devam eden Balatlar Yapı Topluluğu’ndaki kazı çalışmalarında Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği haçı içinde muhafaza ettiği tahmin edilen taş sandık bulundu. Hristiyan dünyası tarafından kutsal kabul edilen eser, Sinop Arkeoloji Müzesi´nde muhafaza altında tutuluyor.

Sinop kent merkezindeki 2 bin 300 yıllık tarihe sahip olduğu vurgulanan Balatlar Yapı Topluluğu’nda kazı çalışmaları devam ediyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu’nun başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında bugüne kadar on binlerce eser ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmaları kapsamda 5 ve 6. yüzyıllar arasında tarihlenen Gaziantep ve Antakya Zeugma Antik Kenti’nin mozaiklerine benzer mozaikler, 7. yüzyıla ait mezar odaları ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmalarında Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği haçı içinde muhafaza ettiği tahmin edilen taş sandık da bulundu. Hristiyan dünyası tarafından kutsal kabul edilen eser Sinop Arkeoloji Müzesi’nde muhafaza altında tutuluyor.

TOSUN: 11 BİN ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

Sinop´un bir liman kenti olduğunu ve insanlığın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunu belirten Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, hem kent tarihi hem de dünya tarihinin aydınlatılması bakımından Balatlar Yapı Topluluğu kazısının önemine vurgu yaptı. 9 yıldır kazı çalışmasının devam ettiğini belirten Tosun, “Müzemizin zenginleşmesinde buradaki kazı çalışmaları çok etkili oldu. Müzede şu an 2 bin eser sergiliyoruz, depomuzdaki eser sayısı ise 11 bin ve bu eserlerin hepsi de bu kazı alanından çıktı. Çok önemli bulgular da ortaya çıktı, bu kazı çalışmasını Yunanistan ve İtalya´da takip ediyor. Burada yer alan kilise ayrıca bir Aziz Fokas Kilisesi’dir. Aziz Fokas´ın bizim inancımızdaki karşılığı Hıdrellez zaviyesidir. İnanca göre, denizde darda kalan insanlara Aziz Fokas yardım eder. Onun için deniz yoluyla kente gelen insanlar, bu alanı çok geziyorlar.” dedi.

‘‘DÜNYANIN PEŞİNDE OLDUĞU MİTRİDAT’IN HEYKELİ DE ÇIKACAK’’

Sinop´un bir antik kent olduğunu anlatan Tosun, M.Ö. 112-63 yılları arasında yaşamış Pontus Kralı Mitridat’ın sarayının ve heykelinin bu bölgede olabileceğini kaydetti. Kazı alanında erken Roma, geç Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerinin bulunduğunu belirten Tosun şunları söyledi:

“Kazı çalışması ilerledikçe bu alanın otel, ambar, hamam, eğlence yeri olarak kullanıldığını görüyoruz. Hatta Mitridat’ın sarayının burada olduğunu düşünüyoruz. Bütün dünyanın peşinde olduğu, İngiliz kitaplarında `sarayın önünde´ diye tabir edilen Mitridat heykelinin de burada olduğu söyleniyor. 6. Mitridat, Roma´yı 42 defa yenen bir adam, tarihte çok önemli bir üne sahip. Önümüzdeki dönemlerde yapılacak kazılarda belki o heykele de ulaşacağız. Mitridat’ın sarayını ve heykelini bulduğumuz gün, Sinop´a bir milyon turist gelecek. Hz. İsa´nın, çarmıha gerildiği gerçek haçını içinde muhafaza etmiş olabilecek bir taş sandık bulundu. Hristiyan dünyası tarafından kutsal kabul edilen bir eser bu. Hatta Fener Rum Patriği Bartholomeos, heyetiyle buraya geldi ve inceleme yaptı. Sinop´ta; Ortodoks dünyasının, Rusya coğrafyasının, Yunanistan ve İtalya´nın takip ettiği bir kazı çalışması var.”

Tosun, bu alanın bir ören yeri olarak hizmete sunulduğunda Karadeniz turizmine büyük katkı sağlanacağını da ifade etti.

 

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

6 YORUMLAR

  1. Bu makâlede “Kazı çalışmalarında Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği haçı içinde muhafaza ettiği tahmin edilen taş sandık da bulundu.” vb. ifâdeler çok dikkatsizce kullanılmış.

    Yazının başlığı dâhil yanlış anlaşılmaya çok müsâit unsurlar taşıyor. Âdeta Hz. Îsâ (A.S.) hakkında Kur’ân’ın reddettiği bir şeyin âslında târîhî bir gerçekmiş gibi sunulması söz konusu olmuş bu tâlihsiz makâlede.

    Böyle bir mânânın makâlede oluşmasına mânî olacak uygun bir ifâde yeteri kadar geliştirilmeden bu yazı kaleme alınmış.

    Onun için esefle okudum. Zannımca bu ihtiyâcı gidermek için “Hristiyan dünyası için kutsal kabul edilen” ifâdesi de çok yeterli kaçmamış.

    Nisâ Sûresi 157. Âyette anlatıldığı üzere Hz. İsa’yı (A.S.) öldürmediler, onu asmadılar fakat bir başkası onlara İsa (A.S.) imiş gibi gösterildi de onu çarmıha gerip astılar.

    İşte bu Kur’ânî hakikati bilmeyen ve aynen Hristiyanlar gibi meseleye bakan çok bizim ülkemizin insanı tanıdım ben (özellikle de batı toplumunda neş’et eden gençler)

    Öyle kişiler bu makâleyi okusalar o bâtıl inançları bir kat daha kuvvetlenir.

    “Kazı çalışmalarında Hristiyanların (Kur’ân’ın reddettiği) inanışlarına göre
    Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğini İDDİÂ ETTİKLERİ haçı içinde muhafaza ettiği İDDİÂ edilen taş sandık da bulundu.”

    gibi ya da daha güzel ve isâbetli ifâdelerle bu konu anlatılmalıydı.

    • Çok isabetli ve net ifade etmişsiniz. Yazıda benim de ilk dikkatimi çeken mesele bu oldu.
      Muhtemelen yazı başka bir kaynaktan aynen alındı, hiçbir düzenleme yapılmadan…
      Ama bu kesinlikle mazur göstermiyor kimseyi. İmanla alakalı bir mesele çünkü, ihmal kabul etmiyor.
      Bir kardeş sitede bir yazıda, Ergenekon kumpası ifadesi geçiyordu, ama tabii ki o bununla karşılaştırılmaz. Sadece derin bir tutarsızlığa düşülmüş oluyor orda.

      Acele mi geçiliyor bu haberler, ya da yeterince değerlendirmeye mi imkan yok bilmiyorum ama neticede böyle fatal hatalar çıkıyor. Bir tedbir alınması lâzım herhalukarda…

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin