33’üncü Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Hazar Ergüçlü, ödül konuşmasında Soma’da meydana gelen maden faciasına dikkat çekti.
Manisa’nın Soma ilçesindeki İmbat maden işletmesinde 1 Ekim’de meydana gelen göçükte beş işçi hayatını kaybetmişti. Ergüçlü, özellikle 37 yaşında yaşamını yitiren madenci Kerim Ören’in oğlu Yaşar’ın görüntülerinden çok etkilendiğini anlattı.
Mutter: Bir Annenin Hatıra Defteri filmindeki performansıyla en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülen Ergüçlü, uzun süredir toplum olarak art arda yaşanan acılar nedeniyle adeta duyarsızlaşma noktasına gelindiğini söyledi.
Kendi ailesinde de madencilik geçmişi bulunduğunu belirten oyuncu, ninesi ve dedesinin maden işçisi olduğunu, bu nedenle madencilerin yaşadığı zorlukların kendisinde ayrıca karşılık bulduğunu anlattı. Madencilerin çocuklarını okutabilmek ve insanca yaşayabilmek için verdikleri emeği düşündüğünü belirten Ergüçlü, Soma’daki çocukların gözyaşlarının kendisini derinden etkilediğini söyledi.
Ergüçlü, yaşananlara ilişkin “Aldığım nefesten utanıyorum” ifadelerini kullanırken, sözlerinin herhangi bir grubun sözcülüğünü yapmak ya da vicdanını rahatlatmak amacı taşımadığını vurguladı.
Yaşanan adaletsizliklerin kendisine artık ağır geldiğini söyleyen Ergüçlü, konuşmasının en çarpıcı bölümünde toplumun bu koşullarda nasıl birlikte yaşayabileceğini sorguladı: “Biz adaletsizlikle mi yaşayacağız?”
Ergüçlü, insanların beraber ve insanca yaşayamadığı bir düzende nasıl bir toplum olunabileceğini sorarken, hayatını kaybeden madencilerin çocuklarının yaşadığı acıda toplumun da sorumluluğu bulunduğunu dile getirdi.
Madenci Kerim Ören’in oğlu Yaşar’dan, elinden onu anmaktan başka bir şey gelmediği için özür dileyen Ergüçlü, konuşmasını umudu koruma çağrısıyla tamamladı.
