Genetiği değiştirilmiş domuz böbreğini insana başarılı bir şekilde nakledildi

TR724 HABER | ERSAN AY

Genetiği değiştirilmiş bir domuzdan insana nakledilen böbrek ilk kez alıcının bağışıklık sistemi tarafından anında reddedilmeyi tetiklemedi. Bu başarılı operasyon organ nakli bekleyen insanlar için bir umut olabilir.  

Organın nakil işlemi New York’ta NYU Langone Health’de gerçekleştirildi. İnsan vücudunun organı anında reddetmemesi için genetiği değiştirilmiş bir domuzun böbreği kullanıldı, anında reddetmeyi tetiklediği bilinen moleküller nakil edilen dokudan daha önce ayrıştırıldı.  

Nakil Beyin Ölümü Gerçekleşmiş Hastaya Yapıldı 

Nakil, böbreğinde fonksiyon bozuklukları görülen beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastaya yapıldı ve nakledilen böbrek doktorların rahatça erişebilmesi için insan vücudunun dışında kan damarlarına bağlandı. Çalışmayı yöneten organ nakli cerrahı Robert Montgomery, 3 gün boyunca yapılan gözlemlerin ve testlerin sonucunda nakledilen böbreğin işlevselliğinin oldukça normal olduğunu söyledi. Böbreğin nakledilmiş insan böbreklerine kıyasla benzer oranda idrar ürettiği ifade edildi. Dr. Montgomery, zayıf böbrek fonksiyonunun bir göstergesi olan anormal kreatinin seviyesinin nakilden sonra normale döndüğünü söyledi. 

Genetiği Değiştirilmiş Domuzun Böbreği Kullanıldı 

Hayvan organlarının insan hastalara nakledilebilmesi için yıllardır çalışan araştırmacılar nakledilen organın insan vücudu tarafından anında reddedilmesini engellemeyi başaramıyorlardı. Dr. Montgomery ve ekibi anında reddedilmenin domuzun alfa-gal adı verilen molekülü içeren genini devre dışı bırakılarak önlenebileceğini öne sürdü. Araştırmacılar nakil için Revivicor tarafından et alerjisi olan insanlara gıda olarak kullanılmak üzere genetiği değiştirilmiş Gal-safe ismi verilen domuzlardan birinin böbreğini kullandılar.  

Bir Dönüm Noktası Olabilir

Çalışmayı yürüten ve kendisine de daha önce kalp nakli yapılmış olan Dr. Montgomery, genetiği değiştirilmiş domuzların potansiyel olarak sürdürülebilir, yenilenebilir bir organ kaynağı olabileceğini söyledi. Uygulamanın yakın zamanda insanlarda uygulanmasının pek mümkün olmadığı öngörülürken uzmanlar yine de bu gelişmeyi bir dönüm noktası olarak görüyor. Birçok uzmana göre gerçekleştirilen nakil bu alanda şimdiye kadar yapılmış en gelişmiş deneme. Ancak yapılan çalışma henüz hakemli bir incelemeden geçmedi ve yayımlanmadı. Nakili ilk duyuran ise USA TODAY oldu. Domuzların, insan hastalara organ nakli için kullanılması ise yeni bir gelişme değil. Domuz kalp kapakçıkları uzun süredir insanların tedavisinde kullanılıyor.  

Dr. Montgomery araştırmaların hala başında sayılabileceklerini, çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyduklarını fakat on yıl içinde kalp, akciğer ve karaciğer gibi diğer domuz organlarının da nakil ihtiyacı olan insanlara verilebileceğine inandıklarını söyledi.  

Başarıyla gerçekleştirilen bu nakli bazı uzmanlar coşkuyla karşılarken diğerleri ise temkinli olmak gerektiğini, genetiği değiştirilmiş domuz organlarının canlı insanlarda kullanılabilmesinin önünde daha birçok engel olduğunu vurguladı. Yapılan araştırma ayrıca hayvanların insan hastalıklarının tedavisinde kullanılmasının etik olup olmamasıyla ile ilgili birçok soruyu da gündeme getirdi. Amerikan hayvan hakları örgütü PETA’dan yapılan açıklamada “Domuzlar yedek parça değildir. İnsanlar, organlarını nakil için bekleyen çaresiz hastalara bağışlamayacak kadar bencil oldukları için domuzları bu şekilde kullanmamalıdırlar” denildi. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin