Galatasaray’a koreografi önerileri

YORUM | BARBAROS J. KARTAL

Gün geçmiyor ki ülkenin tımarhaneye döndüğünü teyit eden bir gelişme yaşanmasın. Pazar günü oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi öncesi Galatasaray tribününde yapılan koreografi yine bir sürü delinin piyasaya çıkmasına sebep oldu. Programlarından önce Rocky filmi yayınlanmış kanalda ona buna iftira atan adamlar konuşurken öğreniyoruz ki, savcılar koreografi için inceleme başlatmış. Başbakan bile olaya müdahil olmuş.

EN USTA KOREOGRAFİCİLER

Ben pankart-koreografi olaylarını, bir grup Beşiktaşlının Fener forması giyip “Kardaş Anadolu’dan geldik ama bilet bulamadık, maça giremiyoruz. Ortega için pankart yapmıştık, bunu bizim yerimize açar mısınız?” diye Fenerlilerin eline tutuşturdukları pankartta İspanyolca “Korkak Tavuk Ortega” yazmasında sonra daha güzeli yapılamaz diye pek takip etmedim. Çarşı yine unutulmayacak pankartlar yaptıysa da Başakşehir’in tribün grubu Bozbaykuşlar, yaratıcı ve zeki pankartta son yıllarda bir adım öne çıktılar.

Koreografi işini ülkeye getiren Fenerbahçe’dir. Fenerbahçe Cumhuriyeti ile başlayan koreografiler çeşitli sloganlarla devam etti. ‘Herkes Haddini Bilecek’ çalışmasına Galatasaraylılar formadaki yıldızlara ithafen herkes rütbesini bilecek diye cevap vermişti. ‘İtaat et’ çalışmasında İ,T harflerini  siyah-beyaz yazınca sembolik bir ceza almışlardı ama sonra bu tür işlere pek girmediler. Galatasaray stadını bitirince özellikle derbilerde hareketli koreografilere epey kafa yordu. Kadıköy’de kupa kaldırılmasını anlatan animasyon güzel bir çalışmaydı. Beşiktaş yeni stadı ile koreografi işine girse de pek üzerine düşmedi. Fikret Başkan’ın birkaç dakikalık iş için para harcamayalım ya da taksitle oluyorsa olsun gibi maliyet hesabı yaptığını zannediyorum. Geçen sene Avrupa maçlarında UEFA finali temalı olanlar fena değildi.

CİMBOM NİYE AYAĞA KALKSIN Kİ?

Neyse bu pankart, koreografi işinden çıkamayız. Son olaya dönersek bir kere ben de ilk gördüğümde bir anlam veremedim. 8 puanla önde giden ve ligin en çok şampiyon olan takımının böyle bir çalışma yapmasını anlamadım. Herhalde benim bilmediğim Galatasaray tribünleri için anlamı olan bir şey diye düşündüm. Tam tersine ayağa kalkması gereken kendileri değil rakipler çünkü. Bir Galatasaraylı olsam zamanlaması bu kadar yanlış bir çalışmaya bu sebepten itiraz ederdim. Geçen sene veya ligin ilk maçında anlamı olacak “kalk ayağa” sözünün takım bu kadar iyi giderken bir anlamı olmasa gerek. Zaten geçen sene açılan bir pankarttan esinlenilmiş.

GALATASARAY’A YENİDEN BİR FETÖ DALGASI

Tabii bunlar delilerin ve psikolojik harp uzmanlarının saçmalıklarını haklı çıkarmıyor. Bir akıl tutulması değil artık yaşananlar tam bir strateji. Resmen ülkede birileri üzerimize psikolojik harp yapıyor. Benzer bir saldırı Ülker firması için yapılmıştı. 1 Nisan reklam çalışmasından dolayı Yıldız Holding iyi bir dayak yemişti. Ülker, “O birimi kapattık, elamanları kovduk, başka n’apalım vuralım mı adamları?” noktasına kadar gelmişti. Murat Ülker’i referandum öncesi nostaljik “Evet” marka yağ reklamı yaptıracak kadar korkutmuşlardı.

Şimdi Galatasaray’a yeniden bir “FETÖ” dalgası gelecek. Yakın zaman önce efsane oyuncularını bu zırvalığa kurban etmişlerdi. Hakkını yemeyelim delegelerin eli buna varmamıştı ama yönetim delege iradesini yok sayarak oyuncuları üyelikten atmıştı. Bu oyunculara destek konuşması yapan gazeteci bile üyelikten atılmıştı. Aydın Doğan bu gazeteciyi ayrıca işten kovmuştu. Şimdi yarın öbür gün bu heriflerin ortalarda etikten, basın ahlakından dem vuracağını düşündükçe şimdiden kahroluyorum. Doğan Yayın İlkeleriymiş. Ahlaksız adamlar. Bunların kurumlarında çalışan hiç kimse zerre saygıyı hak etmiyor. Yazar çizer tayfasından hala Doğan Grubu’nda olup da kovulmayan varsa bilin ki medya tarihinin en ikiyüzlü insanıdır.

Konu iyice dağılıyor. Yazı amacı şu, şimdi bir sürü baskı ve şantaja uğrayacak Galatasaray için koreografiler planladım. Bunlarla yırtabilir. Riskli olanların risklerini de belirttim. Şimdiden hayırlı olsun. Ezeli rekabet, edebi dostluk. Fakirin evi eskiden Sami Yen’e bakardı. Biraz da komşuluk hakkı diyelim.

  1. Koreografi

İlk çalışmamız Rabia işareti temalı. Rabia işareti yerden yavaş yavaş yükselir. 4 rakamı tamamen belli olduktan sonra altında Galatasaray’ın formasındaki 4 yıldız belirir ve “4 yıldızlı tek şampiyon” yazısı görünür. İlk başta hedefi tam 12’den vurduğunu düşündüğümüz bu çalışmanın bir riski var. Dört yıldız malum general demek. Bu çalışma ile askere bir mesaj verildiği söylenebilir. Gerekirse dört yıldız bahsine hiç girmeden sadece Rabia işareti ile de bu iş kotarılabilir.

  1. Koreografi

Bu çalışmamız da yine sıcacık ve hedefe odaklı. Igor Tudor büyük görseli yanında talebelerinin resmedildiğini görüyoruz. Yavaş yavaş pankart yükselmeye başlıyor ve çizimin altında “Galatasaray’ın Fedaileriyiz” yazısı ile karşılaşıyoruz. Ancak saray ve fedaileri kelimeleri renk oyunu ile aynı formatta ve dizgide olacak. Yani karşıdan gören bir ROK beyinli kolayca “Saray’ın Fedaileriyiz” olarak okuyabilmeli.

  1. Koreografi

Bu sefer biraz tarihe gidiyoruz ve Mekteb-i Sultani yani Galatasaray Lisesi’ne atıfla güzel bir çalışma yapıyoruz. Şimdi Osmanlı ve ecdat çok moda olduğu için padişah motifli bir koreografi denemesine girişiyoruz. Bu Osmanlı işi Diriliş manyaklığı zamanı epey kredi kazandıracak. Galatasaray tarihinde sembol isimler olan II. Bayezit ve Abdülaziz’in dev posterleri ile beraber araya bir de bizim İslamcıların favorisi Abdülhamit Han’ı da sıkıştırıp üç padişahı da resmedip yerden yavaş yavaş yükseltiyoruz Pankart tam havalandığında “Gerçekleri tarih yazar, Tarihi de Galatasaray” meşhur dizesi ile karşılaşıyoruz.

“Ha şimdi oldu demeyin” hemen. Bu çalışmanın da handikapları yok değil maalesef. Padişahların akıbetleri sorun oluşturabilir. Malum II. Bayezid tahttan feragat etmek zorunda kalmış, Abdülaziz bir kumpasla indirilip öldürülmüştü, Abdülhamit Han da bir darbe ile görevden uzaklaşmıştı. Karar yönetimin, Galatasaray ve Osmanlı bence güzel gider şu sıralar.

  1. Koreografi

Bu koreografimiz Rocky çalışmasının birebir benzeri. Burada aktör olarak Polat Alemdar’ı öneriyorum. Polat Alemdar ve “Sonunu düşünen kahraman olamaz” yazısı. Eğer Galatasaray yönetimi baskılardan çok bunalmışsa 15 temmuz’da hayatını kaybeden Ömer Halisdemir’i de düşünebilir. Polat olursa patlayan çatlayan enkazlar arasında ezeli rakipleri simgeleyen ögeler. Halisdemir olursa boğaz köprüsü, bordo bereliler ve ışık saçan bir uçak.

  1. Koreografi

Bu kez müzik destekli bir çalışma. Fonda, ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda’ şarkısı çalıyor. Bunun bir Beşiktaş tezahüratı olmasına şartların bizi getirdiği vahim durumdan dolayı aldırmıyoruz. Şarkı çalarken pankartımız yavaş yavaş yükseliyor. Seyrantepe Metrosu’ndan stada doğru bir insan seli ve yağmur yağıyor ancak kimsede şemsiye yok. Hava durumuna göre yağmurlu bir hafta için en ideal öneri. Pankart tamamen havalandığında stada yürüyen kalabalık bir yığın ve pankartın altında ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda’ yazısı. Evet şarkı malum zatı hatırlatıyor. Duyunca tüyleriniz diken diken oluyor olabilir ama durum ciddi.

  1. Koreografi

Bu çalışmamız benim de içime sinmese de yangın zamanı camı kırın alternatifi olarak yönetimin masasında bulunmalı diye düşünüyorum. Galatasaray camiasının liseden futbol takımına üniversiteden su topuna bütün ögelerinin birlikte yer aldığı güzel bir çizim yapıyoruz. Çizim yerden yükseliyor. Ve yazının altında OKU, DÜŞÜN, UYGULA, NETİCELENDİR yazıyor.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin