Herkes yaşasın ama duyulmasın: Derste OHAL ve KHK’ları anlatan akademisyene ceza!

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’ın, geçen yıl OHAL ve KHK’leri bilimsel olarak değerlendirdiği “açık ders”e karşı üniversite yönetiminin başlattığı soruşturma 10 ay sonra sonuçlandı. 26 Ekim 2016’da gerçekleşen ders nedeniyle soruşturulan Altıparmak’a, dersten 2 ay sonra çıkartılan bir hükme dayandırılarak kınama cezası verildi. Altıparmak’la ilgili daha önce de Ankara Üniversitesi yurtdışı toplantılara katılmasına izin vermemişti.

Cumhuriyet’in OHAL ilanının ardından 13 ay geçmesine karşın hiçbir üniversitede OHAL ve KHK’lerle ilgili bilimsel bir etkinlik, ders, toplantı, panel yapılmadığını belirten Altıparmak, “Ben insan hakları ve kamu hukuku çalışan bir akademisyenim. Bunun suç değil, benim sorumluluğum olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili bir şey yapmak zorundaydım” dedi.

Soruşturma boyunca ne ile suçlandığını bilmeyen Altıparmak, üniversite yönetiminden ceza kararı geldiğinde ise skandal ayrıntı ile karşılaştı. Üniversite yönetimi, 26 Ekim’de gerçekleşen ders için 2 Aralık’ta değişen yasa hükmüne dayanarak Altıparmak’ı cezalandırdı. Dersi yaptığı tarihte mevcut olmayan bir kuraldan ceza alan Altıparmak, yaşananlara tepki göstererek “Türkiye’nin en eski üniversitelerinden biri, Atatürk’ün kurduğu Hukuk Fakültesi’nin olduğu üniversitede artık evrensel hukuk kuralı haline gelen, suç ve cezaların geriye yürümezlik ilkesini bu kadar göz göre göre ihlal etmeleri kabul edilebilir değil” ifadelerini kullandı.

Konumuz OHAL

Derse katılan hocaların tümünü Ankara Üniversitesi öğretim üyesi olduğuna dikkat çeken Altıparmak, “Bu dersin konusu İdare Hukuku, bunun konularından biri de ‘Olağanüstü Hal’. O kadar önemli ki o ders, ben o konuyla ilgili sınav sorusu yaptım. Kimler çağırılmış, Türkiye’de İdare Hukuku’nun en önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Metin Günday, Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Selin Esen, 12 Eylül darbesinin ardından üniversiteden atılan 1402’liklerden Prof. Dr. Baskın Oran. Bunları bir hukuk çerçevesi içerisinde tartıştık derste ve hiçbir sorun çıkmadı. Bu tamamen akademik ve bilimsel bir faaliyettir ancak bununla ilgili tutanak tutup, soruşturma açtılar. Kural da bulamadıkları için cezalandırma konusunda daha sonra çıkmış bir kuralı geri uygulamaya kalkıştılar. İtiraz edeceğim. Reddederlerse de yargıya gideceğim” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin