Hileli satışı böyle savundu: ‘Paramız yetmedi. Aldık, sattık, ne var bunda’

Bor Şeker Fabrikası’nda yaşanan skandal, “Ülkenin stratejik kuruluşları olan şeker fabrikalarına nasıl bir operasyon çekiliyor” sorusunu gündeme getirdi. Doğuş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karakan, Bor Şeker Fabrikası’nı başka bir firmaya sattıklarını doğrularken, “Paramız yetmedi. Aldık, sattık, ne var bunda?” şeklinde bir savunmada bulundu.

Bütün bu sürecin ihale şartnamesine uygun olduğunu iddia eden Karakan, beş aydır fabrikanın devrini neden yapmadıkları yönündeki soruya ise, “Devlet sanayicisine yardımcı oluyor. Paramız yetmedi, aldık sattık. Ülke için şükredin” şeklinde bir cevap vermesi dikkat çekti.

Doğuş Gıda beş aydır devralmadığı Bor Şeker Fabrikası’nı devraldıktan bir gün sonra hileli şekilde Şaban Dişli’nin ailesine satmıştı.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu ise yaşanan skandalla ilgili olarak hiçbir açıklama yapmadı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın satışa çıkardığı ilk fabrika olan Bor Şeker Fabrikası’nı Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim A.Ş., 336 milyon lirayla ihaleden almıştı. Ancak, anlaşmanın imzası kurumadan Bor Şeker yeniden el değiştirmiş, Doğuş, sahip olduğu Bor Şeker’i DSL İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye devretmek için resmi kurumlara başvurmuştu.

BOR ŞEKER’İ DİŞLİ AİLESİ ALIYOR

Resmi kurumlardan onay çıkması halinde altı ay içinde Bor Şeker, ikinci kez el değiştirmiş olacak. Doğuş Gıda’nın Bor Şeker Fabrikası’nı devretmek istediği şirket ise ilginç ilişkilere sahip. 2011 yılında kurulan DSL İnşaat Sanayi ve Ticaret şirketinin sermayesi 100 bin TL. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre şirketin meslek grubu konut inşaatı olarak gösteriliyor. Şirketin sahipleri ise kamuoyunun yakından tanıdığı Dişli Ailesi.

Bor Şeker Fabrikası, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen ve geçtiğimiz günlerde Lahey Büyükelçiliği’ne atanan Şaban Dişli ile onun darbe sanığı abisi Mehmet Dişli’nin kuzenine geçiyor. Emir Haktan Dişli, 2017’de evlenmiş, nikahında ise Erdoğan şahit olmuştu.

PARASI OLMADIĞI HALDE ÜÇ FABRİKA SATIN ALDI

Doğuş Gıda, nisan ayında yapılan özelleştirme ihalelerinde Afyon, Bor ve Yozgat şeker fabrikalarını satın almıştı. Afyon Şeker Fabrikası’nı geçtiğimiz ağustos ayının sonunda devralan Doğuş Çay, Bor Şeker Fabrikası’nı da beş ay sonra devralarak bir başka firmaya sattı. Yozgat Şeker Fabrikası’nı ise ne zaman devralacağı belirsizliğini koruyor.

ÜRETİM TAMAMEN TEHLİKEYE GİRDİ

Bor Şeker Fabrikası’nın beş aydır alıcıya devredilmemesi ve devrinden bir gün sonra da alıcı firma tarafından bir başka firmaya devredilmesi, fabrikadaki üretimi tamamen belirsiz bir sürece soktu. Fabrika devredilmediği için kampanya dönemi sürekli ertelenirken, fabrikayı kimin işleteceği ise belirsizliğini hâlâ koruyor.

TEMİNATLARI KURTARMAK İÇİN YAPILAN BİR OPERASYON

Öte yandan, Şeker-İş Sendikası’nın avukatı Gökhan Candoğan, ihale şartnamesine göre Bor Şeker Fabrikası’nın ihaleye giren üç firmaya devredilmesi gerektiğini belirterek, “Eğer fabrika bu üç firmaya devredilemiyorsa ihalenin iptal edilmesi gerekiyordu. Burada açıkça hileli bir satış var. Bu bir satış değil, firmaların 12 milyon lira teminatlarını kurtarmak için yapılan bir operasyondur” dedi.

Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre; Bor Şeker Fabrikası’nda yaşanan durumun büyük bir skandal olduğunu belirten Candoğan, “14 tane şeker fabrikasının iki ay gibi kısa bir sürede alelacele neden satıldığını şimdi daha iyi anlıyoruz. Ortada kötü bir özelleştirme kurgusu var. Durum o kadar vahim ki, bütün kamuoyunun önünde bu hileli satış yapılabiliyor” tepkisinde bulundu.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ’NDEN KEYFİ UYGULAMA

Şeker fabrikalarının devrinin bu kadar uzun sürede yapılamaması özelleştirme ihalelerine yönelik soru işaretlerini artırırken, bu durum firmaların sermaye yeterliliği olmadan ihalelere girdiklerini ortaya çıkardı.

Fabrikaların, sermaye yeterliliği olmayan firmalara satılması, ‘Firmaların kendi istekleri dışında ihaleye girdikleri’ yönündeki eleştirileri haklı çıkarırken, Bor Şeker Fabrikası’nın da ihale şartnamesine aykırı bir şekilde devrinden bir gün sonra başka bir firmaya satılması, fabrikaların satışıyla ilgili sürecin ülke menfaatleri dikkate alınarak yürütülmediği yönündeki kaygıları artırıyor.

‘BEŞ ŞEKERLİ’ İPTAL DAVASI

Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberde Şeker İş Sendikası’nın avukatı Gökhan Candoğan’ın verdiği bilgiye göre, zaten devirleri geç yapılarak, gelir kaybına neden olan Özelleştirme İdaresi, Bor Şeker Fabrikası’nı ise teklif şartnamesine uymayan bir şekilde devretti. Bu nedenle sendika, söz konusu devrin iptali için dava açtı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin