TR724 HABER MERKEZİ
İzmir merkezli olarak 11 ilde bu sabah düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınan 78 kişi arasında 69 kadının bulunduğu, bunlardan 40’ının üniversite öğrencisi olduğu öğrenildi.
DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, X hesabından yaptığı paylaşımda, gözaltındaki öğrencilerin avukatlarıyla görüştürülmediğini ve ifadelerinin avukat olmadan zorla alınmaya çalışıldığını öne sürdü.
İzmir Valiliği ve Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunan Gergerlioğlu, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Her gün hukuksuzluk, her gün baskı, zorbalık. İzmir’de 40 üniversite öğrencisi genç kadın gözaltında. Okullarından geri kaldılar. Bir de üstüne avukatlarıyla görüştürülmüyorlar. Avukatsız ifade zorbalığı dayatılmaya çalışılıyor.”
TIP, MÜHENDİSLİK, İLAHİYAT OKUYORLARDI
TR724’ün edindiği bilgilere göre İzmir Çankaya Terörle Mücadele Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan öğrenciler arasında yüksek lisans yapanların yanı sıra tıp, bilgisayar mühendisliği ve ilahiyat fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler de bulunuyor.
“İLACINI YANINA ALAMAZSIN”
Ev baskınlarına ilişkin görüntüler, Haber 7, Takvim, Sabah gibi iktidar yanlısı medya kuruluşlarında “Teröristlere büyük operasyon” başlıklarıyla yayımlandı. Polisler tarafından kaydedildiği görülen görüntülerde, evine baskın yapılan bir öğrenci ile polisler arasında sağlık durumu nedeniyle bir diyalog yaşandığı dikkat çekti.
Gözaltına alınan öğrenci, kullandığı reflü ilaçlarını yanında götürmek istediğini belirtirken, polislerin reçete ibraz edilmediği takdirde ilaçların alınamayacağını söylediği görüntülere yansıdı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla bu sabah İzmir, Niğde, Manisa, Aydın, Balıkesir, Adana, Denizli, Kütahya, Bilecik, Düzce ve Uşak’ta saat 05.30 sıralarında eş zamanlı ev baskınları gerçekleştirildi. Haklarında gözaltı kararı verilen 78 kişiden 69’unu kadın, 12’sinin erkek olduğu bildirildi. 1 kişinin de evinde bulunamadığı belirtildi.
SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE BASKIN
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Medya İletişim Bürosu, gözaltıların gerekçesini “eğitim yapılanması” olarak açıkladı. Öğrenciler ayrıca Balkan ülkelerinde geziye gitmekle suçlanıyor.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversitelerin final sınavlarının sürdüğü geçen yıl haziran ayında da ev baskınları talimatı vermiş, İzmir’de 42 öğrencinin gözaltına alınmasına neden olmuştu.
