Fransa ve Almanya, Mali cunta yönetimine Ruslarla anlaşmaması için baskı uyguluyor

TÜRKMEN TERZİ | JOHANNESBURG

Geçtiğimiz Ağustos ve Mayıs aylarında iki asker darbe girişimi yaşanan Mali’de, cunta yönetiminin Rus paralı asker grubu Wagner ile anlaştığı iddiaları üzerine Fransa ve Almanya, Batı Afrika ülkesi üzerindeki baskılarını artırdı.

2013’ten beri Mali’nin kuzeyindeki silahları gruplara düzenlediği operasyonlarla eski sömürge bölgesi Batı Afrika’da etkinliğini son yıllarda iyice artıran Fransa, cunta yönetimin Rus paramiliter grupla anlaşması üzerine harekete geçti.  Fransız makamları, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptı açıklamalarda, darbeden sonra başa gelen geçici hükümetin Rus Wagner ile Mali’de konuşlanacak 1000 kişilik paramiliter güç için  anlaşmaya yakın olduğunu, bu durumun Moskova’nın bölgedeki gücünü artıracağını dile getirdiler.

Fransa Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Mali hükümeti Rusya ile böyle bir anlaşma yaparsa, bu Almanya, Fransa, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in son sekiz yılda Mali’de yaptığı bütün işlere aykırı olur.” sözleri ile cuntacıları uyardı.

Alman makamlarından yapılan açıklamada ise, Mali geçici hükümetinin Rus özel güvenlik firmaları ile anlaşmasının, Alman askerlerinin ülkedeki Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) misyonlarını “sorgulamaya açacağı” ve Berlin’in askerlerini geri çekeceği dile getirildi.

Bir Alman Dışişleri yetkilisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Mali’nin Rus paralı askerlerle ortak olma ihtimalini “son derece endişe verici” olarak nitelendirdi ve konuyla ilgili olarak Fransız mevkidaşlarıyla yakın temas halinde olduğunu söyledi.

Haberlere göre Mali, Wagner grubuna ayda 10,8 milyon dolarlık ödeme yapacak.

Almanya’nın Mali’de BM ve AB misyonlarında görevli yaklaşık 1500 askeri var ve bölgedeki askeri görevin Almanya’nın dışardaki en riskli askeri varlığı olarak biliniyor.

Mali’deki Avrupa Birliği Eğitim Misyonu’na destek veren Çek Cumhuriyeti yetkilileri de, Rusların Malilileri Avrupa Birliği’ne karşı kışkırttığını, AB’nin Batı Afrika’yı işgal ettiği propagandasını yaydığını dile getirdi.

Fransa ve diğer Batılı güçlerin, Bamako’nun yardım için Rus paralı askerlerine yaklaştığı yönündeki bir rapordan duydukları endişeleri dile getirmelerinin ardından Mali Başbakanı Choguel Maiga yaptığı açıklamada, Rus Wagner grubu ile anlaşma konusunda detay vermezken, Mali’nin arzu ettiği ülkeden askeri destek isteme hakkına sahip olduğunu söyledi. Mali Savunma Bakanlığı sözcüsü ise, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Mali hükümeti, ülkenin güvenliğini sağlamak için orta vadede ilişkilerini çeşitlendirmeyi planlıyor…Wagner ile hiçbir şey imzalamadık ama herkesle konuşuyoruz.” dedi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’ndan (ECOWAS) yapılan açıklamada da, Mali’nin Wagner ile anlaşmasının endişeyle karşıladığı bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Perşembe günü Twitter’dan yaptığı açıklamada, IŞİD’in Sahraaltı Afrika lideri Adnan Abou Walid al Sahraoui öldürüldüğünü, Fransa’nın bölgedeki 8 yıldır devam eden askeri operasyonlarının en büyük başarısını elde ettiğini duyurmuştu. ABD’nin başına 5 milyon ödül koyduğu, Mali, Nijer ve Burkina Faso gibi ülkelerdeki terör faaliyetlerinin planlayıcısı olarak gösterilen Sahraoui, geçen yıl Fransız yardım gönüllülerinin öldürülmesi ve 2017 yılında Nijer’de ABD askerlerine yönelik saldırıların sorumlusu olarak  aranıyordu.

Fransa Mali’deki bazı güçlerini Nijer’e kaydırırken, Ruslar Orta Afrika Cumhuriyeti’nde asker bulunduruyor ve ülkede altın, elmas gibi önemli madenleri işletiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin