Futbol, güç ve para: Çılgın başkanların çılgın projeleri [Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

İtalya Serie A’nın sıradan takımlarından Palermo’nun başkanlığını 15 yıldır yapan Maurizio Zamparini Şubat ayının son gününde görevi bıraktığını açıkladı. Zamparini’nin bu kararına şüphesiz en çok sevinenlerin başında teknik adamlar geliyor. Zira 15 yıllık başkanlığında tam 39 teknik adamla çalıştı. Bazı teknik direktörleri birkaç haftada kovdu. Bu sezon Palermo 4 kez teknik adam değişikliğine gitti. Zamparini’nin kovduğu teknik adamların tamamı İtalyan. ‘Çılgın başkan’ görevini bırakmadan haftalar önce ilk kez bir yabancı teknik patrona takımı teslim etmişti. O da Uruguaylı Luis Diego Lopez.

Zamparini, yaptığı çılgınlıklarla futbol dünyasına damga vuran ne ilk ne de son başkan olacak. Futbol kültürünün yerleştiği ülke ve kulüplerde başkanların adı pek bilinmezken, İtalya ve İspanya’da bazı kulüplerin de sahibi olan başkanlar sıra dışı davranışlara imza atıyor. Ancak örnekler arasında İngiltere Premier Lig’de takım yönetenler de yok değil…

Roman Abramovich (Chelsea):

2003’te Chelsea’yi satın alan Abramovich, çorap değiştirir gibi teknik adam değiştirdi. Leicester City’ye 132 yıl sonra şampiyonluk getiren Claudio Ranieri’yi 2004’te Chelsea’den kovmuştu. ‘Proje’ olarak getirdiği Jose Mourinho’yu 2004-07 arasında takımın başında tuttu. Mourinho, en uzun çalıştığı teknik adamdı. Brezilya’ya 2002’de Dünya Kupası kazandıran Felipe Scolari’yi 6 ayda kovmuştu mesela. Ünlü Hollandalı Guus Hiddink’i ‘joker’ hoca olarak iki kez kulübe çağıran Abramovich, yerine daha iyisini bulduğu anda sözleşmesine son verdi.

Porto ile yakaladığı başarıdan dolayı ‘Yeni Mourinho’ olarak tanımlanan Portekizli Andre Villas-Boas’a 8 ay tahammül edebildi. Yıllarca hayalini kurup uğruna 1 milyar Euro harcadığı Şampiyonlar Ligi kupasını Chelsea’nin müzesine getiren İtalyan Roberto Di Matteo, sadece 7 ay takımda kalabildi. İspanyolların ünlü ismi Rafael Benitez’i ‘ara dönem’ hocası olarak kullanıp 7 ayda gönderen Abramovich, 2. Mourinho dönemini 2013’te başlattı. 2014-15 sezonunda gelen Premier Lig şampiyonluğunun hatırı bile 2015-16 sezonuna kötü başlangıç yapan Mourinho’nun kovulmasına engel olamadı.

Roman Abramovich’e ‘kovma’ zevkini tattırmayan tek isim ise 2009-11 arasında takımı çalıştıran Carlo Ancelotti oldu. İtalyan teknik adam kendi isteğiyle ayrılıp Paris Saint Germain’in başına geçti. Mourinho, Scolari, Hiddink, Villas-Boas, Benitez, Di Matteo gibi isimleri eriten çarkın şu an takımı çalıştıran ve şampiyonluğa hayli yaklaşan Antoine Conte’ye ne kadar tahammül edeceğini bekleyip göreceğiz!

Luciano Gaucci (Perugia):

Futbol dünyasının gördüğü en çılgın başkanlardan biri olan Luciano Gaucci, 1991-93 ve 1996-2004 arasında başkanlık yaptı. Her icraatı gazetelerin manşetlerini günlerce süslerdi. 2002 Dünya Kupası’nda İtalya’ya gol atan Güney Koreli Ahn Jung Whan’ı kulüpten kovan Gaucci, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Sadi Kaddafi’yi transfer ederek icraatlarına bir yenisi eklemişti.

Bunlarla da yetinmeyen Gaucci, İtalya tarihinde ilk defa bir kadını Perugia’nın kadrosuna katarak yeni bir ilke imza atmıştı. Hakemlerin Peugia’yı Serie B’ye göndermek için işbirliği yaptığını iddia eden Gaucci, 2004’te görevi bıraktı ama hala yaptığı çılgınlıklar konuşulmaya devam ediyor.

Franco Sensi (Roma):

1993-2008 arasında AS Roma’nın başkanlığını yapan Franco Sensi, başkent kulübüyle diğer Serie A takımlarının arasını açan isim olarak tarihe geçti. Tüm takımların AS Roma karşıtlığında birleşmesini sağlayan Sensi, her maç sonrası hakemleri ve federasyonu hedef alan açıklamalarıyla ünlendi. Hakemler, AS Roma’nın galip geldiği maçlarda bile Sensi’nin öfkesinden kurtulamıyordu.

2003-04 sezonunda AS Roma’nın Bologna’ya karşı sahadan 2-1 mağlup ayrılmasından sonra takımını ligden çekme tehdidinde bulundu. Takımda kimin oynayıp oynamayacağına Sensi karar verdi yıllarca. İtalyan transfer piyasasını yönlendiren isim olarak dikkat çeken Sensi, yaptığı blöf transfer teklifleriyle lige renk kattı. 2008’de koltuğunu kızı Rosella Sensi’ye bırakınca, futbol kamuoyu rahat bir nefes aldı.  

Dimitry Piterman (Racing Santander):

Amerikan ve Ukrayna asıllı olan Dimitry Piterman, insanın parası olduğunda kısa sürede nasıl teknik patron olduğunun en güzel örneği olarak tarihe geçti! 2003’te İspanyol takımlarından Racing Santander’e başkan olan Piterman’ın gelmesiyle spor direktörü ve teknik patron istifa etti. Başkanlıkla beraber teknik patronluğu üstlenen Piterman’a bu kez İspanya Futbol Federasyonu antrenörlük diploması olmadığı için müsaade etmedi. Piterman, takımın başına sağ kolu Chuchi Gomez Cos’u getirdi.

Takımını sahada yalnız bırakamayan Piterman ilginç bir metot buldu. Sırtına foto muhabiri yeleğini geçirip, eline pozu olmayan fotoğraf makinesi alarak saha kenarına inen Piterman, böylece federasyonun yasağını deldi. Gittiği kursu bitirip antrenörlük diplomasını aldığında ise üzerindeki gazeteci yeleğini çıkardı. Yedek kulübesinde ‘başkan-antrenör’ olarak bazı maçlarda takımı yönetti. Ancak başkanlığı sadece 1 yıl sürünce daha fazla çılgınlığa vakit bulamadı.

Jesus Gil (Atletico Madrid):

16 yıldır yürüttüğü Atletico Madrid’in başkanlığını 2003’te bırakan Jesus Gil, bu süre içinde tam 26 teknik patronun işine son verdi. Jesus Gil, 1969’da yaptığı inşaatın çökmesi sonucu 58 kişinin hayatını kaybetmesiyle tanınan biriydi. Başka birinin yıllarca hapis yatacağı bu olaydan Jesus Gil çok az bir ceza ile kurtuldu.

1987’de büyük vaatlerle Atletico Madrid’in başkanlığına seçilen Jesus Gil, 1991 ve 1992’de İspanya Kupası’nı kazanmanın sevincini yaşadı. 1991’de Marbella şehrine belediye başkanı olan Gil, 1996’da hem kupa hem de lig şampiyonluğunu Antiç ile beraber yaşadı. Gil için işler 1998’de tersine dönecekti. Görevi kötüye kullanmak ve belediyenin hesaplarında usulsüzlük yapmakla suçlandı. 1999’da cezaevine düşmesiyle kulüp kayyuma teslim edildi. 2000’de ise Atletico Madrid La Liga’ya veda etti. Ancak bir yıl sonra tekrar La Liga’ya çıkmayı başardı. Gil sürpriz bir karar vererek 2003’te futbol dünyasından çekildiğini açıkladı.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin